Hamileyken gribe yakalanan annelerin çocuklarının otistik olma riskinin 2 kat arttığı kanıtlandı. Yüksek ateşli grip ise bu riski 3 katına çıkarıyor. Danimarka'da yapılan araştırma için 1997 - 2003 arasında doğmuş, 8 - 14 yaş arası ve 976'sı otistik olan 97 bine yakın çocuk incelendi.
32. haftanın öncesi
Araştırmacılar annelerin, hamilelikleri sırasında herhangi bir enfeksiyona maruz kalıp kalmadıklarını araştırdı. Gözlemler sonucunda ise grip olan annelerin çocuklarının otistik olma riskinin iki kat fazla olduğu saptandı. Ayrıca hamileliğinin 32. haftasından bir hafta ya da daha öncesinde uzun süre yüksek ateşli olan annelerin çocuklarının otistik olma riskinin üç kat arttığı belirlendi. Uzmanlar hamilelere gripten korunmak için aşıyı öneriyorlar. Çünkü hamilelik sırasında annenin bağışıklık sisteminin aktifleşmesi bebeğin nöral gelişimine zarar verebiliyor.
Doç. Dr. İbrahim Bildirici (Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Perinatolog):
Annen in vücut sıcaklığının artması fetüs için ilk üç ayda çeşitli risklerin artmasına neden olur. Bebeğin organ gelişim döneminde yani ilk 2.5 - 3 ayda yüksek ateşin olması otizm riskini artırabilir. Çünkü annedeki yüksek ateş bebeğin beyninde tahribata neden olabilir. Amerika da dahil gebelerin grip aşısı yaptırma yüzdeleri düşük. Gebelikte 3 ayda bir aşı yapılabilir.
Doç. Dr. Serdar Dağ (Nörolog):
Grip viral bir hastalıktır ve bu virüs anne karnındaki çocuğun beyninde hasar oluşturabilir. Otistik olan çocukların büyük bölümünün beyninde bozulmuş kan akımı ve oksijensizlik durumu mevcuttur. Bundan dolayı viral enfeksiyon sonrası çocuğun beyninde oluşan hasar da otistik belirtilere yol açabilir.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı):
Anne gebelikte grip ya da ateşli hastalık geçirirse veya antibiyotik kullanırsa çocuğun beyin gelişimi etkilenir. Böylece otizm ortaya çıkar. 2009'daki A gribinden (domuz gribi) ölen 620 kadından 29'u gebe kadındı. Anne ölünce çocuk da öldüğü için 58 kayıp gibi de düşünebiliriz. Gebelerin gripten korunması, aşı olması gerekir. Gebelerin özellikle korunması gerekiyor. Eğer toplumda bir grip salgını varsa gebelerin mutlaka aşılanması lazım. Grip aşısı canlı olmadığı için gebe kadının karnındaki bebekte ciddi bir sağlık sorunu oluşturmuyor. Grip ile influenza, influenza ile de çocukta otizm riski artar.