Namaz Arapça Salat. Bir Kur'an Kavramı olan Namaz İslamın beş şartından biridir. Salat genel anlamda "dua"dır. Fıkıhta namaz, bir takım şartları yerine getirmek suretiyle belli vakitlerde eda edilen, iftitah tekbiri ile başlayan ve selam ile sona eren özel bir ibadettir.
Hicretten bir buçuk sene önce Miraç gecesinde farz kılınmıştır.
İŞTE İSTANBUL İÇİN NAMAZ VAKİTLERİ-TIKLAYIN
Namaz; yüce Allah'ımızın her Müslümana farz kıldığı, farziyeti ayet ve hadislerle sabit kutsal bir ibadettir. Beş vakit namaz Peygamberimize ve ümmetine Miraç'ta farz kılınmıştır. Namazın Arapça karşılığı "Salat"dır. Salat lügatta: "Dua etmek, sığınmak, yalvarmak" gibi manâlara gelir.
İslâm dininde Allah'a ve Peygamberine imandan sonra verilen ilk emir namaz emri olmuştur. Kur'anı Kerim'in yüzden fazla yerinde namazdan bahsedilmiş ve bu, İslâmın beş şartından ikincisi olarak zikredilmiştir.
ANKARA İÇİN NAMAZ VAKİTLERİ-TIKLAYIN
Namaz kılmak çeşitli şart ve şekillerde bütün ilahî dinlerde mecuttur. Her Peygamber ümmetine namazı emretmiş, onlara bunu öğretmiştir. Hz. İbrahim bir yandan Kabe'yi imar ederken bir yandan da: "Ulu Rabbim! Beni de, zürriyetimi de namazı dosdoğru kılanlardan eyle" diye dua etmiştir, (ibrahim, 40)
Namaz bugünkü şekliyle Peygamberimiz Hz. Muhammed! (s.a.v.) tarafından öğretilmiş ve kesinleşmiştir. Yüce Allah Peygamberimize: "Ümmetine namazı emret! Ona sımsıkı sarıl buyurmuştur. (Taha: 132)
Muhtelif ayetlerde namaz kılmanın Allah'a hakkıyla itaat etmek olduğu, namazları vaktinde ve eksiksiz kılanların ebedi nimetlere kavuşacağı, Allah'a itaatin namazla mümkün olacağı, kılanların ebedi nimetlere kavuşacağı, ve namazı kasıtlı terketmenin insanları küfre götüreceği açıklanmıştır.
DİĞER TÜM ŞEHİRLER İÇİN TIKLAYIN!
Peygamberimiz: "Namaz dinin direğidir", "Namaz gözümün nurudur", "Namaz cennetin anahtarıdır" buyurmuştur.
Hiç bir ibadet namaz kadar önemli ve anlamlı değildir. Çünkü o bütünüyle bir nur ve kurtuluş vesilesidir. Hemen hemen bütün ibadetler namaz içinde toplanmış gibidir.
Cenab-ı Hak'la sırdaşlık yapmak, adeta O'nunla konuşmak ve O'nun huzuruna çıkmak demek olan namazın da, diğer ibadetlerde olduğu gibi çeşidi şart ve erkanları; farz, vacip, sünnet ve mekruhları vardır. Bunların çok iyi bilinmesi gerekmektedir.
Namazın farzları on ikidir. Bunların altısı namaza başlamadan, altısı da başladıktan sonra yerine getirilir. Namazın dışındaki farzlar şunlardır:
1- Namaz kılmak için abdest almak, gerekiyorsa bütün vücudumuzu yıkamak suretiyle gusül abdesti almak.
2- Vücudumuzda, yahut namaz kılacağımız yerde pislik varsa onları temizlemek.
3- Örtülmesi gereken azalarımızı örtmek.
4- Kıbleye doğru dönmek.
5- Namaz vakitlerine dikkat etmek ve her namazı vakti içinde kılmak.
6- Hangi namazı kılacaksak ona niyet etmek.
Namazın içindeki farzlar da şunlardır:
1- Namaza başlarken tekbir getirmek.
2- Kıyama durmak.
3- Namaz için gereken ayetleri okumak.
4- Rükûya eğilmek.
5- Secdeye gitmek.
6- Son rekatta Ettahiyyatu duasını okuyacak kadar oturmak.
Her namazın kendine mahsus vakti vardır. Her namaz için ayrı ayrı niyet edilir.
Sabah namazı ikisi sünnet, ikisi farz olmak üzere dört rekattır. Öğle namazı 10, İkindi namazı 8, Akşam namazı 5, Yatsı namazı sonunda kılınan 3 rekat Vitir namazıyla birlikte 13 rekattır.
Günde beş vakit kılınan namazdan başka namazlar da vardır. Bunlar; Cuma Namazı, Bayram Namazı, Cenaze Namazı gibi namazlardır.
Cuma namazı öğle vakti kılınır. Dört rekat sünneti, iki rekat farzı, dört rekat son sünneti vardır. Mutlaka cemaatla kılınması gerekir. Cuma namazında hatibin okuduğu hutbeyi dinlemek farzdır.