Uluslararası Adalet Divanı'nın belki de dünya yı yeniden şekillendiren kararlarından biri de Nikaragua'da Militer ve Paramiliter Faaliyet Kararı'ydı. Divan bu kararını, 1976'da Nikagaragua'nın ABD'ye karşı açtığı davada verdi. ABD, Nikaragua'da bulunan örgütlere silah desteği veriyordu. Nikaragua bu desteğin engellenmesini aksi taktirde meşru müdafaa hakkını kullanacağını duyurdu. Uluslararası Adalet Divanı da bu nedenle ABD'nin tazminat ödemesine karar verdi ama tazminat miktarı belirleneceği zaman Nikaragua bir bakıma şikâyetinden vazgeçti ve bilinen tabiriyle dava düştü. Nikaragua kararı, "kendinden büyük" sonuçlar doğurdu. ABD ve İngiltere, 11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan'a müdahale kararı çıkartmak için BM'ye başvurdu. Gerekçe olarak da El Kaide'ye Afganistan'ın silahlı yardım sağlamasını gösterdi. ABD ve İngiltere'nin tezine göre "Uluslararası Adalet Divanı'nın Nikaragua kararında olduğu gibi bir ülkenin (bu durumda Afganistan) bir terör örgütünü (El Kaide) silah yardımı yaparsa ve örgüt başka ülkelere (ABD ve İngiltere) saldırırsa, saldırıya uğrayan ülkelerin meşru müdafaa hakkı doğar"dı. Nitekim Afganistan Harekâtı'nın dayanağı da BM'de kabul edilen bu tez oldu. Nikaragua kararı, Mavi Marmara baskınından sonra Türkiye için de önemli oldu. Türkiye geçen yıl Eylül ayında BM'ye sunduğu raporda, Nikaragua kararındaki "meşru müdafaa" kriterlerinin İsrail'in ileri sürdüğü meşru müdafaa kriterleri ile örtüşmediğini ve dolayısıyla İsrail'in müdahalesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.
NE ONUNLA NE ONSUZ: EGE KITA SAHANLIĞI
Türkıye, Gazze ablukası için gitmeye çaba harcadığı Divan'ın vereceği hükmü Ege'de "kıta sahanlığı" için baştan kabul etmemiş, Yunanistan'ın "gidelim" önerisini reddetmişti. Türkiye ile Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı sorunu da zaman zaman Lahey Adalet Divanı ile birlikte anıldı. Yunanistan baştan beri Ege'deki sorunun Uluslararası Adalet Divanı'na götürülmesini istiyordu.
YA HAVA SAHASI
Hatta 1975'lerde bu konuda girişimleri de oldu. Türkiye bu sorunla ilgili Adalet Divanı'nın yetkisini tanımadığı için Divan 1976'da Yunanistan'ın başvurusunu yetkisizlikten reddetti. Yunanistan'ın "sorunu Lahey'de çözelim" önerisi geçen yıl da gündeme geldi. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu "kara sularının belirlenmesi ve konunun Lahey'deki Adalet Divanı'na götürülmesi" olasılığının bulunduğunu söyledi. Türkiye bu konudaki tarihi tutumunu değiştirmedi. Türkiye, Ege için Lahey Adalet Divanı'na gidilecekse başvuru konusunun sadece kıta sahanlığı olamayacağını, aynı zamanda hava sahasının belirlenmesinin de mahkemeden istenmesi gerektiğini savundu. Bu teze de Yunanistan hiçbir zaman yanaşmadığı için Ege'de hep Lahey polemiği yaşandı.
PREAH VİHEAR KARARI: SİLAHSIZ DÜNYA MİRASI
Uluslararası Adalet Divanı, her zaman makro sorunlarla uğraşmadı. En yeni kararlarından birini, 18 Temmuz'da aldı. Kamboçya ile Tayland sınırındaki Preah Vihear Tapınağı'nın mülkiyeti ve silahsızlandırılması da Divan'ın konusu oldu. UNESCO'nun 'Dünya Mirası" statüsünü verdiği 11'inci yüzyıldan kalma tapınak Kamboçya ile Tayland arasında çatışmaların çıkmasına neden oldu, her iki ülke de ciddi kayıplar verdi. Bu ülkeler sonunda sorunun çözümü için Adalet Divanı'na yetki verdi. Divan orta yolu buldu: Her iki taraf da askerden arındırılmış bu bölgedeki tüm askerlerini çekecekti. Divan'ın dediği genel olarak yapıldı ama her iki ülke de bölge dışında, "bölgeyi koruma" gerekçesiyle askeri birlik bulundurmaya devam ediyor.
11 EYLÜL'ÜN SONUÇLARI...
2001 yılında New York'taki ikiz kuleleri hedef alan 11 Eylül saldırılarından sonra ABD ve İngiltere, Afganistan'a müdahale etmişti. İki ülke Uluslararası Adalet Divanı'nın 1976'da Nikaragua için aldığı "saldırıya uğrayan ülkelerin meşru müdafaa hakkı doğar"kararını örnek gösterdi.
YARIN:
Türkiye Mavi Marmara için dava açabilir mi? Gazze ablukasının kaldırılmasını sağlayabilir mi? Sonuç alamazsa bu uluslararası bir hezimet mi olur?