Büyük umuttu, büyük hüsran oldu! Türkiye son zamanlarda en çok nakil operasyonlarını konuştu. Önce Akdeniz Üniversitesi'ndeki yüz ve kol-bacak nakilleri, ardından Hacettepe Üniversitesi'nden gelen aynı operasyonların benzerleri... Ancak peş peşe iyi haberler alan Türkiye, dün gelen acı haberle bütün mutluluğunun üzerine kara perde çekti! Hem ülkemizde hem de dünyada ilk kez çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın vücudu, bunu kaldıramadı! Talihsiz genç, hayata gözlerini yumdu, umutlar buhar oldu!
MESLEKTAŞLARDAN ELEŞTİRİ
Bunun üzerine bir yanda derin üzüntüler devam ederken bir yanda da eleştiriler birbirini izledi. Hacettepe Üniversitesi'nden bazı doktorlar, meslektaşlarına kızarak "Biz Akdeniz Üniversitesi ile yarışacağız diye büyük risk aldık. Rezil olduk" dedi. Bazı uzmanlar ise "Neden 4 uzuv birden yapıldı. Bunu hastanın kaldıramayacağını herkes bilir. Sadece bir uzuv takılsaydı, hasta yaşasaydı" yorumunu yaptı.
'TEHLİKEYİ GÖRÜRDÜM'
Elbette herkesin en çok merak ettiği isim ise bu operasyonları ilk kez yapan Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan'dı. Ameliyatlarında başarılı olan Prof. Özkan, Çavdar'ın ölümü ile büyük bir üzüntü yaşadı. Basına yorum yapmaktan kaçınan Özkan'ın yakın çevresine ise "Hastanın zorlandığı hissedildiği anda kol ve bacaklar geri alınmalıydı. Ben olsam tehlikeyi gördüğüm anda organları alırdım. Bence uzuvların alınmasında biraz geç kalındı" dediği öğrenildi.
BİR GÜN UMUT BİTERSE!
Şevket Çavdar'ın ölüm nedeni, kayıtlara kalp yetmezliği olarak geçti. Çavdar'ın, 90 santimlik vücudu nakillerle 1.75 santime çıkınca kalp, çok daha fazla kan pompalamak zorundaydı. Fakat vücut bunu kaldıramadı! Bunun üzerine tüm uzuvlar geri alındı. Bu kez de ameliyat sırasında kalp aşırı kan pompaladı. Oluşan iç kanama durdurulamadı.
ÖLÜME GiDEN SÜREÇ
24 Şubat: Doç. Dr.Serdar Nasır ve ekibi Cengiz Gül'e yüz nakli, Şevket Çavdar'a çift kol, çift bacak nakli yaptı. 26 Şubat: Çavdar'ın kalbi kan pompalamaya yetmiyordu. 83 ünite kan verildi. Ancak sol bacak geri alındı. 27 Şubat: Çavdar'ın kalbi aşırı yüklenmeden durdu, tekrar çalıştırıldı. Saat 13.00: İki kol ve bir bacak da geri alındı. Saat 14.00: Çavdar'ın kalbi 10 kez durdu, tekrar çalıştırıldı. Saat 15.00: Böbrekler iflas etti. Solunum cihazı ile diyalize bağlandı. Saat 17.00: Yaklaşık 50 doktor Çavdar'ın başında nöbet tuttu. Saat 19.20: 20 kez durup çalıştırılan Çavdar'ın kalbi ebediyen sustu.
TAKVİM