Hac görevini yerine getirmek isteyen hacı adayları, gündüz sıcaklığının 50-55 dereceye ulaştığı Mekke'de ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyor. Hz. Muhammed'e ilk vahyin indiği Hira Mağarası'na gitmek için gece saatlerini bekleyen hacı adayları, 2 bin basamaklı zorlu yolculuğu yaklaşık 50 dakikada tamamlıyor. Vatandaşlar mağarayı görmek için sabırsızlanıyor. Yolculukta, bozulan merdivenleri kısmi beton atarak tamir eden gönüllü yardımsever insanlar, keçiler, güvercinler ve nadiren de olsa babunlar göze çarpıyor. Sabahın ilk saatlerinde dağın zirvesinden Kâbe'nin ışıkları net şekilde görülebiliyor.
GECE ÇIKIN UYARISI
Hacı adayları 610 yılının ramazan ayında Hz. Muhammed'e ilk vahyin geldiği mağarayı görünce dua ediyorlar. Mağaraya özellikle Türk ve Endonezya hacı adayları büyük rağbet gösteriyor. Nur Dağı'nın zirvesindeki Hira Dağı'nı görebilmek için yoğun çaba sarf ediyorlar. Görevliler ise dağa gündüz çıkılmaması gerektiği, gece saatlerinde çıkmanın daha uygun olacağı, ayrıca mutlaka yanlarında su bulundurmaları gerektiği yönünde uyarıda bulunuyor.
SICAĞA KARŞI KLİMALI ÇADIR
Mekke'de gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı, kalbi olanları, şeker ve tansiyon hastalarını olumsuz etkiliyor. Durumu ağır olanların büyük hastanelere sevk edildiği Mekke'de bilinç kaybı yaşayan hastalar ise Arafat'a çıkartılmıyor. Üst solunum yolu hastalıklarında artış gözlenen hacı adaylarının güneş çarpmalarına karşı dikkatli olmaları isteniyor. Gazi Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Mekke Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Rıdvan Yalçın, "Şu ana kadar 37 bin hasta muayene edildi. Üst solunum yolu enfeksiyonu ve kronik hastaların sayısında biraz artış var. Arafat'ta klimalı çadırlar çok önemli. Klimalı çadırlar sayesinde sıcak çarpmalarında düşüş oldu" dedi. Türk hacı adayları arasında ise bugüne kadar 11 kişi hayatını kaybetti.