Guinness Rekorlar Kitabı'nın 2011 sayısı, yepyeni rekorlarla raflardaki yerini almaya başladı. Yeni rekorlar kitabında yerini bu yıl da koruyanlar arasında 'en uzun burunlu kişi' ünvanını 2005'den bu yana elinde bulunduran Artvinli Mehmet Özyürek de var. İngiliz The Sun gazetesi de, 2011 baskısının çıktığını, Artvinli Mehmet Özyürek'in ilginç rekoru ile duyurdu. "8.8 santimetrelik kocaman burunlu 61 yaşındaki Mehmet Özyürek, 2005 yılından bu yana 'dünyanın en uzun burnu' rekorunu elinde tutuyor" denilen haberde Guinness'e bu yıl girmeyi başaran diğer ilginç rekorlara da yer verildi. Guinness Rekorlar Kitabı yetkilisi Amarilis Espinoza, "Kitapta yer almak gerçekten çok zor. Çünkü başvuranların yüzde 80'i reddediliyor. 2011 sayımıza eklenen her bir rekor gerçekten sıradışı" diyor.
EN ÇOK TRANSFER REDDETME
Kitapta bu yıl ilginç hayvan rekorlarının çokluğuna dikkat çeken Guinness Rekorları kitabının baş editörü Craig Glenday ise "Hayvaların ilginçlikleri ve başarıları kitabımızda her zaman en çok ilgiyi çeken kısımlar oluyor. Bu yıl çok şanslıyız. Çünkü yeterince yeni rekortmen hayvanımız oldu" diyor. Bu Glenday bu yıl ön plana çıkan diğer ilginç rekortmen hayvanlarının ise Avusturalya'da yaşayan dünyanın en yaşlı koyunu Lucky, 1.2 metrelik boyuyla dünyanın en uzun tavşanı Darius olduğunu belirtti. Ayrıca Patrick Rielly isimli İskoç, İngiltere genelinden tam 46 profesyonel futbol takımından transfer teklifi almasına rağmen "Hayalimdeki meslek diyerek" ret etti. Böylece Rielly 'dünyanın en çok transfer ret eden' ismi oldu. Ayrıca bu yıl 240 kilogram ağırlığında ABD'li Donna Simpson isimli kadın da sağlıklı bir bebek dünyaya getirerek dünyanın en ağır annesi unvanını sahibi oldu. Her yıl yenilenen Guiness Rekorlar Kitabı ilk olarak 1955 yılında basıldı. Kitap 150 milyon adet satış rekoruyla en fazla satan kitap rekorunu elinde bulunduruyor.
HANGİ KUŞ DAHA HIZLIYLA BAŞLADI
Guinness Rekorlar Kitabı'nın hazırlanması fikrinin öyküsü de kitaptaki rekorlar kadar ilginç. 1951'de o zamanki Guinness Bira Fabrikasi'nin idari direktörü Sir Hugh Beaver bir av partisine gider ve bir tartışmaya katılır. "Avrupa'nın en hızlı kusu hangisidir? Altın yağmur kuşu mu yoksa orman tavuğu mu? O anda farketti ki bu tür sorularin cevaplarının bulunacagi bir kitap çok popüler olabilirdi. Sir Hugh'un fikirleri, bir arastirma ajansi isleten Norris ve Ross McWhirter'in daha sonra Guinness Rekorlar Kitabı adını alacak olan kitabı derlemesiyle hayata geçti. İlk sayı 27 Agustos 1955'de çıktı ve aynı yılın Noel'ine kadar İngiltere'de en çok satanlar listesinin başına yerleşti. O zamandan bu yana Guinness World Records dünya rekorları alanında herkes tarafindan bilinen global liderliğini sürdürdü. Bir olayın bir Guinness Rekoru olabilmesi için denenmesi, onaylanmasi ve en ufak bir şüphe götürmemesi gerekiyor. Kitabın kendisi bir rekortmen olmaya devam etmekte. 100 farklı ülkede ve 37 dilde 100 milyonu aşan satış rakamlarıyla Guinness World Records dünyanın en çok satan telifli kitabı.