Şanlıurfa'da faaliyet gösteren Doğa Kültür ve Yaşam Derneği'nin kuş gözlemcileri tarafından Birecik ilçesi Fırat Nehri'nde 20 yıldan sonra ilk kez İzmir Yalıçapkını (Halcyon smyrnensis) görüldü.
İŞTE YILLAR SONRA GÖRÜLEN YALIÇAPKINI KUŞU - Tıklayın!
Kuş gözlem ekibi Şanlıurfa'da kuş gözlem ve envanter çalışmalarına devam ediyor. Ekibin son yapılan gözlemleri esnasında 'İzmir Yalıçapkını' isimli bir kuş Fırat Nehri kenarında görüldü. 20 yıl aradan sonra gürülen kuş, gözlemci Hüseyin Meşe tarafından fotoğraflanarak kayıt altına alındı. İzmir Yalıçapkınları daha çok ülkenin güney kıyılarında görülen nadir bir kuş türü olarak biliniyor. Bu tespitle ülkedeki en doğu dağılımı olarak bilinen Osmaniye'den sonra, türün yaşam alanına Şanlıurfa'da dahil oldu.
Doğa Kültür ve Yaşam Derneği kuş gözlemci ve fotoğrafçılarından Hüseyin Meşe, bölge için önemli bir türün daha gözlemlenip kayıt altına alınmasının mutluluğu içersinde olduğunu söyledi. Yerel halkın kuş gözleme merakının olduğunu aktaran Meşe, "Özellikle kuş gözlem çalışmalarını yerel halkın kendisinin yapması büyük önem arz etmektedir. Gözlemler sanayi esnafından, çiftçilerden, turizm ile uğraşan kişilerden ve kamu görevlilerinden oluşuyor" dedi.
Şanlıurfa bölgesi, bulunduğu coğrafi konumdan ve Fırat nehrinden dolayı bir çok nadir türe yaşam alanı sağladığını ifade eden Meşe, Avrupa'daki en önemli üreme alanı olarak bölgede bulunan türleri şöyle sıraladı: "Çizgili İshakkuşu, Kelaynak, Irak Yedikardeşi, Mezopotamya sümbüllü, Çizgili sırtlan, Çöl varanı önemli canlı türleridir. Bölgemizdeki karar vericilerin bu nadir ve özel doğaya daha çok sahip çıkması ve doğa koruma çalışmalarına destek vermeleri gerekmektedir."
İZMİR YALIÇAPKINI (HALCYON SMYRNENSİS)
Büyük kırmızı gagası, kestane rengi kafa ve gövdesi, çarpıcı turkuaz mavisi sırtı, kanatları ve kuyruğu son olarak ta beyaz boğazı ve göğsüyle çok gösterişli bir kuştur. Çoğunlukla üreme zamanında, açıktaki göze çarpan bir tünekten öterler.