Plansız sanayileşme, şehirleşme, yetersiz altyapı, tarımda bilinçsiz kimyasal kullanımı, atık suların arıtılmaması nedeniyle Ergene Havza'nın sularının kalitesinin bozulması üzerine "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" hayata geçirildi.
Bu kapsamda ileri derecede arıtılacak sanayi atık sularının Marmara Denizi'nin alt tabakasına verilmesi maksadıyla çalışmaları başlatıldı. Havzada hedef, kirlenen suyu 2023'te sulama suyu kalitesine ulaştırmak. Dere yatakları temizleniyor. 11 tesis ve 25 derenin ıslahı tamamlandı. Kirlilik yüzde 79 azaldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Anadolu isimli ilk yerli üretim tünel açma makinesinin indirilmesine eşlik eden Eroğlu şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanımız, Başbakanlığı döneminde beni aradı, Ergene'deki kirliliği sordu. Bölgede hiçbir belediyenin atık su arıtma tesisi olmadığını ve katı atıkların boş alanlara atıldığını söyledim. Bana 'Ne gerekiyorsa yap' talimatını verdi. 15 paketten oluşan pekçok bakanlığı ilgilendiren bir proje hazırladık. Ergene'yi kurtarmanın maliyeti 4 milyar lira. Bunun 3.2 milyar lirasını Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca, kalanı ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca karşılanacak. Diğer ülkelere model olacak. Şu anda dünyanın en iyi teknolojilerine sahibiz. Milletimiz isterse her şeyi yapar."
Türkiye için ilk olan Anadolu isimli tünel açma makinası bu makine, 3.25 metre çapında 92 metre uzunluğunda ve 175 ton ağırlığında. Anadolu hem kazıp hem de taş döşeme yapıyor. Deşarj sistemi için toplam uzunluğu 19 bin 973 metre olan 3 ayrı tünel inşa ediliyor.