Birleşmiş Milletler, Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini arttırabileceğini duyurdu. Doğu Afrika'nın ardından bu kez İran ve Irak'ta da görülmeye başlanan istila sebebiyle pek çok ülke bu durumu yaşıyor. Özellikle çiftçilikle uğraşan kişilerin başına sorunlar açan istila sürüsü, tarladaki ekinlerin talan edilmesi nedeniyle de pek çok sorunu beraberinde getirmeye başladı. Buna göre; çekirge istilasında son durum nedir? Çekirge İstilası Türkiye'ye geldi mi?
Sosyal medyada epey konuşulan konulardan bir tanesi çekirge istilası oldu. Son olarak İran ve Irak'ta görülen bu durum sebebiyle vatandaşlar internet üzerinden "Çekirge istilası Türkiye'ye geldi mi?" araştırması yapıyor. Buna göre; çekirge istilası son durum nedir?
İşte bilgiler!
Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını aylardır kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini duyurdu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya'da durumun kritik olduğuna ve yeni çekirge sürülerin oluşmaya başladığına dikkati çekti.
Bölgedeki durumun "alarm verici" seviyelerde olduğu belirtilen raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin gıda güvenliğine benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktarıldı.
Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi.
Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.
Çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol katedebiliyor.
Çekirge istilası açlık tehlikesi getirdi
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nden (FAO) Dominique Burgeon, çekirgelerin gıda krizine yol açacağını kaydetti.
Çekirge istilasını kontrol altına alma girişimleri şimdiye dek başarılı olmadı.
Havadan tarım ilaçları (pestisit) püskürtmenin en etkili yöntem olduğu, ancak bu ülkelerde kaynakların yetersiz olduğu ifade ediliyor.
Şimdiden yüz milyarları bulan çekirge sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.
Hızla çoğalıyorlar
Çekirgelerin hızla çoğaldığına, Haziran'da sayılarının 500 katına çıkabileceğine dikkat çeken FAO, etkilenen bölgelere böcek ilacı püskürtülmesi amacıyla 76 milyon dolar katkı yapması içim uluslararası topluma çağrıda bulundu.
Burgeon, "Aksi halde durum daha da kötüleşecek ve çok daha büyük çaplı bir gıda yardımı yapılması gerekecek ve bunun kontrolden çıkma tehlikesi var" diye konuştu.
Çekirge istilası Kenya'da son 70 yıldır, Somali ve Etiyopya'da ise son 25 yıldır görülen en şiddetli düzeyde seyrediyor.
Çekirge sürüsü Türkiye'ye gelmedi. Ancak sürünün Irak ve İran'da görülmesinin ardından Türkiye'ye gelebileceği söyleniyor.