Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Abdülkadir Yetişgin, ramazan ayında vatandaşların iftar vaktinde yöreye has ''ağır yemekleri'' hızlı tüketmesi nedeniyle zaman zaman sağlık sorunları yaşayabildiklerini belirtti.
Bu nedenle iftar sonrası hastanenin acil servisinde yoğunluk yaşandığını anlatan Yetişgin, kendilerinin de hasta yoğunluğunun azaltılabilmesi için hastanenin acil servisinde önlem aldıklarını belirtti.
Bu çerçevede hastanede görevli diğer doktorlardan servise takviye yaptıklarını bildiren Yetişgin, şunları kaydetti:
''İftar sonrası gerek mide, gerekse tansiyon, şeker gibi kronik hastalıklar bizim yemek kültürümüzle birleştiğinde, iftar sonrası acil servisimizde bir yığılma oluşuyor. Özveriyle çalışan sağlık ve idari ekibimiz arasında yapılan paylaşımla, bu hasta yoğunluğu başarıyla tedavi edilmeye çalışılıyor. Bu anlamda acil servisimizde görevli doktorların sayısını artırdık, branş hizmeti doktorlarımızdan takviye ederek yoğunluğu önlemeye çalışıyoruz. Bugüne kadar da hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadık. Halkımıza en güzel hizmeti vermeye çalışıyoruz.''
''SERVİSE GELEN 4 KİŞİDEN BİRİ YEMEĞİ FAZLA KAÇIRANLARDAN''
Dr. Abdülkadir Yetişgin, vatandaşların iftar sonrası sağlık problemi çekmemesi için genel anlamda tavsiye edilen ve herkesin bildiği ''yaz önlemleri''ni alması gerektiğine değindi.
Yaz aylarında vücutta aşırı derecede su kaybı olduğunu hatırlatan Yetişgin, özellikle iftar ve sahur arasındaki sürede su kaybını en aza indirecek sürede, bol bol sıvı gıdalar alınmasını önerdi. Dr. Yetişgin, kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki vatandaşların, iftarda yemekleri yavaş yavaş tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, iftarda sofrasında içilecek bir çorbanın ardından mideyi ve vücudu dinlendirdikten sonra ana yemeklere geçilmesi gerektiğini söyledi.
Hastanenin acil servisinde görev yapan Acil Tıp Uzmanı Dr. Osman Oğuz Tuncer ise iftar saatinden sonra özellikle 20.30 ila 23.00 saatleri arasında serviste aşırı bir yoğunluğun oluştuğunu anlatarak, ''Ortalama günlük 800 civarında olan hastamızın yaklaşık 250'si iftar sonrası yemek şikayetiyle geliyor. Yani 4 kişiden biri bu tür şikayetlerden geliyor'' dedi.