Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter hesabı aracılığıyla, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'ndaki ticaret mahkemeleri hariç tüm hukuk mahkemelerinde e-duruşma uygulamasına başlandığını duyurdu.
Gül, mesajında "Güven veren ve erişebilir adalet anlayışıyla bu yıl içinde e- duruşmayı ülke genelinde yaygınlaştıracağız" ifadelerini kullandı. Adalet Bakanlığı'nın hayata geçirdiği e-duruşma uygulaması gerek vatandaşlara gerekse avukatlara büyük kolaylık sağlıyor.
Ünlü Avukat Dr. Rezan Epözdemir e-duruşma uygulaması ve İstanbul Havalimanı'nda bulunan Havalimanı Adliyesi'nin getirdiği avantajları SABAH'a değerlendirdi.
"DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR UYGULAMA"
Uygulamanın vatandaşlara, avukatlara ve yargı mensuplarına büyük kolaylık sağladığını söyleyen Epözdemir, uygulamanın nasıl işlediğini ve güncel verileri paylaştı. E- duruşma uygulamasının medeni yargılama açısından 'devrim' niteliğinde olduğunu aktaran Epözdemir'in değerlendirmeleri şu şekilde: "Covid-19 pandemisi, zorunlu sağlık koşulları gibi hassasiyetlerle duruşmalara katılım sıkıntılı sonuçlara, bulaş riskinin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyordu. İl dışındaki meslektaşlarımızın da duruşmalara katılımı konusunda ciddi sıkıntılar söz konusu olabiliyordu. Onlara da büyük kolaylık sağlayacak.
"TARAFLARDAN BİRİNİ TALEBİ YETERLİ"
Taraflardan herhangi birinin talebi üzerine, talep eden tarafın veya vekilinin aynı anda, video konferans yoluyla bulundukları yerden duruşmaya katılmalarına ve usul işlemleri yapabilmelerine karar veriliyor. Talepler 24 saat öncesinden UYAP üzerinden mahkemeye gönderiliyor. Mahkeme de bunu uygun bulduğu takdirde, e- duruşma yoluyla duruşmanın yapılmasına karar verebiliyor. Avukatın kimliği elektronik imzayla doğrulanıyor ve kimlik bilgisi ve fotoğraflar da Uyap üzerinden teyit ediliyor. Daha sonra duruşma zaptı mahkemece onaylanıyor ve avukatın erişimine açık hale geliyor.
"HUKUK BÜROLARINDA E-DURUŞMA STÜDYOLARI KURULUYOR"
Hatta ve hatta mahkeme re'sen veya taraflardan birinin talebi doğrultusunda tanığı, bilirkişi, uzmanı da aynı anda video konferans yoluyla bulundukları yerden dinleyebilecek. Uygulamada bazı avukat meslektaşlarımızın, hukuk bürolarında video konferans odaları kurması dahi söz konusu oldu. Profesyonel hd kameralarla artık e-duruşma sistemini hazırlık yapılıyor.
"2021'DE TÜM TÜRKİYE'YE YAYILACAKTIR"
Uygulamaya ilişkin güncel verileri de paylaşan Epözdemir, e-duruşma yazılımının Adalet Bakanlığı mühendisleri tarafından yerli ve milli olarak oluşturulduğunu vurguladı. Epözdemir şöyle konuştu: "E- duruşma sistemi Türkiye özelinde an itibariyle 30 Büyükşehir ve 505 mahkemede uygulanıyor. Söz gelimi İstanbul Bakırköy Adliyesi'nin tamamında uygulanıyor. İstanbul Adalet Sarayı'nda ticaret mahkemeleri hariç hukuk mahkemelerinde uygulanıyor. Ankara Batı Adliyesi'nde hukuk mahkemelerinde tamamında uygulanıyor. Ankara Adliyesi'nde ticaret mahkemeleri hariç, hukuk mahkemelerinin tamamında uygulanıyor. 2021'in sonuna kadar da bütün Türkiye'ye yayılacağını düşünüyorum.
"GEREKSİZ MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK"
Epözdemir, İstanbul Havalimanı'nda 10 Şubat 2020'de hizmete açılan, Gaziosmanpaşa Adliyesi'nin bir birimi olan İstanbul Havalimanı Adliyesi'nin de vatandaşlara büyük kolaylık sağladığını aktardı. Epözdemir, "Yurttaşlarımıza da 24 saat gözaltında kalmadan, kolluk birimine götürülmeden, ertesi gün adliyeye çıkarılmadan hemen oradaki havaalanındaki hizmet birimlerince adli birimlerce ifadesi temin edilecek ve derhal serbest bırakılabilecek. Varsa bir sonraki uçağa binmek suretiyle, gideceği yere gidebilecek. Bu yönüyle son derece önemli ve kıymetli aksi halde 24 saatlik gözaltı ertesi gün ifade temini hem gereksiz mağduriyetlere yol açacak hem de uçağına yetişemeyecek" dedi.