İlk kez Almanya'da 1912'de başlayan ve dünyada insan zekâsını ölçmek için tek geçerli yöntem olarak kullanılan IQ testlerinin aslında beyin gücünü tam olarak değerlendirmek için yetersiz olduğu ortaya çıktı. İngiliz bilim insanları iki yıl önce tüm dünyadan 46 bin kişinin katılımıyla bir zekâ testi düzenledi. Ancak test alışılagelmiş olanların dışında beynin mental kapasitesi, hafıza gücü, dikkati vb. 12 farklı özelliğinin ölçümünün sağlanabileceği şekilde hazırlandı. Ortaya çıkan sonuç IQ testinin dışında kişinin zekâ kapasitesinin ölçülmesini sağlayacak 3 kriter belirlendi: Kısa dönem hafıza, konuşma becerisi, muhakeme gücü... Araştırmacılar bu kriterlerin birbirlerini etkilemesine rağmen beynin farklı kısımları tarafından yönetildiklerini dolayısıyla IQ testinin tek başına zekâyı ölçmekte yeterli olmayacağı sonucuna vardı. Türk uzmanlara görüşlerini sorduk:
Şenay Yılmaz / Çocuk Gelişimi Uzmanı
Zekâ testinin yanında yaratıcılık ve yetenek testi de yapılmalı. IQ zekâ geriliği ölüçümünde daha etkilidir. Normal kişilerin zekâsı için net sonuç vermez.
Uzm. Psk. Tuğba Kaplanhan / İstanbul Psikiyatri Enstitüsü Uzman Klinik Psikolog
Bir kişinin zekâsını anlayabilmek için yaratıcılığını, yargılama ve hızlı karar verme becerisini de ölçmek gerekir. Ölçüm yapılırken hem IQ hem de EQ'ya bakılmalıdır. Çocuk satranç, müzik veya bunun gibi kurslara gitmeli ve sosyal ortamda büyümelidir. Çünkü sırf bilgisayara maruz kalan çocuğun zekâ gelişimi bundan kötü etkilenir.
'Zekâ testlerinin yenilenmesi şart'
Doç. Dr. Özgür Öztürk / Yedikule Sırp Bilgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Psikiyatri Uzmanı Z
ekâ testleri her ülke için değişebilen ve evrensel olmayan testlerdir ve standardize edilmesi zordur. Bundan dolayı her ülke için ayrı testler oluşturulması gerekiyor. Kişinin zekâsını çevre ile uyumu, sözel becerisi gibi özellikler de etkiler. Bunların da dahil edilebildiği yeni bir ölçüm testine ihtiyaç var. Çünkü zekâ testleri yaklaşık 40-50 senelik testler bu yüzden bu konuda yeniliğe gidilmesi artık şart hale geldi.