İstanbul'da "Beyoğlu Hareketleniyor" temasıyla düzenlenen Beyoğlu Festivali'nin ikinci etabı "Altın Eller Festivali," yerli yabancı binlerce sanatseveri Taksim Meydanı'nda bir araya getirdi. Festival alanında her gün düzenlenen birbirinden güzel etkinliklerle keyifli dakikalar geçiren ziyaretçiler, bir taraftan da Türkiye'nin dört bir yanından gelen zanaatkârlardan sanatlarının inceliklerini öğrenme fırsatı buldu. Vatandaşların sergiye gösterdiği ilgiden çok memnun olduklarını belirten zanaatkârlar, festivalin ilham verici olduğunu söyledi.
'FESTİVALDEN İLHAM ALDIM'
Festivale Bursa İznik'ten katılan çömlek ve çini ustası Kadir Yılmaz, "Sanata değer veren çok güzel insanlar tanıdım. Koleksiyonlarına almak istediler. Bu, beni çok mutlu etti" dedi. 50 yıldır bu işi yaptığını ifade eden Yılmaz, "Bu bizim ata mesleğimiz. Yaptığım eserlerin eşi benzeri yok. Antik ve Hitit dönemlerine ait testi yapıyorum. UNESCO davet etti bizi. 1.75 metre boyunda bir çini yaptım. Guinness Rekorlar Kitabı'na girecekti ama elle yaptığımı kanıtlayamadım" diye konuştu.
'EL İŞİNE İNANAMADILAR'
Zarif standıyla dikkat çeken telkâri ustası Suphi Hindiyerli de sanatının M.Ö. 3 bin yılında Mezopotamya'da yapıldığını belirterek, "O zaman hangi gümüş ayarı kullanılıyorsa bugün aynı ayarı kullanıyorum. Bakanlıktan onur belgem var. Üç kez ABD'ye, bir kez de Suudi Arabistan'a gittim. Ama elle yapıldığına bir türlü inanamadılar. Hemen iki çiçek yaptım ve 'Dünya Amerika'nın nerede olduğunu bilmezken telkâri vardı' dedim onlara" açıklamasını yaptı. Altıneller Festivali'nin önceki günkü kapanışında, yorgan, çini, seramik, telkâri, dokuma, oyma kaşık, üfleme ve kazaziye gibi el sanatlarında 50 yılını doldurmuş ustalara plaket verildi. 40 yıl evli kalanlara ise yastık hediye edildi.