Paris'te 12 Kasım 1840 tarihinde orta halli bir ailenin çocuğu olarak doğan François-Auguste-René Rodin, şehrin gözde okullarından "Özel Desen ve Matematik Okulu"na girdiğinde heykeli keşfetti. Heykel, resim becerisinin güçlü olmasını gerektirdiği için resim çalışmalarını da hızlandırdı.
Auguste Rodin 1864'te ilk atölyesini tuttu ve aynı atölyede ileride evleneceği 20 yaşındaki Rose Beuret ile tanıştı. İlk sergisini 1871'de Belçika'da açtı. Gerçek boyutlu insan vücudu çalışması olan eserini 4 yılda tamamlayıp birkaç ay sonra 1875'te Tunç Çağı isimli bronz heykeline başladı. 1882'de ise Adem, Havva ve Düşünen Adam adlı eserlerini yapmıştı bile… 1883'te Sefiller adlı eseri ile tanınan ünlü Fransız yazar Victor Hugo'nun büstünü yaptı. 1889'da döneminin en önemli isimlerinden Fransız ressam Claude Monet, Auguste Rodin'e birlikte sergi açma teklifinde bulundu.
Gelelim efsane eseri olan ve bir kopyası İstanbul'daki Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bulunan Düşünen Adam'a…
1904'te alçıdan yapmış olduğu büyük boy Düşünen Adam heykelini ilk kez Londra'daki International Society'de sergiledi. Sonra aynı figürün bir de bronz versiyonunu yaparak Salon de Paris'de sergiledi. Düşünen Adam 1906'da Paris'teki ünlü Panthéon'un önüne yerleştirildi. Fransa Ulusal Meclisi, ölümü sonrası bütün eserlerini devlete bağışlayan Auguste Rodin'e bir anma ve hediye olarak Rodin Müzesi'ni açmaya karar verdi.
29 Ocak 1917'de yazının başlarında söylediğimiz ilk atölyesini birlikte açtığı Rose Beuret ile evlendi.
Rose, maalesef 14 Şubat'ta sevgililer gününe denk gelen günde hayatına veda etti. Aynı yıl 17 Kasım'da ünlü heykeltraş Rodin de öldü ve Meudon'daki Villa des Brillants'ın bahçesine, eşi Rose'un hemen yanı başına gömüldü. Mezarlarının kenarında sembolik olarak bir Düşünen Adam heykeli bulunuyor.