1 Haziran tarihinde normalleşme sürecine girilmesi ile birlikte ağız ve diş problemi yaşayan vatandaşlar dişçilerin ne zaman açılacağını merak ediyor. Ağız ve diş sağlığı hizmetleri için iki muayene arasında en az 20 dakika olması gerekirken Sağlık Bakanlığı konuya yönelik açıklamalarda bulundu. MHRS sistemi üzerinden randevu alınarak hizmet verileceği belirtilirken öte yandan özel klinik ve diş hastaneleri ile ilgili açılış tarihine ilişkin bilgiler normalleşme takviminde henüz yer almadı. Buna bağlamda; dişçiler açık mı, ne zaman açılacak? Diş hastaneleri ne zaman açılacak?
Şüphesiz ki corona pandemisi sürecinden en fazla etkilenen alanlardan bir tanesi de ağız ve diş sağlığı hizmetleri olmaktadır. Normalleşme sürecine girilmesi ile birlikte ağız ve diş sağlığı problemi yaşayanlar konuya yönelik araştırmalar yapıyorlar. Buna göre; haberimizin içerisinden dişçiler açık mı, diş hastaneleri ne zaman açılacak şeklindeki soruların yanıtları ile detaylarına ulaşabilirsiniz.
Aşamalı olarak devam eden normalleşme sürecinin ikinci adımı haziran ayında başlamıştı. Corona virüsü pandemisi nedeniyle, sadece acil hizmet veren diş hastanelerinin eski sisteme döneceği tarih ikinci normalleşme takviminde yer almadı. Ancak Sağlık Bakanlığı'ndan yayınlanan normalleşme planında, acil haller dışında ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin tamamının Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alınarak verileceği belirtildi. Yeni alınan önlemlere göre, ağız diş sağlığı hizmetleri için bir, iki ve üç ünit bulunan odalarda sadece tek ünitin kullanılacağı belirtildi.
DİŞÇİLER NE ZAMAN AÇILACAK?
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada sağlıkta alınan yeni tedbirler belli oldu. Ağız ve diş sağlığı hizmetleri kapsamında; acil haller dışında ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin tamamının Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alınarak verileceği kaydedildi. Ağız diş sağlığı hizmetleri için bir, iki ve üç ünit bulunan odalarda sadece tek ünitin kullanılacağı belirtilerek, "Dört ve daha fazla ünit bulunan odalarda ise aktif olarak kullanılacak ünit sayısı, mevcut ünit sayısının yarısından fazla olmayacak şekilde ilgili sağlık tesisi başhekimliğince düzenlenmeli ve İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilmelidir.
Ağız diş sağlığı hizmetleri için iki muayene arasında en az 20 dakika olması sağlanmalıdır. Bu dönemde ihtiyaç halinde öncelikle panaromik görüntüleme istenmeli, her bir hasta çekimi sonrasında uygun yöntemlerle dezenfeksiyonu sağlanmalı ve diğer görüntüleme yöntemleri zorunlu hallerde tercih edilmelidir." ifadesine yer verildi.
Özel klinik ve hastanelerle ilgili resmi açıklama henüz gelmedi. Açıklamalar geldiği zaman haberlerimizde yer vereceğiz.
DİŞÇİLERDE ACİL VE ZORUNLU HİZMETLER NELER?
Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı rehberde ağrı, enfeksiyon, kanama ve travma kaynaklı rahatsızlıkların diş hekimliğinde acil ve zorunlu hizmetler olarak biliniyor. Ve bu kapsamda hizmet verilmeye devam ediyor. Ancak uzmanlar tarafından yapılan açıklamada zorunlu olmadıkça diş hastenelerine gidilmemesi uyarısında bulundu.