Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Taksim Gezi Parkı olaylarını, "Proje askıya alındı. Hepimiz sarsıldık. Artık sokak eylemlerinin bitmesi gerekir" diye değerlendirdi.. "Büyük Selçuklu Mirası Projesi"nin ardından düzenlenen resepsiyonda konuşan Gül, Gezi Parkı olaylarının yanı sıra, sosyal medyaya yeni düzenleme, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve İstanbul'a yapılacak 3'üncü köprünün ismiyle ilgili Alevi vatandaşların rahatsızlığına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Gül, şu mesajları verdi:
Önemli olan parkla ilgili oradaki başlayan itirazların dinlenmesiydi. Daha suhuletle devam ettirmek gerekir. Bir diyaloğun kurulması çok önemliydi. Çok geniş bir şekilde de gördünüz. Toplantı yapıldı, dinlendi. Projeler bu noktada askıya alınmış oldu. Mesajların dikkate alındığı gözüküyor.
Sokaklardaki gösterilerin muhakkak bitmesi gerektiğine inanıyorum. Kimse farkında değil. Sıcağı sıcağına kimse fark etmiyor ama ben konuşuyorum iş dünyası ile. Dışarıdan büyük tereddütler olmaya başladı. Bunun ötesinde sokaklardaki geceleri falan olan şeylerin bitmesi lazım artık. Bunlar nihayetinde huzuru kaçırmaya başlar. Kimse fark etmiyor ama bunların ekonomiye de zararı oldu.
Türkiye olarak, bu olaylarla ilgili hepimiz sarsıntı geçirdik. Hepimizin alacağı dersler var. Şimdi artık hemen toparlanmamız lazım. Yoksa kendi kendimize zarar vermeye başlarız. Kolay değil. İmaj yapmak için 10 sene uğraşırsınız ama onu bir haftada yıkarsınız. Uluslararası basın olayları yanlış aksettirebiliyor. Ortadoğu'da yaşananlara benzetilemez. Bağdat'a bir bakın, uluslararası algısı nasıl? Hergün çatışmanın yaşandığı bir yer. Bu imajı vermemek lazım.
Türkiye'ye de hiç haksızlık etmemeniz gerekir. Noksanlar olabilir, eksikler olabilir. Bunların hepsi düzeltilebilir.
New York'ta da 5'inci Cadde'yi kapatırsınız ama bir saat kapatırsınız. Aynı şekilde Fransa'da De Gaulle Meydanı'nı bir saatten fazla kapatamazsınız, daha fazlasına müsaade edilmez. Ama Washington'da Beyaz Saray'ın önünde bir adam nükleer silahlara karşıyım diye çadır açar, başında da bir polis durur.
(Sosyal medya) Bu konuda AB hukukunun gerisine düşülmemesi gerekir. Eğer sosyal medya üzerinde çok yanlış mesajlar varsa, kışkırtma varsa bunlara müsaade etmemek gerekir. Bir gazetede nasıl bunu yapmazsanız, orada yapılmaması gerekir.
Türkiye ile ilgili değerlendirmeler yapılırken nasıl içeride ölçüsüz güç kullanımını, polisi tenkit ediyoruz. Türkiye'yi de tenkit ederken ölçüsüz olmamak gerekir. Onun ötesinde karşılıklı herkes bir birini tenkit edebilir. Avrupa Parlamentosu da Türkiye'yi eleştirirken ölçüsüz olmamalı.
3'üncü köprünün ismine ilişkin bir hassasiyet olduğunu gördüm. Belki şöyle yapılabilir. Büyük bir devlet projesine, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal ismi verilebilir.