Tarihçilerin şeyhi anlamına gelen "Şeyh-ül Müverrihin" unvanıyla anılan Prof. Dr. Halil İnalcık (100) İstanbul'da dün son yolculuğuna uğurlandı. Tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle geçen gün hayatını kaybeden dünyaca ünlü tarihçi İnalcık için Fatih Camisi avlusunda tören düzenlendi. Törende İnalcık'ın kızı Gülhan İnalcık taziyeleri kabul etti. İnalcık'ı son yolculuğunda, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek'in yanı sıra tarihçiler İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı da yalnız bırakmadı. İnalcık'ın cenazesi, Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Fatih Sultan Mehmet Türbesi'nin yanında ve Gazi Osman Paşa'nın türbesinin arka kısmında bulunan hazirede toprağa verildi. Bu sırada Gülhan İnalcık gözyaşlarına hâkim olamadı.
OSMANLI'NIN PROTOKOL MEZARLIĞI
Fatih Camisi Haziresi'nde defin yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Bu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahın izniyle mümkündü. Hazirede ilmiye, seyfiye, kalemiye ve tarikat mensupları olmak üzere dört ana gruptan defnedilenler var. Bunun dışındakiler ise sanatkârlar.
'İLMİN ÇINARIYDI'
Eski Başbakan AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, cenaze töreninde şöyle konuştu:
İlim dünyasının çınarıydı. Bizim ve gelecek nesillerin ondan öğreneceği çok şey var. Yüzyılın muhasebesinin yapıldığı bu günlerde, İnalcık bir kutup yıldızı ve deniz feneri gibi herkese işaret olacak.
Bir devletin çözülüşü ve başka bir devletin doğuşu esnasındaki serencamı belki çocukken yaşadı. Ama yaşı ilerledikçe ve tarih idraki geliştikçe tahkir edilen, bazen tarumar edilen arşivlerimizin üzerinde tarihimizi savunan ama bu savunmayı da hamasi bir duyguyla değil, o duyguyu bilimsel yöntemle yapan büyük bir şahsiyetti. Kendisini hep hocam olarak gördüm.