Yunan işgalindeki İzmir'e ilk giren ve yaralı olmasına karşın hükümet konağına Türk bayrağını çeken Yüzbaşı Şerafettin'e, Atatürk tarafından verilen Timur'a ait değerli taşlarla süslü kılıcın kaybolduğu ortaya çıktı. Son günlerine kadar Yüzbaşı Şerafettin tarafından saklanan kılıç, o dönem ailenin yaşadığı İstanbul'da valiliğe teslim edilmesinden sonra kayıplara karıştı. Kurtuluş Savası öncesi Yunan işgali altında 3 yılı aşkın zaman geçiren İzmir, yarın kurtuluşunun 91. yılını kutlayacak. İzmir müfrezesinin başında kente ilk giren kişi olan 2. Süvari Tümenine bağlı 4. Alay Kumandan Muavini Yüzbaşı Şerafettin, 91 yıl önce, hükümet konağındaki Yunan bayrağını indirip yerine Türk bayrağını çekerek yalnız İzmir'in kurtuluşunu değil ulusal bağımsızlığın kazanıldığını da tüm dünyaya ilan etti. Bunu üzerine Atatürk, "İzmir Fatihi" Yüzbaşı Şerafettin'e İzmir soyadını vererek, Buhara Cumhuriyeti tarafından gönderilen yakut ve elmas gibi çok değerli taşlarla süslü, Büyük Türk İmparatoru Timur'un kılıcını da armağan etti. Türk ordusunun 9 Eylül'de İzmir'e girişini ve Yüzbaşı Şerafettin'in yaşam hikâyesini "Belgeleriyle" kaleme alan Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı'ya göre, Sakarya Savaşının kazanılmasına çok sevinen Buhara Cumhuriyeti, bir heyetle 3 kılıç gönderdi. Kılıçlardan ilkini Mustafa Kemal Paşa'ya, ikincisini İsmet Paşa'ya veren heyet, Atatürk'ten 3. kılıcın da İzmir'e ilk giren Fatih'e verilmesini istedi. Üzerinde değerli taşlar olan ve ünlü Türk hükümdarı Timur'a ait bu kılıç, Atatürk 10 Eylül'de İzmir'e girdiğinde yanındaydı. Atatürk kılıcı, atının ayakları altına atılan bir bomba ile ağır yaralanan, yarası sarıldıktan sonra da dörtnala Konak Meydanına ulaşıp arkadaşlarıyla birlikte Hükümet Konağı'ndaki Yunan Bayrağı'nı indirip, Türk bayrağını göndere çeken Yüzbaşı Şerafettin'e verdi.
MÜZEYE BAĞIŞ
Kızı Binnaz Gönül Manioğlu'nun ifadesine göre İstanbul'da yaşayan Yüzbaşı Şerafettin kılıcı son günlerine kadar sakladı. Ancak bir gün kılıcın İzmir'de kurulan bir müzeye bağışlanması teklifi geldi. Yüzbaşı Şerafettin de kendisi felç olduğu için kılıcı eşi Siret hanım aracılığıyla İstanbul Valiliğine gönderdi. O günden bu yana kılıcın izinin kaybolduğunu belirten Prof. Arı, "Kılıcın üzerinde değerli yakut taşlarının olduğunu biliyoruz. Resimleri de elimizde. Acaba, istenmedik kişilerin eline geçti de, birilerini zengin mi etti. Bunu bilmek zor" dedi. Yüzbaşı Şerafettin'in Antalya'nın Kaş ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki kızı Binnaz Gönül Manioğlu, İnkilap Müzesinde sergilendiğini sandığı kılıcın kaybolduğunu 1963'te İzmir'e gittiğinde öğrendiğini anlatarak, şu bilgiyi verdi: "Müze müdürü Şerafettin beyi tanıyordu ancak kılıçtan haberi yoktu. Yaşadığım şoku hiç unutamıyorum. Girişimlerimiz üzerine Genelkurmay'ın da talebiyle yapılan tüm aramalar hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Ulusun malı olan babamın kılıcının bulunmasını istiyorum." Yüzbaşı Şerafettin'in torunları Osman Şerafettin ve Gül Sera Manioğlu da kılıcın müzede olmadığını öğrendiklerinde büyük bir şok geçirdiklerini söylediler.
9 Eylül 'Dünya İzmirliler Günü'
Tarihe İzmir'in kurtuluş günü olarak geçen 9 Eylül, bundan böyle "Dünya İzmirliler Günü" olarak da kutlanacak. AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyon Üyesi Rifat Sait, Dünya İzmirliler Günü'nün Türkiye için orijinal bir proje olduğunu belirterek, "9 Eylül sabahı İzmir'in kurtuluşunu, akşamı Dünya İzmirliler Günü'nü kutlayacağız. Bu kutlama geleneksel hale gelecek. İzmirlilik bilincini ön plana alacağız. İzmir'de yaşayan kim olursa olsun İzmirlidir" dedi. Bu akşam saat 18.00'de Gümüldür'de başlayacak etkinliklere İzmir Valisi Mustafa Toprak da katılacak. Organizasyon kapsamında İzmir'in Efeleri seçilecek. Gelen misafirlere İzmir'in lokması, inciri, sultaniye üzümü, çiğdemçekirdeği, boyoz, gevrek, kumrusu, İzmir Bergama tulum peyniri ikram edilecek.