Üç aylardan ikincisi olan Şaban ayına girmemiz ile birlikte Berat Kandili tarihi merak ediliyor. Arapça'da temize çıkma anlamına gelen Berat kelimesi İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması anlamını da taşımaktadır. Bu mübarek gecede, günahların affı ve kulların temize çıkarılmasının dışında öte yandan kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir. Müslüman alemi açısından oldukça önemli olan bu gecede ibadetler edilecek, dualar edilecek ve eller semaya açılacak. Buna göre; Berat Kandili ne zaman, hangi gün? Berat Kandili anlam ve önemi nedir? İşte Diyanet dini günler takvimi 2020!
Üç ayların ikincisi olan Şaban ayının 14.gününe denk gelen Berat Kandili tarihi vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Arapça'da kelime anlamı olarak temize çıkma anlamı taşıyan bu mübarek günde vatandaşlar ibadetlerini yerine getirecek olmanın huzurunu yaşıyor. Buna göre; Berat Kandili ne zaman, hangi gün idrak edilecek? İşte Berat Kandili önemi ve anlamı!
BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?
Berat Kandili, Şaban ayının 14'ü olup, 7 Nisan 2020 Salı gününe denk geliyor.
BERAT KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?
Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak anlamına gelir. Berat ve beraet; aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak anlamlarındadır. Berat Kandili, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.
Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed, Berat Gecesi'nin önemini şöyle anlatmıştır;
-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.
-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.
-Bu gece herkesin amelleri Allah ü Teâlâ'ya arz olunur.
BERAT NE DEMEK?
Berat (Berâet),Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.
Bir kısım Müslümanlar bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda İslam peygamberi Muhammed'in bir hadisi vardır:
"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce)
Ayrıca Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.