Diş taşlarına yol açan bakterinin, kolon kanserine neden olduğu ortaya çıktı. İki ABD'li ekibin çalışmaları sonucunda bulunan bir bakterinin yaygın kolon kanseri gelişiminde önemli bir rol oynayabileceği belirtiliyor. Kolorektal kanser, Fransa'da ikinci ve dünyanın dördüncü önde gelen ölüm nedeni olmasına rağmen nedeni kesin olarak bilinmiyordu. Kolon tümörleri biyopsileri, yabancı genetik materyal izlerini aramak için ilham kaynağı oldu. 2011 yılının sonunda da Harvard Üniversitesi'nden Dr. Matthew Meyerson ve ekibi başka bir Amerikalı ekiple birlikte kolon tümörlerinde belirli bir bakteri tespit edildiğini açıkladı. Fusobacterium nucleatum denilen bakteri, ağızda yer alıyor ve kolon kanserine yol açabiliyor. Fusobacterium nucleatum sık sık ağızda diş iltihabına yol açıyor. Hücre Host & Mikrop dergisinde yayımlanan iki yeni bulgu da hipotezi destekler nitelikte. Böylece kolon kanserinin kökenine ilişkin önemli bir bulguya ulaşılmış oldu.
KANSERLİ HÜCRELERİ ÇOĞALTIYOR
Araştırmada, fusobacterium nucleatum bakterisi, epitel hücreleri üzerindeki belirli bir reseptöre bağlandı ve bu etkin bağlantının kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasına yol açtığı görüldü. Ayrıca hücre içine bakterilerin girişini bloke yeteneğine sahip bir madde bulundu. Bu bakteri ile insan kolon kanseri hücreleri enjekte edilen farelerde inflamatuar hastalık ilerlemesi gözlendi. Fusobacterium bazı hücrelerde kanser gelişimini arttırdığı yeteneğini kanıtlıyor. Paris Georges Pompidou Hastanesi'nden Profesör Pierre Laurent-Puig de araştırma için, "Bu sonuçlar çok ikna edici. Bakteriler, kronik inflamasyon ile kanseri teşvik edebileceğini ve genetik değişimler geçirmiş bazı hücreleri harekete geçirebileceğini düşündürmektedir" dedi.
Kolon mukozasında enflamasyon oluşturur
Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu / Medical Park Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı
Fusobacterium nucleatum, ağızda periodontal plakların oluşumuna sebep olan (toksik metabolitler oluşturarak) bir bakteridir. Diş eti hastalıkları ile iltihabına yol açar. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda bunun ürettiği propianat, amonyum ve bütirik asit gibi maddelerin etkisiyle kolon mukozasında irritasyon ve enflamasyon oluşturarak kansere yol açtığıyla ilgili bazı veriler elde edilmiştir. Bu konudaki detaylı çalışmalar daha doğru bilgiyi getirecektir.
Tedavi ve önleme çok daha kolaylaşır
Doç. Dr. İbrahim Tek / Medicana İnternational Hastanesi Tıbbi Onkolog
Kanser ve enfeksiyon ilişkisi uzun zamanlardan beridir araştırılmaktadır, hatta bazı kanserlerde sebep olarak gösterilmektedir. Kalın bağırsak kanserine (kolon) de fusibakterium adlı bir bakterinin sebep olabileceği düşünülüyor. Kanser bağırsak direncini bozup bu bakterinin kalın bağırsağa daha kolay yerleşmesine sebep mi oluyor, bu durum henüz net değil. Gerçekten sebep bu ise ileriki yıllarda tedavi ve hastalığı önleme çok daha kolay olabilir.
Antibiyotik tedavisiyle kanser sıklığı azaltılabilir
Prof. Dr. Oktar Asoğlu / Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı
Fusobakterium nucleatum sıklıkla diş eti hastalıklarına neden olan bir bakteri. Herkesin ağzında bu bakteri var ama herkeste kolon kanseri gelişimi gözlemiyor. Bakterinin bazı kişilerde kanseri nasıl ve neye dayanarak geliştirdiği halen araştırılıyor. Eğer bu bakterinin, mide kanserinin oluşmasında rol oynayan helikobakter pilorinnin rolü gibi bir davranış modeli saptanırsa, antibiyotik tedavisiyle kanser görülme sıklığı azaltılabilir.