Hatay'da yaşayan Ortodoks Hıristiyanlar, kilisede düzenlenen ayinle "Paskalya Bayramı"nı kutladı. Antakya Ortodoks Kilisesi'nde düzenlenen ayini Ortodoks Kilisesi Ruhani liderlerinden Dimitri Dogum, Jan Delüller ile Kilise Vakıf Başkanı Fadi Hurigil yönetti. Ayinde İncil'den bölümler okunurken, mum yakan cemaat üyeleri dilek tuttu. Ayin öncesi kilisenin yakın çevresine çok sayıda polis yerleştirilirken, kilise girişinde tüm cemaat üyeleri teker teker arandı. İskenderun ilçesinde de Ermeni, Ortodoks ve Katolik kiliselerinde Paskalya Bayramı dolayısıyla ayinler düzenlendi. Hıristiyan vatandaşlar bayramlarını huzur içerisinde kutlarken, ayinlerde dualar edildi, mumlar yakıldı. Ayinlerin sonunda bayrama özgü yumurta tokuşturuldu ve pastalar kesildi.
ŞARAP VE EKMEK DAĞITILDI
Mersin'de iki ayrı kilisede düzenlenen ayinler renkli görüntülere sahne oldu. İlk Paskalya ayini, Latin İtalyan Katolik Kilisesi'nde yapıldı. Paskalya'ya Rahip Fransua Dondu ile vatandaşlar katıldı. Ayine katılanlar mum yakıp dilekler diledi, İncil'den bölümler okundu. Rahip Dondu, kardeşlik ve barış mesajları verdi. İkinci ayin ise Ortodoks Kilisesi'nde gerçekleşti. Ayin sonrasında şarap, ekmek dağıtıldı.
TÜRKİYE VE DÜNYA BARIŞI İÇİN DUA
Mardin'de Kırklar Kilisesi ve Midyat'ta Mort İşmuni Kilisesi'nde bir araya gelen Süryani vatandaşlar düzenlenen ayine katıldı. Mardin'de Deyrul-Zafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen, Midyat'ta ise Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş tarafından yönetilen ayinde üç dilde dualar edildi. Kırklar Kilisesi'ne gelen Süryaniler kilise girişinde mum yakarak dua etti. Ayin süresince koro Türkçe, Arapça, İbranice ve Süryanice ilahiler okudu. Saliba Özmen Türkiye ve dünya barışı için dua etti. Diyarbakır'da yaşayan Süryaniler de Paskalya Bayramı'nı Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenen ayin ile kutladı. Edirne'de Hıristiyanlar için kutsal sayılan ve Hz. İsa'nın göğe yükselişi olarak kabul edilen Paskalya Bayramı için Bulgar Sveti Georgi Kilisesi'nde ayin düzenlendi. Ayini, kilise rahibi Aleksandır Çıkırık yönetti. Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Vasil Vilçev'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişi, ellerindeki mumlarla dualar etti. Ayin, İncil'den okunan dualarla sona erdi. Ayinin ardından rahip Çıkırık, katılımcılara renk renk boyanmış Paskalya yumurtası ve Paskalya çöreği dağıttı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN PASKALYA MESAJI:
Farklılıkları zenginlik görüyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paskalya Yortusu dolayısıyla mesaj yayımladı. Erdoğan, mesajında, muhtelif kilise ve gruplara mensup Hıristiyan vatandaşları, en önemli yortularından biri olan Paskalya münasebetiyle tebrik ettiğini belirterek, dini bayramların, birlik ve beraberlik duygularının yoğunlaştığı, toplumda kardeşlik ve dayanışmanın egemen olduğu müstesna günler olduğunu söyledi. Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: "Bizler, ülkemizde hangi inanca, dine, mezhebe ve etnik kökene mensup olursa olsun, tüm vatandaşlarımızın kendi din, kültür ve geleneklerini özgürce yaşayabilmelerine büyük önem veriyoruz. Farklılıkları zenginlik olarak gören, karşılıklı saygı ve sevgiyi esas alan köklü bir medeniyetin mensupları olarak bizler, muhtelif dinlerin ve cemaatlerin bu coğrafyada yüzyıllardır barış içinde bir arada yaşamalarının tüm dünyaya örnek teşkil etmesini ümit ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Hıristiyan vatandaşlarımız olmak üzere tüm Hıristiyanları, Paskalya yortuları vesilesiyle tebrik ediyor, kendilerine esenlikler diliyorum."
GAZZE'DE PASKALYA COŞKUSU
Gazze Şeridi'ndeki Hıristiyanlar, Paskalya Bayramı dolayısıyla anma töreni düzenledi. Gazze'deki Hıristiyan ailelerin, Gazze'deki Saint Porphyrius Kilisesi'nde toplandığı belirtildi. Törene katılan Gada Tarazi, "Gelecek yıl Filistin'in özgürleşmesini, kutsal günlerimizi ve bayramlarımızı Kudüs şehrinde kutlamayı temenni ediyoruz" diye konuştu. Gazze'deki Hıristiyanların yüzde 70'inin Rum Ortodoks, geri kalanının ise Latin Katolik mezhebine mensup olduğu ifade ediliyor. AA