Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen 5.5 ve 5.3 büyüklüğündeki 2 büyük deprem ve peşi sıra yaşanan sarsıntılar, korku ve paniğe yol açtı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre dün saat 06.51'de merkez üssü Ayvacık Gülpınar köyü açıkları Ege Denizi olan 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 6.1 kilometre derinlikte gerçekleşen sarsıntı Muğla, Aydın, İzmir ve Bursa'da da hissedildi. Yine Ayvacık'ta saat 13.58'de 5.3 büyüklüğünde ikinci deprem yaşandı. 120'nin üzerinde de artçı sarsıntı kaydedildi.
'HASARLI EVLERE GİRMEYİN'
Depremde en büyük hasarı Yukarıköy gördü. Yüksekten atlayan ya da üstüne duvar düşmesi sonucu hafif yaralanan 4 kişi Ayvacık Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. Depremlerin ardından sokaklara dökülen vatandaşlar gözyaşını tutamadı. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı depremden etkilenen köylerde incelemelerde bulundu. Ayvacık Kaymakamı Hakan Hakyemez, "Yukarıköy'de 4 yaralı, 50'ye yakın hasarlı ev var. Çamköy'de 4, Babakale'de 1, Koyunevi'nde 1, Gülpınar'da 7, Kızılkeçeli'de 5, Tuzla'da 4, Balabanlı'da 2, Bademli'de 8 ve Ahmetçe'de 2 hasarlı ev bulunuyor" bilgisini verdi. Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık da depremden 12 köyün etkilendiğini, 298 evin hasar gördüğü veya yıkıldığını belirtti. Bölgeye intikal eden Kızılay şubeleri ve AFAD ekipleri de Yukarıköy'e çadır kent kurdu. Vatandaşlara yemek dağıtıldı. AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden ise "Vatandaşlarımız bizden bilgi almadıkları sürece hasarlı evlerine girmesinler.
Evlerin yapı stoku kötü. Taş ve kerpiçle yapılmışlar. Artçılar sürüyor. Küçük bir sarsıntıda yıkılabilirler" uyarısında bulundu. Ayvacık'ta ilk ve orta dereceli okullar bugün tatil edildi. Vatandaşlar da deprem anında yaşadıkları korkuyu anlattı. Yukarıköy sakinlerinden Alaaddin Yılmaz (55), "Deprem anında odamızın duvarı yıkıldı. Can havliyle kendimizi dışarı attık. Canımızı zor kurtardık" dedi. Mevlidiye Tekin (65) ise eşiyle birlikte depremde yıkılan ağılından kuzusunu kurtarıp, evinin bahçesinde yaktığı ateşin başında ısınmaya çalıştı. Tekin, "Annesi depremde öldü. Kuzusunu kurtarabildim" diye konuştu. Prof. Dr. Doğan Perinçek, Ayvacık'ta 15 Ocak'ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi hatırlattı. Son sarsıntıların da ana deprem olduğunu ifade eden Perinçek, "Bu depremlerin geçen haftalarda Ayvacık-Gülpınar depreminin tetiklediği ve ondan bağımsız olduğunu düşünüyorum. Ana fay sistemine dar açıyla yaklaşan bu tip tali fayların 6 büyüklük üstüne çıkabileceğini sanmıyorum" diye konuştu. Bu arada Bingöl de dün 13.42'de 3.4 büyüklüğünde depremle sarsıldı.
KOLOMBİYA'DA 5.6'LIK DEPREM
Öte yandan Kolombiya'nın Huila eyaletinde de dün 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde can kaybı yaşanmazken Bogota Havalimanı'nda uçuşlara geçici olarak ara verildi
'İZMİR RİSKLİ AMA ÇANAKKALE DAHA TEHLİKELİ'
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Şükrü Ersoy, şunları söyledi: "Ege Bölgesi'nde uzun zamandır bir hareketlilik var. İzmir risk altında olabilir ancak Çanakkale'de risk daha büyük. Çanakkale depreminin 5.5'e çıkmış olması hareketliliğin arttığını göstermektedir. Bu depremlerin Kuzey Anadolu Fay Hattı ile bağlantısı yok. Ege Bölgesi'nde yaşanan yer kabuğu parçalanmaları neticesinde meydana geliyor. Hiçbir şekilde Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı etkilemez. O yüzden bu hareketlilik İstanbul için bir tehlike doğurmaz."