Nörolog Serdar Dağ bu yaz beyninizi dinlendirmek için en ideal reçeteyi hazırladı. Beyninizi gençleştiren mönünün içinde hafızayı geliştiren E vitamininden, doping etkili dereotuna kadar pek çok basit ama etkili öneri bulunuyor.
TATİL 10 GÜNDEN KISA OLMAZ: Yüzmek ve yürümek beyin için en iyi vitamindir. Beyni dinlendirmek için yılın en az on günü tatile çıkmak şart. İdeal tatil yılda on günle bir ay arasında olur. Nasıl ki bilgisayarınızda biriken e- postaları temizlemek zorundasınız, tatile çıkarak hafızanız dolduğunda temizlemeniz gerekir. Yazın daha şanslısınız çünkü güneşli havalarda salgılanan hormonlar insana huzur verir. Kadın ve erkek beyni aslında farklı şekilde dinlenir. Kadın beyni romantik bir ortamda uyuyarak dinlenebilirken, erkek beyni ava çıkarak veya spor yaparak dinlenebilir.
DERS KİTAPLARI TATİLDE KAPATILIR: Zorlu sınavlardan çıkan çocukların ders kitaplarını bir iki ay kapatması doğrudur. Bu dönemde roman okumak, spor yapmak onların performansını daha çok artırır.
KLASİK MÜZİK DETOX YAPAR: Klasik batı müziği ve Türk müziğinin bazı makamları beyni dinlendirir, konsantrasyonu artırır. Rock ve pop ise yüksek sesle dinlendiği için beyni daha çok yorar.
AŞK YORAR, SEKS DİNLENDİRİR: Aşk özellikle de karşılıksız aşk beyni yorar. Kısa süreli tatil aşklarından özellikle sakınmak gerekir. Düzenli bir ilişki ve cinsel hayat ise beynin konsantrasyonunu artırır.
AŞIRI ÇALIŞMA BEYİN KANAMASI NEDENİ: Genç ve orta yaşta görülen beyin kanamalarının en sık rastlanan nedeni yüksek tansiyondur. Yoğun çalışan insanlarda gün içinde oluşan stres, zaten yüksek seyreden tansiyonu daha da yükseltir. Bunun yanında beyinde doğuştan veya sonradan oluşmuş anevrizma (damar baloncuğu) varsa; kanama olasılığı çok daha fazla artar.
STRESİN İLACI SPOR: Stresli ortamdaysanız hemen o ortamdan kaçmaya çalışın. Temiz havaya kaçıp derin derin nefesler almak en etkili yoldur. Stresten kaçmanız mümkün olmuyorsa sabahları mutlaka spor yapın. Güne iyi bir kahvaltı ile başlayın ve öğün atlamayın. Sanat da stresi atmak için çok iyi bir yoldur.
ÇALIŞMAK ALZHEİMERDEN KORUR: Yoğun çalışmak bir çeşit bunama olan Alzheimer riskini arttırmadığı gibi beyne egzersiz yaptırıldığı için bu hastalıkta koruyucu etki yapar. Aşırı çalışan insanlarda unutkanlık, konsantrasyonu azaldığı için daha çok olur. Ne kadar çok çalışılırsa, beyin fonksiyonları o kadar zinde kalır. Sürmenaj gerçekten vardır ve tedavisi dinlenmektir.
BAŞ AĞRISINI KÜÇÜMSEMEYİN: Aşırı çalışma ve buna bağlı oluşan stres sonucu, birçok kişide baş ağrısı görülür. Özellikle migrenli kişilerde, stres ağrıyı tetikler. Hastalar bu ağrıyı, "Başımı sürekli sıkıştırılmış gibi hissediyorum" diyerek ifade eder. Ağrı kesicilere yanıtsız kalan bir ağrı türüdür. Beyin kanamasına bile yol açabilir.
TV İZLEMEK TEMBELLEŞTİRİR: Kitap okumak sağ ve sol lobu beraber geliştirir. Çünkü kitap okurken sol tarafla takip edilen ve kavranan kavramlar beynin sağ tarafıyla hayal edilir. Televizyon izlemek sağ lobu pasif bırakır.
BULMACA ÇÖZMEK İYİDİR: Sık sık bulmaca çözmek beyin için yapılacak en iyi egzersizdir.
RESİM SAĞ LOBU GELİŞTİRİR: Öğrencilikte ve çalışma hayatının içinde resim, müzik veya el işleriyle uğraşmak sağ lobu geliştirir.
AZ UYUYAN ZOR ÖĞRENİR: Bol bol spor yapmak, beslenmeye özen göstermek ve özellikle spor beynin dinç kalmasını sağlar. Uykusunu alamayan insanlar öğrenme güçlüğü çeker.
SUYU ES GEÇMEYİN: Eksik su alımı, beyin fonksiyonlarını yavaşlatır, şuur bulanıklığı ve unutkanlığa neden olur.
EN YORGUN İŞ KADINLARI: Hem çalışıp, hem de çocuk bakan, bu sorumluluğu üstlenen kadınların beyni daha çok yorulur. İş stresinden çıkıp aynı oranda stres kaynağı olan ev kadınlığına ve anneliğe adapte olmaya çalışmak beyni zorlar.