İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Eğitim ve Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. Handan Karahan Saper, Ümraniye 10 Nolu Sağlık Merkezi'nin Aile Hekimi. O aynı zamanda Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye çapında yürüttüğü influenza (grip) sürveyans çalışmasına katılan 80 aile hekiminden biri. Çalıştığı sağlık merkezinde düzenli olarak her hafta grip vakalarından örnekler alıp, bakanlık laboratuvarlarına gönderip, grip virüslerinin izini sürüyor. Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyar kişi grip hastalığına yakalanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu kişilerin 2-3 milyonu hastaneye yatacak kadar ağır grip geçiriyor. 250 bin -500 bin kişi grip nedeniyle yaşamını yitiriyor. Dr. Saper "Grip mikrobu her yıl yapısını değiştirebilmekte ve salgınlara yol açabilmektedir. 65 yaş ve üzeri kişiler ve 2 yaş altındaki çocuklar, 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler, şeker hastalığı dahil metabolik hastalığı olanlar, astım dahil kronik solunum yolu hastalığı olanlar, kronik böbrek hastalığı olanlar, kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar, aşırı kilolu olanlar ve gebeler risk grubunda" dedi. Gribin antibiyotikle tedavi edilemeyeceğini de söyleyen Dr. Saper, kişinin öksürmesi ya da hapşırması sonucu grip mikrobunun bulaşabileceğini, kapı kolu, masa, bardak gibi yüzeylerde grip mikrobunun 2-8 saat canlı kalabildiğine de dikkat çekti.
AŞI KİMLERE ÜCRETSİZ?
Uzm. Dr. H. Karahan Saper, Sağlık Bakanlığı'nın aşıyı ücretsiz olarak verdiği hasta grubunu da şöyle sıraladı: "65 yaş ve üzerindeki kişiler ile kronik hastalığı olanlar ve gebelere hekim tarafından reçete edildiğinde, yılda bir defaya mahsus olmak üzere ücretsizdir." Dr. Saper, kanıtlanmış ciddi yumurta allerjisi olanlar ve grip aşısı yapıldıktan sonra allerji gelişenler ile 6 aydan küçük bebeklere grip aşısı uygulanmadığını da söyledi.
PEKİ NASIL KORUNACAĞIZ?
Eller
sabun ve suyla sık sık yıkanmalıdır. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınmalıdır. Hapşırma ve öksürme sırasından ağız ve burun mutlaka kapatılmalıdır. Grip damlacık yoluyla bulaşan hastalık olduğu için kapatılmazsa kolaylıkla bulaşabilir. Hastayken evde istirahat edilmeli ve diğer insanlarla gerekmedikçe temas edilmemelidir. Ekimin ikinci yarısından itibaren hekim önerisiyle aşı yapılmalıdır.
ÜLKEMİZDE AŞI ORANI DÜŞÜK
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, "Bir kişide diyabet, KOAH gibi kronik hastalıklar varsa ölüm riski artıyor" diyerek, şunları söyledi: "Dünya aşının daha iyisini nasıl yapalım diye konuşuyor. Biz grip aşısını yapalım mı yapmayalım mı diye konuşuyoruz. Zaman zaman televizyonda görüyoruz, influenza (grip) aşısının koruyuculuğunu tartışıyorlar ama dünya artık tartışmıyor. ABD, 6 aydan büyük herkesi aşılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün 65 yaş üzeri kişilerde grip aşılama hedefi oranı yüzde 75'tir. Ülkemizde ise 65 yaş üzeri değil, tüm toplumda bu oran sadece yüzde 5'i ancak buluyor."