İşadamı Mehmet Hattat'ın sahibi olduğu Hema Endüstri tarafından Büyükdere Caddesi'nde yaptırılan 'Diamond Of İstanbul' projesinin hem inşaatının durdurulması hem de planının iptal edilmesi üzerine hazırlanan yeni plan teklifi, geçen ay İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunuldu. Hattat'ın yeni plan teklifi, komisyonun CHP'li üyelerinin karşı oyuna rağmen oy çokluğu ile Meclis gündemine getirildi. CHP'li üyelerin 'yoğunluk artırıcı ve yönetmeliğe aykırı' şerhi koyduğu plan tadilatı, Meclis'ten de ikinci kez oy çokluğu ile geçti. Ancak projeye komşu olan Sheraton Oteli'nin mülk sahibi Yonca Turizm Yatırım ve İşletmecilik A.Ş., bu kez komşuluk davası için mahkemeye başvuracağını açıkladı. Şirketin avukatı Salim Baki, yerin altında 15, üstünde ise 50 kat olarak planlanan Diamond Of İstanbul'un yüksekliğinin 200 metre olduğuna dikkat çekerek kulelerin mevcut plana aykırı olarak kaçak inşa edildiğini savundu.
HAKSIZ RANT İDDİASI
Binanın yola sıfır yapıldığını ve arsanın tamamına inşa edildiğine dikkat çeken Avukat Baki şunları söyledi: "Haksız rant yaratılıyor. Yükseklikte bir sınırlama getirilmemiş. Yola sıfır yapılan binada kot farkı üç kat çıkıldıktan sonra uygulandı. Yasalara göre en az beş metre çekme mesafesi olmalı. Yerin altında sadece üç katı belediyeye tahsis etmişler, diğer katlar ise istenildiği gibi kullanılacak. Bu durum mevcut imar planına, yasalara ve bölge planına aykırı bir yapılanma. Binanın mimarisi gereği üç blok ve güruh halinde yükseliyor. Bizim bütün manzaramızı, otelin nefes alma hakkını kapatıyor. Planın iptaliyle ilgili dava açtık, yargı bizi haklı buldu. Şimdi de komşuluk hukukundan dolayı dava açacağız. Yerin altında yapılan çalışmalarda Shereton Oteli'nde kaymalar oldu. Kendileriyle görüştük, doğru düzgün önlem alınmadı."
RUHSAT İPTAL EDİLMELİ
Mahkeme kararı gereği ruhsatın iptalini isteyen Baki, "Turistik bir yatırım yaptık ve bu proje bize her açıdan zarar veriyor. Mahkeme kararı çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şişli Belediyesi, Kaymakamlığı ve İstanbul Valiliği'ne ruhsat iptali için başvurular yaptık. Bu karar doğrultusunda ruhsatın iptal edilmesi gerekli. Mahkeme kararını uygulamayan ilgililer hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu. Mahkemenin kararlarına rağmen yeni teklif getirilmesine itiraz eden Meclis üyelerinden Özgen Nama ve Ediz Zeyrek'in iddiaları ise şöyle: "Bu tadilat İBB'ye bağlı kurum ve kuruluşların 'olumsuz' görüşleri ve itirazlarına rağmen meclisten geçirildi. Çekme mesafesi, yoğunluk artırıcı kişiye özel tadilat bölgeye büyük bir yük getirecektir."
Mahkeme: Projede teknik uyarlılık yok
İstanbul 5. İdare Mahkemesi 31 Mart 2010'da oybirliğiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5 bin ve Şişli Belediyesi'nin 1/bin ölçekli planlarını iptal etmişti. Mahkemenin kararıyla birlikte 12 dönümlük araziye yapılan projenin tamamı kaçak durumuna düşmüştü. Mahkeme kararında şu görüşe yer vermişti: "Plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik hükümlerinde belirtilen ve mevzi imar planı tanımında açıklanan teknik koşulları taşımadığı anlaşılmakla dava konusu edilen işlemde plan yapım tekniklerine uyarlılık bulunmamaktadır."