Farklı din ve mezheplere yüzyıllardır evsahipliği yapan Antakya'da dünyaya gelen Cebrail Suadioğlu, binlerce akranı gibi vatanından binlerce kilometre uzakta, adını belki de ilk kez duydukları Kore Savaşı'na katılmak için gönüllü oldu. 1951 yılında General Tahsin Yazıcı'nın tümeniyle İskenderun limanından yola çıkan Cebrail Suadioğlu, Antakya'da yaşayan son Hıristiyan Kore gazisi olarak pazartesi günü yaşama veda etti. Suadioğlu farklı dinlerin dualarıyla kiliseden son yolculuğuna uğurlandı. 1928 yılında doğan Cebrail Suadioğlu, liseyi okuduktan sonra askere alındı. O yıllarda Türk ordusu Kore Savaşı için gençleri askere çağırıyordu. Genç Cebrail de henüz 23 yaşındayken 1. Tugay'a katılarak gemiyle hiç bilmediği topraklara savaşmaya gitti. Boynunda haçı, yüreğinde ay-yıldızlı vatan aşkıyla 2 yılını cephede geçirdi. Kimi zaman yaralanan arkadaşlarını tedavi etti. Kimi zaman da güvenirliği ve sadakati sayesinde General Yazıcı'nın korumalığını yaptı.
YANLIŞLIKLA ŞEHİT SANDILAR
Hatta cephedeyken ailesine kötü haber geldi. Cebrail vurularak hayatını yitirmişti. Annesine cenaze elbiseleri bile gönderildi. Evine ateş düşmüş, annesi yüreğini dağlamıştı. Birkaç ay sonra yine cepheden gelen "Oğlunuz hayatta, bir yanlışlık olmuş" haberiyle acı yerini sevince bıraktı. 2 yıl sonra cepheden diğer 7 Hıristiyan arkadaşı ve yüzlerce memleketlisiyle birlikte sağ salim döndü. Baba mesleği olan kuyumculuk işine girdi. O sırada hayat arkadaşını buldu. Evlendi, tam 6 çocuğu oldu. Cebrail Suadioğlu döndükten sonra da savaşta yaşadıklarını unutmadı. Hatay Muharip Gaziler Derneği'nde çalışmaya başladı, yönetim kurulu üyesi oldu. Dernek Başkanı Mehmet Ramiz Bakır'ın deyimiyle "Gazilerin çınarıydı." "Cebrail ağabey, ABD'lilerin Türk askerini çok takdir ettiğini, 9. Ordularının Türk tugayı tarafından kurtarıldığını anlatırdı" diye konuşan Dernek Başkanı Bakır, "Cebrail Bey, gazi arkadaşların cenazelerine hep katılırdı. İnsan sevgisini ve hizmet aşkını şehit ailelerine hissettiren onurlu bir üyemizdi" diye anlattı Suadioğlu'nu. Ortodoks mezhebinden olan Cebrail Suadioğlu, Başkan Bakır'ın verdiği bilgiye göre Hatay ilinden savaşa giden Hıristiyanların hayattaki en son üyesiydi.
YOLDA GÖRENLER FATİHA OKUDU
Oğlu Rufail Suadioğlu ise televizyonda savaş filmleri çıktığında babasının anılarını anlattığını belirterek şunları anlattı: "Hep 'Savaş zor yıllardı, koşullar zordu' derdi. Korelilerin ormanda hareketlerini anlatırken 'Tazı gibiydiler' derdi.Babamın cenazesine Yahudi de Alevi de Sünni de geldi. Kilisede çan çaldığında herkes toplandı. Cenazeyi askeri törenle köprü başına götürdük. Yoldan geçen Müslümanlar Fatiha okudu. Savaşın acısının karşılığını bir nebze de olsa alabildik. Babam 'Bu vatana hizmet ettim beni askeri törenle göndersinler' derdi. En çok bu vasiyetinin yerine getirilmesi beni mutlu etti."