Her yıl 400 milyar fincan tüketilen Türk kahvesi herkesin geleneği haline geldi. 5 Aralık tarihi de Dünya Türk Kahvesi günü olarak kutlanıyor. Dünya çapında en popüler içeceklerden biri olan kahve hem tadı hem kokusu ile oldukça sevilen bir içecek. Popülerliğini koruyan Türk kahvesinin ilk dayandığı yer ise Osmanlı Devleti'ne dayanıyor. 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü nedir, neden kutlanır? Dünya Türk Kahvesi Günü'nün önemi nedir?
TÜRK KAHVESİ'NİN TARİHÇESİ
Kahvenin kökeni Arap yarımadası olarak bilinir. İlk bilgiler 10. yy'da bir Arap doktoru olan Rhazes'e uzansa da, kullanım MS 575 yıllarında başlar. Bazı araştırmacılara göre kahve adının kahvenin üretim beşiği olan Güneybatı Etiyopya'nın Kaffa şehriyle ilgisinden geldiği tahmin edilmektedir. Farklı düşüncelere göre ise Arapçada şarap anlamında kullanılan kahva zamanla "kahve"ye dönüşür. Kahve, Yemen'den Mekke ve Medine'ye oradan 15. yy. sonunda seyyahlar vasıtasıyla İran, Mısır, Türkiye ve oradan Avrupa ülkelerine yayıldı.
Osmanlı'nın Kahveyle Tanışması
Kahvenin Osmanlı İmparatorluğu'na gelişi konusunda iki rivayet vardır. Birincisine göre, 1554 yılında Suriyeli iki girişimci tarafından İstanbul'a getirilir. Diğer rivayete göre Yemen Valisi olan Özdemir Paşa kahve çekirdeklerini İstanbul'a getirir ve onun sayesinde saray kahveyle tanışır. Saray teşkilatına "kahvecibaşı" tahsis edilir. Günden güne daha fazla önem arz ediyordu ki, padişahın içeceği kahvenin suyu bile özel olarak Eyüp tepesi civarındaki Gümüşsuyu'ndan getiriliyordu.
İstanbul'un şehir hayatına kahvehanelerle damga vuran kahve, bir sokağa da kahve pişirilen yer anlamına gelen Tahmis kelimesiyle adını verdi. İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk kahvesinin ünü başka diyarlara ulaştı.
Avrupa serüveni
Osmanlı'nın Fransa'ya 1669'da elçi olarak atadığı Kolbaşı Müteferrika Süleyman Ağa'ydı. Süleyman Ağa ile ilk kez bir Osmanlı erkeğini gören Avrupalılar, süpergücün temsilcisi olan bu kişiye daha yakın olabilmek, hatta ona benzemek için birbirleriyle adeta yarıştı. Fransa Kralı XIV. Louis bile buna kendini kaptırmış olacak ki Süleyman Ağa'yı elmas süslü bir kıyafetle karşıladı, onuruna eşi benzeri görülmemiş bir davet verdi. Kralın düşük rütbesini sonradan öğrendiği Osmanlı elçisini mutlu etmek için yaptıkları o kadar gülünçtü ki Moliere 'Kibarlık Budalası' isimli eserini bu olayı anlatmak için yazdı. Sohbetiyle herkesi kendine bağlayan Hoşsohbet Nüktedan Süleyman Ağa sayesinde Fransızlar Türk kahvesiyle tanıştı.
Kahvehane kültürünün batıya taşınmasıyla ilgili bir rivayette de Osmanlı'nın Avusturya ile olan sık münasebetleri sırasında (Muhtemelen Viyana kuşatması esnasında) tercümanlık göreviyle Osmanlı çadırında bulunan Leh Yahudisi Kolschitzky, kahve ile burada tanışır ardından Osmanlı'dan alınan ganimetler arasında herkesin deve yeme zannetiği kahve çuvallarını satın alarak bugün Viyana'nın yerel kahvesi olarak bilinen Melange kahvesini bulur ve şehirde ilk kahvehaneyi açar.
Günlük Hayatımızda Türk Kahvesi
İngilizlerdeki çay saati geleneği gibi, Türk kahvesinin içilmesi hususunda da bir zaman kavramı oluşur. Genellikle sabah ve öğlen öğünleri arasında içilir. Türkçe günün ilk öğünü anlamına gelen "kahvaltı" sözcüğü kahve içimi öncesi yenen şeyler demektir. Günlük hayatımızda Türk kahvesi; arkadaş sohbetlerine refaket eder, işlerin azaldığı saatlerde yorgunluğu alır, kız isteme meclislerinde vazgeçilmezdir, köpüksüz olması hoş karşılanmaz. İslami olarak uygun bulunmasa da gelecek adına çıkarımlarda bulunmak için kahve falı bakma toplumumuzda hayli yaygındır. En önemli ifadeyle; kırk yıllık hatrı olan Türk kahvesi birçok sebeple hayatımızın merkezine oturmuştur.
5 ARALIK DÜNYA TÜRK KAHVESİ SÖZLERİ
Bir fincan kahvenin kırk yıI hatırı vardır.
Çayın kalabalıkla arası iyidir kahve yalnızlık ister.
Kahvenin kahve oIabiImesi için, aşk gibi değil, ölüm gibi acı oIması gerekir.
Kahve acı aslında sevgi saklı adında acı tatlanır çünkü muhabbet var tadında.
Kimseler de olmasın yanımızda. Kahvemiz hep iki kişilik olsun.
Gönül ne kahve ister ne kahvehane gönül sohbet ister kahve bahane.
Kötü bir kahve bile hiç kahve olmamasından iyidir.
Kahveyi bıraktım. İnanın ki sevgiliden ayrılmaktan daha zor.
Hayatımı kahve kaşıklarıyla ölçüyorum.