Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Türkiye'nin en büyük 7 zincir dershanesinin sahipleriyle özel bir toplantı yaptı. Temsilciler "Ülke çıkarları bizden önemli, tırtılın ölüm dediğine biz kelebek diyoruz" diyerek dönüşümü kabul etti. Bakan Avcı da 'anlaşma' müjdesi verdi.
ÜLKE ÇIKARLARI DAHA ÖNEMLİ
Toplantıda zincir dershaneleri temsilen konuşan TÖDER Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel "Dershanelerin dönüştürülmesi projesi içindeki 'akademik lisenin' bizim açımızdan olmazsa olmazları nelerdir, neler olursa yararlı sonuç alabiliriz, bunları ifade ettik. Görüş alışverişi sadece bir görüşü dikte ettirmek değildir asla. Bizim çıkarlarımızdan daha önemlisi bu ülkenin çıkarlarıdır. Bu süreçte yapıcı tutumumuzu devam ettireceğiz" dedi. ÖZDER Genel Başkanı Ahmet Akça da görüşlerini şöyle aktardı: "İlla da dershanecilik devam etsin diye bir talebimiz yok. Bu dönüşüm sürecinde, dershanecilik sektöründe oluşmuş birikim, tecrübe, sermayeyi format değiştirerek milli eğitim sisitemine entegre edebilir. Dönüşüm projesi kapsamında açık lise formatında yeni bir özel statülü okul oluşabilir mi, yaptığımız çalışmayı bakanımıza sunduk. Görüşmede velilerin, öğrencilerin, çalışanların mağdur olmayacağı bir noktada uzlaşabileceğimizi, dönüşümün gerçekleşeceğine inancım arttı." Dershane yöneticilerinin bakanlığa sunduğu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın olumlu olarak değerlendirdiği dönüşüm formülü şöyle: Açık lisenin adı Akademik Lise olarak değişecek. Normal okullarda 40 saatlik ders programı Akademik lisede 20 saat ile sınırlı tutulacak. Akademik liseler aynı zamanda üniversitelerin bir ön hazırlık lisesi görevini yapacak. Meslek, İmam Hatip ve Spor liseleri öğrencileri için ek program uygulanabilecek. Mezun öğrenciler yaşam boyu öğrenme kapsamında eğitim alabilecek. Dershane yöneticileri, 'akademik liselerin' milli eğitim sisteminde kalıcı olmasını, en az bir lise eğitim döneminde (4 yıl) açık kalmasını, matematik, Türkçe gibi derslerin yasaklanması gibi bir sınırlama olmamasını istediler.
AVCI: ANLAYIŞ BİRLİĞİ VAR
Bakan Avcı toplantı sonrası yaptığı açıklamada Akademik lise' düzenlemesiyle geçişin daha sağlıklı işletilebileceği konusunda anlayış birliğine vardıklarını belirterek şunları söyledi: "Bu geçiş sürecinin zamanlaması, süresi ve kimin bu kurumlardan hangi koşullarda hizmet alabileceği gibi hususlarda da önerilerini aldık. Bunlar da bizim açımızdan olumlu, değerlendirilmesi gereken öneriler. Akademik liselere açık lise öğrencilerinin dışında, meslek liselerinde, spor, güzel sanatlar, imam hatip liselerinde okuyan, üniversiteye devam etmek isteyen öğrenciler de matematik gibi takviye dersleri alacaklar. Bizim uygulamamızda zaten 'kredi tamamlama' var. Bu imkanı açık liselere veya 'akademik liselere' de tanınması konusunda bir öneri var. Biz de bu öneriyi değerlendireceğiz." Avcı, Akademik Lise'den alınacak eğitim ücretinin devlet tarafından karşılanacağını da söyledi.
40 BİN DERSHANE ÖĞRETMENİNE KADRO
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dünkü AK Parti kapalı grup toplantısında vekillere dershaneleri anlattı. Bilgilendirme 30 dakika sürdü. 40 bin dershane öğretmenin kadroya geçirilebileceği müjdesini veren Avcı, dershanelerin özel liselere ve etüt merkezlerine dönüşümünü destekleyeceklerine vurgu yaptı. Bakan Avcı, mevcut dershanelerin yüzde 20'sinin özel okula dönüşebilecek şartları taşıdığını belirterek, cemaat okullarına ise üstü kapalı göndermede bulundu. "Bu dönüşebilecek şartları taşıyan yüzde 20'lik dershanelerin büyük çoğunluğu itiraz eden grubun dershanesi" ifadesini kullanan Avcı, kendilerine 1 sene önce "özel okula dönüşebiliriz" diyen bazı dershanelerin şimdi "dershane olarak devam edelim" dediğini ifade ederek sitemde bulundu. Avcı, açık liseye dönüşecek dershanelerde mevcut açık liselerden farklı olarak yüz yüze eğitimin de verileceğini belirtirken, özel okula dönüşmek istemeyen dershaneleri ücretsiz eğitim verecek etüd merkezlerine ve halk eğitim merkezlerine dönüştürebileceklerini söyledi.