İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi, Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ülkemize giren çöl tozları ve artan hava kirliliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Sabah.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunan Kadıoğlu, çöl tozlarının Türkiye'ye yukarı seviyedeki hava akımlarıyla sık sık geldiğini esas problemin kış ortasında yaşanan güneşli güzel havalar olduğuna dikkat çekti ve çöl tozları etkisindeki İstanbul'da havanın pazartesi günü daha iyi olacağını söyledi.
KIŞ ORTASINDAKİ GÜNEŞLİ HAVAYA DİKKAT!
Kadıoğlu açıklamasına şöyle devam etti:
Çöl tozları Türkiye'ye yukarı seviyedeki hava akımlarıyla sık sık gelir. Esas problem kurakla birlikte hava kirliliğine neden olan yüksek basınç. Aslında milletimiz güneşli olarak gördüğü güzel hava zannettiği kış ortasındaki bu yazdan kalma havalar barındırdığı yüksek basınç neticesinde hava kirliğini artırıyor. Çöl tozları da bu duruma bir ilave aslında. Özetle çöl tozları için çok yeni bir durum diyemeyiz. Bu günlerde dışarıda olmak spor yapmak vakit geçirmek için önce bir gökyüzüne bakmalıyız. Ufukta ince kara bir çizgi görüyorsanız özellikle sabah ve akşam saatlerinde dışarıda çok fazla vakit geçirmeyin, pencereleri açmayın. Evinize bir de hava temizleme cihazı alın.
"HAVA KİRLİLİĞİNİN OLDUĞU BÖLGEDE MUTANT VİRÜS VARSA…"
Çöl tozları, hava kirliliği derken akıllara takılan bir diğer soru ise 'Hava kirliliğinin artmasıyla birlikte koronavirüsün yayılım hızı da artar mı?' oldu. Sabah.com.tr'ye konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, "Çöl tozlarının görüldüğü bölgelerde hava kirliliği de artacağından koronavirüs partikülleri havada daha uzun süre kalacak ve virüsün yayılma ihtimalide artacak" dedi.
Özellikle mutant virüsün yayılım hızına dikkat çeken Şener, açıklamasına şöyle devam etti:
Tüm dünyada hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde koronavirüs vakalarının daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ülkemizde de sanayileşmiş büyükşehirlerimizde hava kirliliğine paralel olarak koronavirüs vakalarında artış gözlemleniyor. Yani büyükşehirlerdeki vaka sayılarını sadece nüfus yoğunluğu ile açıklamak çok doğru değil. Nitekim çöl tozlarının görüldüğü bölgelerde hava kirliliği de artacağından koronavirüs partikülleri havada daha uzun süre kalacak ve virüsün yayılma ihtimalide artacak. Bir de mutant virüsün bulaşıcılık oranının yüksek olduğunu düşündüğümüzde o bölgelerde mutant virüs var ise yayılımı da bu şekilde artmış olacaktır.