Mübarek Ramazan ayının olmazsa olması iftar menüsü için en kolay, sağlıklı ve doyurucu tariflere bakılmaya başlandı. Akşam saatine kısa süre mutfakta hazırlık aşamasında olan vatandaşlar '' Bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem?'' sorusuna yanıt arıyor. Günün iftar menüsünü hazırlayacak olanlar çorba, salata, ana yemek ve tatlı tariflerinde en sağlıklı ve doyurucu olanı seçmek istiyor. Ramazanın on beşinci gününde iftar sofraları ailenizle birlikte anlam kazanacak. Hem doyurucu hem sağlıklı iftar sofrası oluşturmak istiyorsanız masada ilk olarak çorba, hurma ve su olmalıdır. Uzmanlar uzun süre aç kalan bedenin sıvı kaybettiğini ve çorbayla başlayarak dengeli beslenme düzeni olmasının altını çiziyor. Peki bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem? İşte Ramazan ayı 15.günü iftar menüsü
İslam aleminin mübarek oruç ayı olan Ramazan ayında iftar menüsü yoğun ilgi görüyor. Günün iftar menüsünü hazırlamak için tarif araştıranlar '' Bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem?'' gibi sorulara yanıt arıyor. Haberimizde, Ramazan ayı 15.gün iftar menüsü tarifine ulaşabilirsiniz.
2 adet patlıcan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
10 adet yarı kurutulmuş domates
1 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı süt
6 su bardağı et suyu
1 adet yumurtanın akı
Birer tutam muskat ve beyaz biber
1 çorba kaşığı kıyılmış taze kekik
Tuz
Üzeri için:
2 çorba kaşığı yarı
kurutulmuş domates
1 çorba kaşığı tereyağı
YAPILIŞI
Patlıcanları ocakta ya da fırında közleyin. Kabuklarını soyun ve bir kaşıkla ezin. Tereyağını bir tencereye alıp unu rengi dönene dek kavurun. Üzerine patlıcan ve ince kıyılmış domatesi ekleyin. Nişastayı sütle açıp tencereye ilave edin. Et suyunu tencereye katın ve bir-iki taşım kaynatın. Çorbayı ocaktan alıp çırpılmış yumurta akı, muskat, beyaz biber ve tuz katın. Yeniden ocağa oturtun. Kekiği ekleyin. Bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın. Tereyağını kızdırıp, ince kıyılmış domatesi hafifçe çevirin. Çorbanın üzerine ekleyerek servis yapın.
500 gram kavurmalık dana eti
1 yemek kaşığı tereyağı
2 adet tatlı kırmızı biber
2 adet domates
1 adet sivri biber
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Kavurmalık etleri büyük büyük parçalar halinde doğrayın. Etleri ölçülü suyla haşlayın. Domates ve kırmızı biberi tereyağında kavurun ve haşlanmış, suyunu çekmiş etleri ilave edin. 5 dakika tuz ve karabiberini ilave edip kavurun. Fırına atmadan önce tekrar cherry domates ve biberi ilave edip onlarla birlikte fırınlayabilirsiniz. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 dakika pişirin ve sıcak sıcak servis edin.
2 su bardağı bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Yemeklik doğradığınız soğanları az zeytinyağı kullanarak kavurun. Salça, bulgur, tuz, karabiber, haşlanmış nohut, pul biber, sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirdikten sonra demlenmeye bırakın. Afiyet olsun.
10 adet güllaç yaprağı
1.5 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı gül suyu
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 su bardağı file fındık
1 kase nar içi
Süt ve şekeri tencere kaynatın, ocaktan alırken gül suyunu ekleyin ve ılıması için kenara koyun. Güllaç yapraklarını parçalar halinde kırın. Güllaç tatlısını yapacağınız tepsine kuru güllaç yapraklarını serpin. Hazırladığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın. Ardından cevizleri ve fındıkların serpin ve yine üzerini güllaç yaprakları ile kaplayın. Bu işlemi yapraklar bitene kadar tekrar edin. Güllaç yapraklarının sütü tam olarak çekmesi için hazırlık aşaması bittikten sonra 10 dakika buzdolabında beklemesi gerekir. Dinlenen ve sütünü çeken güllaç tatlısını üzerine file fındık ve nane serperek ve dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...