Hicri Senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Aşure Günüdür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Aşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır. Muharrem ayı içerisinde olduğumuz bu dönemde vatandaşlar evlerinde aşure yapıp komşulara dağıtır, inanışa göre bu gelenek sayesinde eve bereket gelir. Aynı zamanda insanlar arasındaki ilişki güçlenir. Peki, Aşure günü ne zaman bitecek? Muharrem ayı ne zaman bitecek? Tüm bu soruların cevabı haberimizde…
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN SONA ERECEK?
Aşure günü, Muharrem ayının onuncu günü olan 9 Eylül'de başladı. Bir gelenek haline gelen aşure tatlısı, komşulara dağıtılarak paylaşmayı ve bereketi arttırıyor. Peki, 2019 Aşure günü ne zaman sona erecek? İşte Muharrem Ayı son tarih!
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BİTİYOR?
Aşure günü, Muharrem ayının son günü bitecek. 31 Ağustos'ta başlayan Muharrem ayı 29 Eylül Pazar günü sona erecek.
30 Eylül'de Safer ayı idrak edilecek.
29 Ekim'de Rebiülevvel ayı başlayacak.
Rebiülevvel ayı, Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğumunu barındırmaktadır ve hicri takvime göre yılın 3. ayı idrak edilir.
AŞURE GÜNÜ ÖNEMİ
Muharrem ayı, içerisinde müstesna günlerden biri olan aşure gününü de barındırır. Aşure, muharrem ayının onuncu günüdür. İsmini Arapça on manasına gelen "aşera" kelimesinden almıştır. Dilimizde, bugün pişirilip dağıtılan tatlıya ad olarak "aşure" şeklinde telaffuzu yaygındır. Tarihte bugün, insanlık ve İslam tarihi açısından önem taşıyan bazı olaylar meydana gelmiştir. Rivayetlere göre Hz. İbrahim aşure günü dünyaya gelmiş, Hz. Musa ve kavmi Firavun'un zulmünden bugünde kurtulmuş, Hz. Nuh'un gemisi Cûdi dağına aşure günü oturmuştur…
Bu özellikleri bakımından aşure bir sevinç, mutluluk ve kutlama günüdür. Nitekim Hz. Aişe'den nakledilen bir rivayette, cahiliye döneminde Kureyşlilerin aşure gününü kutladıklarından; Kâbe'nin örtüsünü değiştirip oruç tuttuklarından bahsedilmektedir..