BM Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün temasları ve izlenimleri hakkında gazetecilere bilgi verirken önemli değerlendirmelerde bulundu. Gül, temaslarında Gezi olaylarının sıkça sorulduğunu belirterek, olayların rejim değişikliği talebiyle gelişmediğini, problemin başlangıçta en gelişmiş ülkelerde görülen problem olduğunu ve Türkiye'de siyasi risk bulunmadığını anlattığını söyledi. Gül, temaslarını anlatırken, BM Genel Kurulu konuşmasını ABD lideri Barack Obama'nın da dinlediğini, daha sonra yemekte aynı masada oturup uzun uzun konuştuklarını, belirterek "İkili görüşme yapsaydık bu kadar görüşebilirdik" dedi. Obama'ya Suriye'deki kimyasal silahların imhası kararının Güvenlik Konseyi kararına dönüşmesi gerektiğini söylediğini anlatan Gül, İran konusunda ise "Yeni dönem başlıyor. Bu diyalog ve uzlaşma için bir fırsat. Yakınlaşma iyi olur" dediğini belirtti.
FRANSA DAHA YAKIN
Suriye konusunda iyimser olmadığını söyleyen Gül, "Rusya-ABD uzlaşması sonuçlanır, Ortadoğu nükleer ve kimyasal silahlardan arındırılırsa Filistin-İsrail meselesi dahil her şey çözülür. Türkiye, Rusya-ABD anlaşmasını destekliyor. Ama bunun somutlaştırılması gerekir" dedi. Fransa Devlet Başkanı Hollande'la görüşmesini aktarırken ise Gül şunları söyledi: "Suriye konusundaki pozisyonumuz ABD'den daha yakın. Fransa bu konuda daha tereddütsüz. Oysa Obama, konuşmasında sürekli olarak 'Amerika'nın ulusal çıkarları' diyor." Genel Kurul'daki 'Kıbrıs' vurgusunun hatırlatılması üzerine ise Gül şu ifadeleri kullandı: "Bu defa ben konuşma yaparken salonu terk etmediler. Ben herkese kararlı bir şekilde oturun, konuşun mesafe alın diyorum. Ayrıca Türkiye, Yunanistan, Mısır ve diğer ülkeler AB içinde ayrı bir Doğu Akdeniz sütunu oluşturabiliriz."
FİLİSTİN'DE ÇÖZÜM
Obama'nın konuşmasında Filistin-İsrail konusunu çözmeyi planladığını söylemesini Amerika'nın ayrıcalığını vurgulayan bir yaklaşım olduğunu ifade eden Gül şunları söyledi: "Filistin sorunu halledilirse 2. Dünya Savaşından sonra en önemli hadise olur. Bu, Obama'yı diğerlerinden ayrıştırır."
GEZİ OLAYLARI
Gül Gezi olayları konusunda ise "Daha başlangıçta Türkiye'nin imajı bakımından çok zararlı olacak diye çok söyledim. Şimdi herkes ne oluyor diye soruyor. Ekonomistler de soruyor. Arap dünyasında meydana gelen olaylara denk gelmesi Gezi olaylarının zihinlerde başka izlenimler doğurmasına yol açtı. Ben de bunun Arap dünyası olaylarıyla ilgisi olmadığını belirtiyorum. Bu bir rejim değiştirme isteği değildir" dedi. Washington Post'a, 'Gezi olaylarının başlangıcıyla gurur duyarım' dediğinin anımsatılması üstüne ise Gül şunları söyledi: "On yıl Avrupa Konseyi'nde bulundum. O zamanlar her toplantıda Türkiye gündeme işkenceler, kötü muamele, insan hakları ihlalleriyle gelirdi. Son olaylar başlangıçta en gelişmiş ülkelerde görülen problemlerdir. Ben de bununla gurur duyarım. Bu gelişmişliğin ve demokrasinin bir işaretidir. Türkiye'de siyasi risk yoktur."