'KILIÇDAROĞLU ÖNCE HESAP VERSİN'
"AVRUPA BİRLİĞİ'NDE TÜRKİYE'YE BAKIŞ ÇOK OLUMLU"
* Gerek Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyareti, gerekse sizin Almanya gezinizdeki temaslarınız sonrası, AB sürecinde yeni bir ivme beklenebilir mi?
Daha olumlu istikamette gelişmeler olduğunu söyleyebilirim. Gerek Hollande'ın ziyaretindeki, gerekse Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüşmemizden edindiğim izlenimler, gerekse Almanya'daki yeni koalisyon hükümetinin yapısındaki değişiklik sonrası değişen Türkiye'nin AB süreci konusundaki daha olumlu anlayış, iyiye gidişin işaretleri. Bundan sonraki temaslar, koalisyon ortağı SPD yönetimiyle olan hukukumuz, Almanya ile ilişkileri olumlu etkileyecek. Fransa'da da artık Nicolas Sarkozy anlayışı yok. Hollande'ın iki günlük Türkiye ziyareti çok olumlu hava yarattı. Bizden iade-i ziyaretlerle daha da pekişeceğine inanıyorum.
* Son dönemde yoğunlaşan dış temaslar, Türkiye'ye bakışı değiştirdi mi?
AK Parti iktidarı her yerden kopuyor yayınları vardı biliyorsunuz. Brüksel ziyaretimiz çok iyi geçti. AB Komisyonu, AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu kadrolarıyla olumlu görüşmeler yaptık. Sonra dediğim gibi Hollande'ın ziyareti.. Şimdi bizim Almanya ziyaretimiz... Gördüğünüz gibi ilgi, bakış açısı çok olumlu. Ama çok ciddi bir dezenformasyon kampanyası yürütüldüğü de görülüyor.
* Berlin temaslarınızda Türkiye'deki son olaylar gündeme geldi mi?
Merkel'le görüşmede biraz Gezi olaylarına değinildi. SPD'nin ise 17 Aralık komplosuna ilgisi vardı, anlattık. Türk kamuoyu HSYK'yı pek bilmiyor. Almanya'da savcıları Adalet Bakanı atıyor, parlamento onaylıyor. Yargıçlar için de aynı prosedür var. Bizde ise Yargıtay atıyor. Muhalefete gelin bunu parlamentonun yetkisine verelim dedik. RTÜK gibi. Her partinin Meclis'teki ağırlığı ölçüsünde adayı olmasını önerdik. Ama ana muhalefet her partiye eşit sayıda kontenjan istedi. O kadar da değil.
* Berlin'deki üç konuşmanızda da entegrasyon ile asimilasyon ayırımı üstünde uzun uzun durdunuz... Niye önemsiyorsunuz?
Biz "Entegrasyona evet, asimilasyona hayır" diyoruz. Başta "Bild" gazetesi olmak üzere Alman basını konuyu yıllarca saptırdılar, aynı kefeye koydular. Oysa entegrasyon köklerini yitirmeden yaşadığın toplumla bütünleşmek demek. Asimilasyon ise bireyi ve bireylerden oluşan o toplumu dönüştürmek demek. Bana göre, asimilasyon, insanlık suçudur.
* Suriye konusunda Almanya destek vaadinde bulundu mu?
AB'deki çeşitli platformlarda belki farklı bir şekilde gündeme getirmeleri beklenebilir. Yakın bir gelecekte Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ülkemizi ziyaret edecek. Ona Suriyeli mültecilerin barındırıldığı kampları gezdireceğiz. Herhalde etkisi olur.