Alman bilim adamı ve anatomist Dr. Gunter von Hagens tarafından ''plastinasyon'' yöntemiyle çürümez hale getirilen 200'den fazla insan bedeni parçasının yer aldığı ve bedenin ıstırap, hastalık ve optimal sağlık hallerindeki karmaşıklığını, direncini ve savunmasızlığını gözler önüne seren ''Body Worlds/ Orjinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü'' sergisini, 6 ayda 250 bin kişi ziyaret etti.
Sergiyi İstanbul'a getiren Thepartners'ın yetkilileri, 17 Aralıkta sona erecek serginin süresini yoğun talep üzerine uzatmak için çalışmalarını sürdürüyor.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, ilk kez bir Müslüman ülkede ziyaretçilerin ilgisine sunulan sergi, Tophane'deki Antrepo 3'te, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Thepartners ile serginin bilimsel ve tıbbi danışmanlığını yapan İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle 11 Haziran tarihinde açıldı.
Dr. Hagens'in açtığı Plastinasyon Enstitüsünde hazırlanan plastinantlar ilk kez 1995 yılında Japonya'da sergilendi. Japonya'daki serginin çok büyük ilgi uyandırması üzerine Body Worlds sergisi dünyanın dört bir yanına taşınmaya başlandı.
İnsan vücudunun zarif formunu keşfedip, stres altında ve hastalık zamanında nasıl kırılgan olduğunu ve sağlıklıyken de nasıl müthiş bir güce ulaştığını gösteren sergi, bugüne kadar Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika olmak üzere 60'tan fazla ülkede 30 milyondan fazla ziyaretçiye ulaştı.
Sergi, doğum öncesi gelişim ve bebeklikten, çocukluk ve ergenliğe, yetişkinliğe ve yaşlılığa kadar, insan yaşam döngüsü ve yaşlanmanın özel bir sunumunu kapsıyor. Temel amacı sağlık eğitimi olan ve insanın kendiyle karşı karşıya kalmasını sağlayan unutulmaz bir deneyimi ortaya koyan Body Worlds, vücutlarını bağışlayan kişilerin bedenlerinin ve iç organlarının halka sunulduğu tek insan anatomisi sergisi niteliğini taşıyor. Serginin sona ermesine az bir süre kala ziyaretçiler, Antrepo 3'e akın ediyor.
''AÇIK GÖRÜŞLÜ OLDUĞUMUZU DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İÇİN BU SERGİYİ TÜRKİYE'YE GETİRDİK''
Thepartners firmasının sahibi Fırat Kasapoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide, insanların önem verdiklerinde, çok az gıda tüketimiyle vücutlarını çok iyi hale getirebileceklerini ve yaşamlarını uzatabileceklerini gösterdiklerini söyledi.
Serginin, baştan sona yaşamı ve insan vücudunun nasıl işlediğini, organların iç yapılarının nasıl olduğunu, hastalıkların neler olduğunu, hastalıklarla ilgili müdahaleleri gösterdiğini belirten Kasapoğlu, serginin sadece tıp camiası için değil, bedeni olan herkes için belli farkındalıklar yaratmak amacıyla kurulmuş bir sergi olduğunu ifade etti.
Kasapoğlu, ''Türkiye'nin Müslüman bir ülke olması, belki öne çıkmayan açık görüşlülüğümüzü kapatan bir şey. Biz açık görüşlü olduğumuzu düşündüğümüz için bu sergiyi Türkiye'ye getirdik. Bu sergi, düşünüldüğü şekilde dinle fazla alakalı bir konu değil. Birçok çevreden ziyaretçi bu sergiyi gezdi. Herkesin ortak kanısı, insan vücudunun muhteşemliğinin ortaya konulması ve bunun farkındalığının yaratılması. Ziyaretçiler, din konusunda da insanları etkileyici ve destekleyici olduğu görüşündeler. Bu sergi daha çok eğitim amaçlı olduğu için ziyaretçilerin yaklaşımı da çok pozitif'' diye konuştu.
Sergide, 200 adet plastinatın yer aldığını anlatan Kasapoğlu, ''Serginin içerisinde ceninden başlayıp, yaşlı insana kadar giden uzun bir yolculuğu görüyoruz ve insan vücudundaki sistemleri inceliyoruz. Tıp dünyasına kapalı olan bilgileri, normal insanların da anlayabileceği bir dille anlatan bir sergi olması dolayısıyla tüm ziyaretçiler çok memnun'' dedi.
HAGENS EN YAKIN ARKADAŞINI DA ÖLÜMSÜZ KILDI
Kimliklerin gizli tutulduğu sergide, Hagens'in, kanserden ölen ve bedenini bağışlayan yakın arkadaşını, şahlanan atın üzerinde gösteren plastinatı dikkati çekiyor.
Kasapoğlu, Body Worlds sergisinin en önemli özelliklerinden birinin de plastinatların kimliğinin ve yaşamlarına ait bilgilerin gizliliği olduğunu, yalnızca şahlanmış at üzerindeki plastinatın kimliğinin bilindiğini söyledi.
Atın üzerindeki kişinin, Dr. Hagens'in bir gazeteci olan yakın arkadaşı olduğunu anlatan Kasapoğlu, ''Arkadaşı, hastalığı ortaya çıktığında Hagens'e gidiyor ve bedenini plastinasyon işlemi için bağışladığını söylüyor. Dr. Hagens, gözleri yaşlı sürdürdüğü çalışmayı 3 yılda tamamlıyor'' dedi.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ DE HAYATA GEÇİRİLDİ
Ziyaretçi sayısının 250 bini geçtiğini ve kapanana kadar bu rakamın 300 bine ulaşmasını hedeflediklerini anlatan Kasapoğlu, aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerini de gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Veysel Vardal Görme Engelliler İlköğretim Okulundan 40 öğrenci, İstanbul Valiliği koordinatörlüğünde Türk Kızılayı ve Lions Kulübü işbirliğiyle Türkiye'nin çeşitli illerinden İstanbul'u hiç görmemiş ve maddi durumu yetersiz 60 başarılı öğrenci, 9 bin öğretmen, 80 başhekim sergiyi ücretsiz ziyaret etti. Sigarayla Savaşanlar Derneği, Alzehimer Derneği, Diyabet Vakfı gibi çeşitli sağlık kuruluşları ve derneklerde etkinlikler düzenledi. Sosyal sorumluluk anlamında, 25 civarında kişinin sergiyi ziyaret etmelerini sağladık.''
PLASTİNATLAR 12 TIRLA TAŞINIYOR
Kasapoğlu, plastinasyon yönteminin, plastinatları sonsuza kadar koruyacak bir şekle soktuğunu, bu nedenle sergi alanındaki havalandırma sisteminin ziyaretçiler için olduğunu belirtti.
Plastinatların 12 tır ile getirildiğini ifade eden Kasapoğlu, Body Wordls sergilerinin dönem dönem turneye çıktıklarını, önümüzdeki birkaç yılının da dolu olduğunu, bu nedenle serginin Türkiye'de başka bir şehirde açılmayacağını dile getirdi.
Kasapoğlu, Almanya'daki Plastinasyon Enstitüsünde hazırlanan plastinatlardan oluşan 5 farklı serginin dünyayı sürekli dolaştığını ifade etti.
Fırat Kasapoğlu, sergideki bütün plastinatların, ziyaretçilerin ilgisini çektiğini söyleyerek, ''Ziyaretçiler, bu sergide ilk defa kendi vücutlarıyla karşılaşıyorlar. İnsanların toplu halde geldiği, ama kendi vücutlarıyla yalnız kaldığı bir yer burası. Onun için serginin tamamı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Sergi, ziyaretçilerin tıbbi prosedürü anlamaları adına da etkili oluyor'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da sergiyi gezdiğini belirten Kasapoğlu, ''Herkesin görüşü çok pozitif oldu'' dedi.
Kasapoğlu, ''İnsan vücudunun bizden istedikleri o kadar az ki. Biz galiba biraz abartıyoruz ona verdiklerimizle. Sergide, 'Ne yersek oyuz' diye bir bölüm var. Orada çok güzel ifade ediliyor bu. Bu makineye iyi şeyler verdiğimiz zaman uzun yaşıyor, kötü şeyler verdiğimiz zaman da çok çabuk kırılgan hale geliyor. Bunun farkına varmak lazım, bunu sergiyi görerek de yapmak mümkün. Bu sergi sayesinde Türkiye'deki hasta sayısını yüzde bir düşürebilirsek çok büyük fayda sağlamış oluruz. Serginin yurt dışında yapılan anketlerinde yüzde 14'e yakın sigarayı bırakma, yüzde 40 diyet değiştirme eğilimi var. Bunlar ciddi şeyler esasında. Toplumsal bir eğitim yeri burası, herkesin gelip görmesinde fayda var'' diye konuştu.
Serginin uzatılması için çalışmalara başladıklarını ve birkaç gün içinde duyurusunu yapacaklarını ifade eden Kasapoğlu, ''Çok büyük bir ilgi var, yetişemiyoruz, rezervasyonlarımız dolu. Dünyanın en popüler sergisi bu, şu anda. Serginin, 17 Aralıkta sona ereceği düşüncesiyle son haftalarda ziyaretçi sayısında büyük bir artış oldu. Sergiyi uzatmak için çalışmalarımız sürüyor'' diye konuştu.