Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu'nca, "Sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamaz" kuralına uygun olarak görev verilmeyen eşcinsel hakemle ilgili tartışma büyüyor. Hukukçular ve futbol dünyasının ünlü simaları eşcinsel hakemi cesur ve haklı bulurken, adı geçen eşcinsel hakem ise şunları söyledi: "Aldığım rapor sağlık sorunuyla ilgili değil, kural sağlık sorunu diyor. Sapasağlamım. MHK'nin bu kararı insan haklarına aykırı ve ayrımcılığa giriyor. Raporumu İl Hakem Kurulu'na verdim. Sanırım iyi incelenmediği için kuruldan benim hakemlik yapamayacağıma dair bir karar çıktı. Raporumda yazan psikoseksüelin açılımı ise eşcinsel olduğumdan ötürü askerlik yapamayacağımdır. Yani sağlıkla ilgili bir problemim yok. Bu çelişki düzeltilmeli" açıklamasını yapıyor.
BASINA YANSIYINCA...
Faal Futbol Hakemleri Gözlemcileri ve Temsilcileri Derneği Hukuk Kurulu Başkanı ve adını açıklayamadığımız hakemin avukatı Murat Söylemez, SABAH'a ilginç açıklamalarda bulundu. "Konu çok hassas, Futbol Federasyonu'nun bu konuyu çözüme ulaştıracağına güvenimiz tam" diye konuşan Söylemez, "Müvekkilim mağdur, basında yer alan haberlerle de daha çok mağdur oldu. Biz her türlü hukuki yollara başvurup mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Eğer hukuki anlamda bu platformlarda bir netice alamazsak konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar taşıyacağız" ifadesini kullandı.
Mustafa Çulcu:
MHK başkanıyken o kuralı "Askerlik yapamayacak kadar sağlıksız bir hakem nasıl sağlıklı bir maç yönetir" düşüncesiyle koymuştuk. Bizden sonra iki kurul daha göreve geldi, onlar da bu kuralı değiştirmedi. İnsan haklarına aykırılık varsa kaldırılır sorun biter.
Ahmet Çakar:
EŞCİNSELLİK bir haktır ve negatif ayrımcılık yapılmamalıdır. Eşcinseller de, doktor, mühendis vb. gibi hem kamuda hem özel şirkette görevinden alınmaz. Daha önce eşcinsel olduğunu açıklayan bir hakem FIFA ve UEFA'dan 4 yıl daha kesintisiz görev aldı.
Oğuz Sarvan:
KONU dosyası önüme gelmeden yorum yapmam. Çünkü hassas ve iyi incelenmesi gereken bir olay. Ama şunu söyleyebilirim, ayrımcılık yapmayı düşünmeyiz, şartlar oluşmuşsa başvuru yeniden değerlendirilebilir.