Anadolu'nun zengin damak tatlarını 400 yıllık tarihi binada müşterilerine sunan ''Bedesten Osmanlı Mutfağı'' adlı işletmenin baş aşçısı Ahmet Özdemir (37), 23 yıllık meslek hayatında çeşitli ülkelerde aşçı olarak çalıştığını söyledi.
Meslekte sürekli kendini geliştirme gayreti içinde bulunduğunu belirten Özdemir, elde ettiği tecrübeleriyle yurt içi ve yurt dışında toplam 16 mutfak kurduğunu, İngiltere ve Amerika'da çalıştığı dönemlerde de buralardaki lüks otellerin aşçılarına eğitimler verdiğini ifade etti.
Bu ülkelerin mutfaklarının yanı sıra Anadolu mutfağında yer alan bir çok lezzeti müşterilerinin beğenisine sunmaya çalıştığını aktaran Özdemir, bir taraftan da yeni lezzetler ortaya çıkarma gayreti içinde olduğunu söyledi.
İzlediği bir filmden esinlenerek eskiden savaş silahı olarak kullanılan topuzdan kebap yapmaya karar verdiğini vurgulayan Özdemir, topuz kebabının yapılışı ve sunumu ile özel bir lezzet olduğunu belirtti.
Osmanlı yemek kültürünün yansıtıldığı restoranda müşterilerin beğenisine sunulan topuz kebabının önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:
''23 yıldır bu sektörde çalışıyorum. 2 yıl İngiltere'de, 5 yıl Amerika'da yaşadım. Buralarda da Osmanlı mutfağını ve kültürünü, sunduğum yemeklerle tanıtma gayretinde bulundum. Daha sonra Türkiye'ye döndüm. Topuz kebabını da izlediğim bir filmden esinlenerek yapmaya karar verdim. Yapılışı, sunumu ve tasarımıyla patentini aldığım topuz kebabı, insanlarında çok ilgisini çekti.''
Özdemir, topuz kebabını yapmaya karar verdikten sonra farklı ebatta 10 adet paslanmaz kromdan topuz yaptırdığını anlatarak, şunları kaydetti:
''Topuz kebabında 5 çeşit et bulunuyor. Özel beslenen hayvanlardan sağladığımız etler arasında, bonfile, antirikot, tavuk budu ve göğsü, kuzu pirzola bulunuyor. Bu özel 5 parça eti önce ızgarada azca pişiriyoruz. Bu esnada topuzu da ateşte 500 dereceye kadar ısıtıyoruz. Az pişmiş etleri kızgın topuz üzerindeki dikenlere yerleştiriyoruz. Bu etlerin pişme işlemi topuzun üzerinde devam ediyor. Çeşitli sebze türleriyle süslediğimiz topuzun altına da Osmanlı yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan iç pilavını yerleştiriyoruz. Kebabımızı da özel sunum tabağında kebap ve pilav ile acılı domates sosu, kaymaklı hardal sosu ve kemik iliğinden elde edilen is kokulu soslarla birlikte müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. İzlediğim bir filmden esinlenerek yaptığım topuz kebabı, Anadolu mutfağına yeni bir damak tadı kazandırdı.''
Masada da pişmeye devam eden kebap 3 saate kadar soğumuyor
Az pişmiş etlerin topuzda damak tadına göre pişmeye devam ettiğini belirten Özdemir, ''Topuz kebabında az pişmiş etler topuzda pişmeye devam ederken, konuklarımız arzu ettiği derecede pişen etleri yemenin keyfini yaşıyor. Topuzun sıcaklığını 2,5 ile 3 saat arasında koruması tabağa alınan etlerin soğuması durumunda tekrar topuza takılarak ısıtılabilmesine olanak sağlıyor. Özel sunum tabağı, sosları, soğumayan lezzetli etleri ile konukların büyük beğenisini kazanan topuz kebabının 400 yıllık mistik bir ortam olan Tarihi Bedesten'de servis edilmesi kebabın lezzetine bir kat daha lezzet katıyor. Bir savaş aletinden yapılmış kebabı, tarihi mekanda, seçkin müzik eşliğinde sunabilmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz'' diye konuştu.