Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek yedi ay önce şehre vali olarak atandığında belli ziyaretler gerçekleştirirken, Afyonlu bir teyze valiyi karşısında görünce derdini anlatmaya koyuldu.
Köyden ilçe merkezine sırf pazarda ürünlerini satmak için geldiğini anlatan teyze, altı saat boyunca kaldığı ilçede hiçbir ihtiyacını gideremediğini valiye söyledi. Buna benzer birçok taleple karşılaşan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek düşündü taşındı, kolları sıvadı. Afyonkarahisar'ın ilçeleri için bir proje geliştirdi. Adını da Kadın Kültür Evi koydu. İlk olarak şehrin Şuhut İlçesi'nde Kadın Kültür Evi kuruldu.
SEMİNERLER TIKLIM TIKLIM DOLDU
Afyonkarahisar Valisi Çiçek, Şuhut İlçesi'nde kurulan Kadın Kültür Evi'nde yaşananları şöyle anlatıyor: "Kadın Kültür Evi'nin özellikle ilçede olması önemliydi. Buraları köyden ilçeye gelen kadınların kullanabileceği yerler haline getirmek için çalıştık. Kadın Kültür Evi'nde kahvesini, çayını, yemeğini yiyebildikleri gibi akademik derslere de kültür evinde katılabildiler.
Sağlık Müdürümüzün katkılarıyla kadın hastalıkları seminerinden, üniversiteden hocalarımızın katılımlarıyla kadın psikolojisi ile ilgili psikiyatri danışmanlarına kadar birçok alandan yararlanabildiler. Ayrıca dini eğitimlerde İlahiyat Fakültesi ve Müftülüğün katkısıyla Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatının anlatıldığı seminerlerde dini konularda doğru bilgiye ulaşmalarını sağladık. İçişleri Bakanlığı'nın Narkotik Anne projesi kapsamında uyuşturucuyla mücadelede hakkında bilgiler verildi. Seminerlerin tümünün tıklım tıklım olduğunu, büyük bir rağbet ve memnuniyet olduğunu görünce devam etmeye karar verdik."
ALTI AYDA 20 KADIN KÜLTÜR MERKEZİ AÇILDI
Vali Çiçek, yoğun ilgi gören Kadın Kültür Evi'nin diğer ilçelere kurulması için harekete geçti, belediye başkanları ve kaymakamlarla ortak bir şekilde çalışıldı. Altı ay gibi kısa bir sürede Afyonkarahisar'ın 17 ilçesi ve iki beldede toplamda 20 Kadın Kültür Evi tamamlandı. Kadın Kültür Evleri'nde konferans salonları, cep sinemaları ve fitness salonlarına gibi farklı alanları kapsayan yerler yapıldı.
Vali Çiçek, Afyonkarahisar'daki 20 Kadın Kültür Evi'nin büyük mekânlar olduğunu, Bolvadin ve Emirdağ Kadın Kültür Evleri'nde havuz ve sauna da bile olduğunu belirtiyor. Vali Çiçek ardından şunları söylüyor: "Çevredeki belediye başkanları ve kaymakamlar el ele verdiler, eşleri de işin içine girdi. Şehirde büyük bir sinerji oluştu. Bazı yerlerde atıl binaları kullandık, bazı yerlerde yeni binalar yaparak faaliyete geçirdik. Kimi kaymakam yapıları kurarken tuğla taşıdı kimi başka bir şey yaptı. Şehrin en ulaşılabilir yerlerinde buraları yaptık. Kültür evlerine kadın müdüreler atadık. Ayrıca il yürütme kurulu kurarak vali yardımcımızın bütün işi Kadın Kültür Evleri oldu. Afyonlu kadınlar tarafından inanılmaz bir şekilde sahiplenildi."
KADIN KOOPERATİFLERİ KURULDU
Bu yerlerin ekonomik olarak desteklenmesi için ise kadın kooperatiflerinin kurulduğunu anlatan Afyonkarahisar Valisi Çiçek, "Kadın Kültür Evleri'ndeki potansiyeli görünce 12 ilçede kadın kooperatifleri kurmaya karar verdik. 12 farklı atölyede yapılan çalışmalarla kadınlarımız üretime de geçti. Kimi yerde bakliyat paketleme tesisleri, seramik, çömlek yapımı, turşu, süs bitkileri, mantar üretimi, peynir üretimi, lavanta yağından şampiyonlar sabunlar parfümler üretmeye başlanıldı. Örneğin Çay ilçesine pastane kurduk. Afyon kavşak noktası olduğu için dinlenme tesisleri ve büyük yerel marketler bütün ürünlerimizden satın alıp raflarına koydular. Ayrıca biri Antalya yolu üzerinde diğeri Eskişehir yolu üzerinde iki tane Kadın Kültür Marketi kurduk. Buralardan gelir gelmeye başladı."
"YEDİ AY GİBİ KISA BİR SÜREDE BUNU BAŞARDIK, BEN BUNA AFYON MUCİZESİ DİYORUM"
Afyonkarahisar'daki Kadın Kültür Evleri'ne kadınların sabah saatlerinden geldiğini anlatan vali Çiçek, atölyelerin içeriği hakkında şu şekilde bilgi veriyor: "Her sabah 09.00'da atölyelerine gidiyorlar, akşam saat 17.00'ye kadar üretim yapıyorlar. Bazen gece yarılarına kadar kalıyorlar. Örneğin Sultandağı ilçemizde bebek üretimi yapılıyor ve şu anki sipariş sayıları 16 bin.
Gece yarılarına kadar çalışarak siparişleri yetiştirmeye çalışıyorlar. Çobanlı ilçemizde sera var. Burada kadınlar hem sera kurdular hem saksılarını kendileri üretti hem de topraklarını kendileri üretip süs bitkileri yaparak tüm Türkiye'ye marketler ve internet üzerinden sattılar. Dinar İlçesi'nde Dinarelli isminde bir marka oluşturduk. 27 bin yatak kapasiteli otellerimize sabun ihtiyaçlarını kadın kooperatifleri karşılıyor. Bakliyat paketleme atölyesinde Kadın Kültür Evi markasıyla paketleme yapılarak internetten satış yapılıyor. Çömlek, mantar, peynir, tekstil atölyeleri de yoğun çalışıyor. Ben buna Afyon mucizesi diyorum, çünkü yedi ay gibi bir sürede bunlar oldu. Bu başarıda Afyonkarahisar'daki birlik ve beraberlik çok etkili oldu"
E-TİCARETE BAŞLADI, KADIN EMEĞİ KÖYDEN YURT DIŞINA ULAŞTI
E-ticaret için internet üzerinden de satışlar başlayınca Afyon Ticaret Odası'nın desteğiyle bir site de kurduklarını anlatan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, "İnternet üzerinden ürünler satılıyor. Elde edilen gelir kadınların parası verildikten sonra kârdan Afyon Eğitim Vakfı tarafından öğrencilere burs olarak vermeye başlanıldı.
Yurt dışında yaşayan özellikle Belçika'daki Afyonlulardan çok talep oldu; binlerce Ramazan paketi siparişleri şimdiden verilmeye başlandı. Bir anda Kadın Kültür Evleri cazibe yerleri oldu, rekabet başladı. Misal 2,5 ton mantar iki-üç gün içinde bitince ve müthiş bir gelir gelince ürünleri yetiştirmekte zorlanıldığını görünce 12 ilçedeki kadın kooperatiflerini 17 ilçede çıkarmaya karar verdik. Biz bir hayal kurduk ve bu hayalimiz farklı yerlere kadar ulaştı, büyüdükçe büyüdü" dedi.
16 BİN 860 KADIN EĞİTİMLERE KATILDI, KİMİ 8 BİN LİRA KAZANIYOR KİMİ 4 BİN LİRA
Afyonkarahisar'ın köylerinden Kadın Kültür Evleri'nin bulunduğu ilçelere servisler koyduklarından bahseden Vali Çiçek, Kadın Kültür Evleri'ndeki eğitimlere 16 bin 860 kadının katıldığını belirtiyor. Bu eğitimlere katılan kadınlara sertifikalar da veriliyor. "Kadınlar bütün kenti birleştirdi" diyen Vali Çiçek, Kadın Kültür Evleri'nin başka şehirlere örnek teşkil ettiğinden bahsediyor:
"Aksaray, Uşak ve Düzce'de de Kadın Kültür Evleri kurulmaya başlandı. Tüm Türkiye'ye yayılmasını ümit ediyorum. Çünkü köyden başlayan kadın emeği yurt dışına kadar kadın ulaşıyor. Kadınların ortak kurdukları kooperatiflerinden kimi kadınlar aylık 8 bin lira kazanıyor kimi kadınlar 4 bin lira kazanıyor. Ayrıca il yürütme kurulundaki maliyedeki muhasebeci arkadaşlardan bir ekip de kurduk. Ticari hayatı da öğretebilmek işitiyoruz. Kadınlara bu konuda da yardımcı oluyoruz."