Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet olarak attıkları her adımın, içeriğine, gayesine, hedefine bakılmadan, sorgusuz ve sualsiz bir şekilde lokal tepkilerle karşılandığını belirterek, "Buradan 76 milyonun tamamına, aziz milletimin her bir ferdine şunu özellikle hatırlatmak istiyorum. Türkiye, parlamenter sistemin bütün kural ve kurallarıyla işlediği, hem de tıkır tıkır işlediği bir ülkedir. 4 yılda bir bu milletin önüne sandık gelir, tercihini, takdirini sandıkta yapar" dedi.
Erdoğan, TİM 20. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bazı güncel meselelere değinmek istediğini söyledi.
"Şunu artık hepimiz biliyoruz, görüyoruz ve tecrübe ediyoruz" diyen Erdoğan, güçlü bir hukuk, ekonomi ve demokrasi zemininde atbaşı ilerlendiğini kaydetti.
Türkiye'de hukukun üstünlüğü güç kazandıkça, demokrasi ileri standartlara kavuştukça ekonominin de sağlam bir zemin üzerinde, güven ve istikrar zemininde ilerlediğini ve bugünlere ulaştığını anlatan Erdoğan, hukuk ve demokrasinin tartışılır olduğu, askıya alındığı her dönemde ülke ve millet olarak çok ağır bedel ve faturalar ödendiğini, hukukun ve demokrasinin üstün olduğu dönemlerde de potansiyelin açığa çıktığını ve Türkiye'nin adeta şaha kalktığını dile getirdi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Burada şunu altını çizerek, tekraren ifade etmekte fayda görüyorum. Demokrasi özellikle de parlamenter sistem tek başına iktidarın varlığıyla tek başına iktidarın güçlü olmasıyla ilerleyecek sistem asla değildir. İktidarın güçlü olması, çalışkan, kaliteli olması demokrasinin çok ileri standartlara ulaşabilmesi, iyi işleyebilmesi için asla ve asla yeterli değildir. Sistem içinde en az iktidar kadar muhalefet de güçlü olmak zorundadır. En az iktidar kadar muhalefet de kaliteli, seviyeli olmak zorundadır. En az iktidar kadar muhalefet de çalışkan olmak, çözüm üretmek, proje üretmek zorundadır. Bakın muhalefet, iktidarın seviyesine ulaşamazsa en azından yaklaşamazsa o zaman muhalefet görevi son derece sağlıksız, hukuksuz, antidemokratik biçimde başka odakların eline geçer, aşırı uçların eline geçer. İktidar nasıl boşluk kabul etmezse muhalefet de boşluk kabul etmez. Ama biz ne yazık ki, Türkiye'de böyle çok ciddi muhalefet boşluğu yaşıyoruz.
Şunu açık açık samimi bir şekilde ifade etmek durumundayım. Seçmen oy verdiği partinin kaliteli ve seviyeli muhalefet etmesini, alternatif proje üretmesini bekliyor. Bunu göremediği zaman da bir çaresizlik, sıkışmışlık yaşıyor, kendince çıkış yolları aramaya başlıyor. Bizdeki muhalefete lütfen şöyle bir bakıverin. Normalde kitleler oy verdikleri, gönül verdikleri partilerin arkasından giderler. Ama bizde muhalefetin kitlelerin arkasına katıldığını, oradan oraya savrulduğunu, nerede bir muhalif eylem varsa içeriğini, ilkesine, ideolojisine bakmadan oraya adeta çöreklendiğini görürsünüz."
"LOKAL TEPKİLERLE KARŞILANIYOR"
Başbakan Erdoğan, Türkiye'de belli meselelerde toplumda gerilimin arttığını, gerilimi daha da artırabilmek için çok ciddi tahriklerin yapıldığını gördüklerini ve bunlara şahit olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Hükümet olarak attığımız her adım, içeriğine, gayesine, hedefine bakılmadan, sorgusuz ve sualsiz bir şekilde lokal tepkilerle karşılanıyor. Buradan 76 milyonun tamamına, aziz milletimin her bir ferdine şunu özellikle hatırlatmak istiyorum; Türkiye, parlamenter sistemin bütün kural ve kurallarıyla işlediği, hem de tıkır tıkır işlediği bir ülkedir. 4 yılda bir bu milletin önüne sandık gelir, tercihini, takdirini sandıkta yapar. Beğendiği siyasi partiye hükümet görevi verilir, beğenmediğini de uyarır ya da emaneti almak suretiyle cezalandırır. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olması ilkesi ancak ve ancak bu şekilde tezahür edebilir. Bunun dışındaki her yol antidemokratiktir, hukuksuzdur, gayrimeşrudur. Bunu hiç kimse farklı yerlere çekmesin. Çoğunluğun oyunu alarak iktidara gelen hükümetin sınırsız yetkilerle donatılmış olduğunu, sorunsuz olacağını, dilediği ne varsa onu yapabileceğini asla iddia etmiyorum. Hükümet belli bir çevrenin oyunu alarak iş başına gelse de bütün ülkenin, milletin, 76 milyonun tamamının hükümetidir ve bu hassasiyetle hareket etmelidir. Bu bizim ilkemiz. Yani çoğunluğun azınlığa dayatmalar yapması, baskı kurması, azınlığı ezmesi, onların tercihlerine kulak tıkaması diye bir şeyi biz bugüne kadar kabul etmedik, bundan sonra da kabul etmeyiz.
Burada şunu da belirtmek durumundayım. Çoğunluk nasıl ki azınlık üzerinde baskı kuramazsa azınlık da bu ülkede artık çoğunluk üzerinde baskı kuramaz, dayatmalar yapamaz, tercihler dayatamaz. Bunu da görmek zorundayız. Zira demokrasiler milletin oylarıyla azınlığın iş başına geldiği iktidarlar değildir, çoğunluğun iş başına geldiği iktidarlardır. Ama bunun yetkisi kime aittir? Millete aittir. Siyasi tarihimizde, demokrasi tecrübemizde asıl hasas mesele budur."
"TAKSİM'DE GEZİ PARKI'NDA YAPILAN ÇALIŞMALARIN, TOPÇU KIŞLASI'NIN YENİDEN YAPILMASIYLA ASLINDA ALAKASI YOK"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Samimiyetle ve tekraren ifade ediyorum; bu ülkede herkesin görüşlerini özgürce ifade etme hakkı vardır. Bu ülkede herkesin demokratik sınırlar içinde, hukuk çerçevesinde tepkisini ortaya koyma, mitingini yapma hakkı vardır. Ancak hiç kimsenin hukuksuzca, demokrasi dışı eylem yapma, işgal eylemi yapma, esnafa, çevrede oturanlara, yoldan geçenlere zarar verme hakkı yoktur. Hele hele hiç kimsenin ağaçlar kesiliyor bahanesiyle ortaya çıkıp, Türkiye'de gerilimi arttırmaya hiç hakkı yoktur" dedi.
Erdoğan, TİM 20. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ne yazık ki Türkiye'de kendi dönemlerine kadar çoğunluğun isteklerinin, taleplerinin, arzularının, beklentilerinin, dikkate alınmadığını söyledi.
Türkiye'nin siyasi tarihinde çoğunluğun sesine kulak verilmediğini ifade eden Erdoğan, "Çoğunluk yığın olarak görülmüş, gayri mümeyyiz olarak görülmüş, bidon kafalı, göbeğini kaşayan adam olarak görülmüş, tercihlerine saygı gösterilmemiştir" diye konuştu.
Erdoğan, sadece müdahele dönemlerinde değil, sadece olağanüstü dönemlerde değil, normal zamanlarda bile siyaset üstü kurumların müdahelesiyle çoğunluğun değil, azınlığın hükmünün Türkiye'ye egemen olduğunu kaydetti.
Bunu asla ve asla kabul etmediklerini, edemeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Çoğunluk nasıl ki azınlığa hükmedemezse azınlığın da çoğunluğa hükmetmeye, dayatmalar yapmaya kesinlikle hakkı yoktur. Hükümetle, hükümetin politikalarıyla, uygulamalarıyla meselesi olanlar, demokrasi ve hukuk çerçevesinde fikirlerini ifade ederler. Sandıkta da demokratik tepkilerini ortaya koyarlar. Bu işin mikyası, ölçüsü sandıktır. Sandığın dışında netice arayanlar bu ülkede demokrasinin peşinde olanlar değildir, antidemokratik uygulamaların peşindedir. Bunların hepsi demokrasi dışıdır, hukuk dışıdır. Bakın siyasi tarihte yaşandığı kadar, bizim iktidarımız döneminde de demokrasiye nasıl tuzaklar kurulduğunu hep birlikte yaşadık. Sandıkta başarılı olamayanların, etkili bir muhalefet yürütemeyenlerin, çoğunluğun teveccühüne mazhar olamayanların hangi oyunlara, hangi senaryolara, hangi tahriklere başvurduğunu yaşadık ve ne yazık ki gördük. Tıpkı merhum Menderes döneminde yapıldığı gibi bizim dönemimizde de muhalefetin, medyanın, illegal örgütlerin işbirliği yaptığına, türlü tertiplerle ülkeyi bir kaos ortamına çevirmeye çalıştıklarına defalarca tanık olduk. Menderes'i ipe götürenler, arkadaşlarını ipe götürenler, hiç biliyor musunuz acaba Menderes neden idam edildi, arkadaşları neden idam edildi? Yolsuzluklar yaptıkları için mi? Acaba onların gerekçesi neydi? 'Salimbaş olun' ifadesiyle bizi buraya getiren irade böyle istediği için biz bu kararı verdik dediler. Aynı şeyi biz 12 Eylül'de de yaşamadık mı? 'Bir oradan, bir buradan' dediler. İdam kararı veriyor, düşenebiliyor musunuz? 'Bir oradan, bir buradan' diyor. Bakın samimiyetle ve tekraren ifade ediyorum; bu ülkede herkesin görüşlerini özgürce ifade etme hakkı vardır. Bu ülkede herkesin demokratik sınırlar içinde, hukuk çerçevesinde tepkisini ortaya koyma, mitingini yapma hakkı vardır. Ancak hiç kimsenin hukuksuzca, demokrasi dışı eylem yapma, işgal eylemi yapma, esnafa, çevrede oturanlara, yoldan geçenlere zarar verme hakkı yoktur. Hele hele hiç kimsenin ağaçlar kesiliyor bahanesiyle ortaya çıkıp, Türkiye'de gerilimi arttırmaya hiç hakkı yoktur."
"MİLLETİN OYNANAN OYUNU GAYET İYİ GÖRMESİNİ İSTİYORUM"
Başbakan Erdoğan, geçmişte bu tertipleri çok yaşadıklarını dile getirerek, "Politika üretemeyen, plan proje üretemeyen muhalefetin illegal örgütlerle birlikte bu tertiplerde nasıl vazife aldığını, ortamı nasıl gerdiğini, nasıl tahrik ettiğini defalarca gördük ve yaşadık. Ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum; oynanan oyunu gayet iyi görmelerini istiyorum. Birkaç gündür Taksim Gezi Parkı ile alakalı olarak bazı eylemler, bazı gösteriler yapılıyor. Gerekçe ne? Bir; 'ağaçlar kesiliyor'. İki; buraya Topçu Kışlası aslına uygun olarak yeniden yapılacak. Efendim, 'burada AVM olacak'... Taksim'de Gezi Parkı'nda yapılan çalışmaların Topçu Kışlası'nın yeniden yapılmasıyla aslında alakası yok. Biz Topçu Kışlası'nı yapacağız. Topçu Kışlası gökten zembille inen bir proje değil. Bunu bilmenizi istiyorum" ifadelerini kullandı.
"BÜTÜN DÜNYADAKİ OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN İYİ YOLDAYIZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyada ekonominin kötü durumuna rağmen Türkiye'nin iyi yolda olduğunu ve her geçen gün daha iyiye gittiğini belirtti.
Başbakan Erdoğan, Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 20. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, genel kurulun başarılı geçmesini ve hayırlı olmasını diledi.
Genel kurulda ödül alan en fazla ihracat yapan 26 firmayı ve yöneticilerini tebrik eden Erdoğan, mayıs ayı ihracat rakamlarının da hayırlara vesile olmasını istedi.
Başbakan Erdoğan, "Bütün dünyadaki olumsuzluklara rağmen iyi yoldayız. Her geçen gün daha iyiye doğru gidiyoruz. Elbette daha yükseğini arzu ediyoruz ama onu da başaracağız, daha fazla koşturacağız ve onu da yakalayacağız. TİM Başkan ve yöneticilerine, onların şahsında ülkemizin tüm ihracatçılarına, firmalarına burada bir kez daha şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum" dedi.
"SİZ BUNU YAPARSINIZ, BİLİYORUM"
Son 10 yıldır küresel finans krizinin etkisi hariç olmak üzere, Türkiye'nin ihracatını sürekli katladığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her yıl rekorlar kırarak bugünlere ulaştık. 2002 sonunda 36 milyar dolar olan yıllık ihracatımız, 2012 sonunda 4 kattan fazla bir artış kaydederek 152,5 milyar dolara ulaştı. Bütün ihracatçılarımızı, firmalarımızı işçilerimizden nakliyecilerimize kadar zincirin tüm halkalarını tek tek tebrik ediyor, hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Sizler Türkiye'ye inanıyorsunuz. Türkiye'ye inandığınız, güvendiğiniz, Türkiye'nin potansiyelini değerlendirip, ekonomiyi bu seviyeye taşıdığınız için hepinize minnettarlığımı ifade ediyorum. Daha da güzel olan nokta şu; başta TİM olmak üzere tüm ihracatçılarımız, ulaştığımız bu rekor seviyenin yeterli olmadığını biliyor. Buna inanıyor ve yakaladıkları bu sevileri katlamak için aşkla, şevkle çalışıyor. Özellikle 2023 hedeflerimize, yani 500 milyar dolar ihracat hedefimize verdiğiniz desteğe müteşekkiriz. Geçen 10 yıl içinde ihracatımız 4 kat artış kaydetti. Önümüzdeki 10 yılda, 3 katlık artışı sağlayabilirsek inşallah hedefi tutturacağız. Geçen 10 yılda 4 kat artış sağlayan sektörün önümüzdeki 10 yılda 3 kat artış sağlayacağına yürekten inanıyorum. Siz bunu yaparsınız. Ben bunu biliyorum."
2023 HEDEFİ
Başbakan Erdoğan, 2023 hedefine ulaşmak için ellerinden ne geliyorsa yapmaya devam edeceklerini ifade ederek, yurt dışı temaslarının bir çoğuna, gerek TİM Başkanı gerek bu salondaki bir çok kişinin iştirak ettiğini anımsattı.
Görüştükleri her devlet ve hükümet başkanıyla öncelikle gündem başlığının ticaret olduğunu anlatan Erdoğan, şu ana kadar pek çok ülke lideriyle önümüzdeki 5 yıl ve 10 yıl için hedefler belirlediklerini söyledi.
Erdoğan, "Pazartesi gününden itibaren yine yola çıkıyoruz. Fas, Cezayir, Tunus... Buralarda bir çok görüşmeler yapacağız. İş adamlarımız, karşı sektörlerle görüşmeler yapacaklar ve Kuzey Afrika'da ne gibi adımlar atacağız, bunlar belirlenecek. Geldiğimiz nokta nedir, bundan sonra ne olabilir? Bunları görüşeceğiz" diye konuştu.
"İHRACATÇILARIN YANINDAYIZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her ülke için karşılıklı potansiyelleri değerlendirdiklerini ve gerçekçi hedefleri ortaya koyduklarını, belirledikleri hedeflere ulaşmak için de o andan itibaren çalışmaları başlattıklarını, pürüzleri tek tek ortadan kaldırdıklarını ve yolları olabildiğince açtıklarını anlattı.
İlgili bakanların her zaman ihracatçıların yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini, kendisinin de aynı şekilde ihracatçıların yanında, sorunlarınızı istişare edip, ortak çözümler üretilmesi konusunda her zaman destekçi olmaya devam edeceğini kaydeden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Hükümet olarak bizim gayretlerimizle ihracatçılar olarak sizin emeklerinizle inşallah 500 milyar hedefine doğru kararlılıkla ilerleyecek Türkiye'yi bu hedefle buluşturacak ve kucaklaştıracağız. Türkiye ekonomisi, emin ve kararlı adımlarla ilerlerken, Türkiye'nin uluslararası çevrelerdeki görünümü ve algısı da çok ciddi şekilde değişiyor. 14 Mayıs'ta Uluslararası Para Fonu'na son dilim borcu, yani 400 milyon doları ödedik ve IMF'e borç defterini kapattık. Şimdi IMF'ye 5 milyar dolar kadar borç verme konusunda görüşmeler devam ediyor. İhtiyaçları olursa IMF'ye bu borcu vereceğiz. Bu başarının da etkisiyle mayıs ayı içinde, uluslararası 3 ayrı kredi derecelendirme kuruluşu, kredi notumuzu artırdı. Bunların içinde bir kademe artıran, iki kademe artıran var. Borsa İstanbul, mayıs ayı içinde 90 bin seviyesinin üstüne çıkarak, 93 bin seviyesini görerek yeni bir rekor yeni bir rekor kaydetti. Geçtiğimiz ay içinde gösterge faizler yüzde 4.67 seviyesini görerek bu noktada tarihi bir rekor kırdık. 2002'de bu oran neydi? Yüzde 63. Düşünebiliyor musunuz, yüzde 63'ten 4,67'ye düştük. 10 yıl içinde geldiğimiz nokta bu. Geçtiğimiz ay, nükleer enerji santrali, İstanbul'a üçüncü havayolu ve üçüncü köprü konusunda attığımız adımlarla dev yatırımların startını vermiş olduk. Gerisi gelecek. Tüm bu gelişmeler, tüm bu yatırımlar küresel finans ortamında Türkiye'nin dünyanın konumunu farklı bir seviyeye yükseltti. İmajını köklü şekilde değiştirdi."
"BURADA BİR YANLIŞ VAR EYVALLAH. NİTEKİM BURADA DA BÖYLE BİR AŞIRILIK SÖZ KONUSUDUR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim'deki olaylara ilişkin "Güvenlik güçlerimizin özellikle biber gazı kullanımındaki yanlışları şu anda bakanlık tarafından zaten incelenmektedir, araştırılmaktadır" dedi.
Erdoğan, TİM 20. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Anadolu yakasında Selimiye Kışlası bulunduğunu belirterek, Avrupa yakasında da 1780'de 3. Selim zamanında bir eser yapılmasına karar verildiğini ve o zaman Krikor Balyan'ın Topçu Kışlası'nın yapımını üstlendiğini ve inşa edildiğini söyledi.
İstanbul Valisi ve aynı zamanda belediye başkanı sıfatıyla 1940'ta CHP'li Lütfü Kırdar'ın söz konusu yerin ne yazık ki yıkılması kararını verdiğini hatırlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yine bir yabancının, Henri Prost'un oradaki tavsiyelerine uyduğu söyleniyor. Bu tavsiyeyle buraya yönelik böyle bir yıkım kararı alınıyor ve kışlanın yerine konut ve sosyal etkinlik alanları inşa edilmesi kararlaştırılıyor. Fakat planlanan düzenlemeleri maalesef kendileri yapamıyor. Biz arkadaşlarımıza bu çalışmaları yaptırırken, Taksim Kışlası'nı gördüğümüzde dedik ki, bu Taksim Meydanı'na bir defa çok büyük zenginlik katacak. Taksim Meydanı'nda böyle bir tarihi kültürel abidenin yükselmesi, bir defa bulunduğu bölgede yükselmesi aslında bu konulara yönelik mimarların, mühendislerin, çeşitli odaların, kurumların sahip çıkması gereken yahu burada bir tarihi eser vardı, bu tarihi eserin yeniden inşa edilmesi olmalıdır. Bunun peşinde koşmaları gerekir. Siyasetçiler de bunun peşinde koşması gerekir."
"TAKSİM MEYDANI AŞIRI UÇLARIN CİRİT ATTIĞI BİR YER OLAMAZ"
Başbakan Erdoğan, olayın Divan Oteli tarafındaki Asker Ocağı Caddesi bölgesindeki yaya genişletme çalışmalarıyla ilgili olarak sökülen ve Çağlayan'daki parkın içerisine dikilen 5-6 ağaç meselesi olmadığına dikkati çekerek, "Tam aksine olay Gezi Parkı'ndan çıkarılarak, şu anda gelindiği nokta ideolojiktir" diye konuştu.
Erdoğan, olayın ideolojik yönünü ise şöyle sıraladı:
"Bir, acaba biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni alabilir miyiz? İşte anamuhalefetin genel başkanı çıkıyor, diyor ki; 'hükümet istifa, başbakan istifa, polisini çek.' Polis orada dün de vardı, bugün de olacak, yarın da olacak. Niye? Çünkü Taksim Meydanı aşırı uçların cirit attığı bir yer olamaz. Polis niye var? Yarın orada farklı bir şeyler olsa vatandaş diyecek ki; benim can güvenliğim ne oldu? Bunu soracak. Polisin orada yaptığı görev on yıllardır bu. Yani bu AK Parti iktidarıyla başlayan süreç değil ki... Dünyanın neresine giderseniz gidin, bu tür toplumsal hareketliliğin olduğu yerlerde tedbirleri hükümetler kesinlikle alır. Burada da atılan adım budur. Burada güvenlik güçlerimizin özellikle biber gazı kullanımındaki yanlışları şu anda bakanlık tarafından zaten incelenmektedir, araştırılmaktadır. Burada bir yanlış var eyvallah. Ama şunu da söylemek zorundayım yeri geldiği zaman yerinde, kurallarına göre onun da kullanılması gerekir. Bu gerçeği de görmek lazım."
Biber gazı kullanımının sadece Türkiye'ye has bir şey olmadığını belirten Erdoğan, dünyanın her yerinde bu uygulamanın yapıldığını ve Türkiye'ye tavsiyede, nasihatte bulunanların önce kendi ülkelerine bakmaları gerektiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan, olayın aşırılığa kaçması durumunda kendilerinin de bunun karşısında olacağını anlatarak, "Nitekim burada da böyle bir aşırılık söz konusudur. Onun için de gerek İçişleri Bakanıma gerek İstanbul Valime bu konuyla ilgili talimatları verdim, bütün görüntüler incelenmek suretiyle atılması gereken adımlar, alınması gereken kararlar alınacaktır" diye konuştu.
"AKM'Yİ DAHİ YIKMALIYIZ"
Şu anda Taksim Meydanı'nda bir yayalaştırma çalışması yapıldığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti.
"Peki Gezi Parkı ve bu Topçu Kışlası, yayalaştırma projesiyle birlikte İstanbulumuza, ne yazık ki yıllar yılı, on yıllardır, 'Ya İstanbul'un doğru dürüst bir meydanı yok' diye hep serzenişte bulundunuz. Yok... Şimdi bu yaptığımız çalışmayla bir defa bu adımı atıyoruz ama bir de şu anda Kültür Bakanıma da söyledim, AKM'yi dahi biz yıkmalıyız, yıkıp oraya gururlanabileceğimiz bir opera binasını, yanındaki ve arkadaki boşluğu buraya ilave etmek suretiyle çok daha farklı bir projeyle yapmalıyız. Çünkü burası bu noktada önemli bir merkez olmalı."
Başbakan Erdoğan, Taksim Meydanı'na gelen yerli yabancı turistlerin gururlanması, "dünyada böyle bir Taksim Meydanı varmış" demesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yani şunu diyemeyiz, 'Hayır arkadaş, bize burada Gezi Parkı yeter, başka bir şey istemiyoruz.' Bu kafa, bu zihniyet, işte bu Topçu Kışlası'nı yıkıp, yerine Taksim Stadı'nı yapan zihniyettir. Yıllar yılı orada futbol oynandı. Meşhur Taksim Stadı, orası, daha sonra o stat nereye alındı? Şu andaki İnönü Stadyumu'nun olduğu yere. İnönü Stadyumunun olduğu yer neydi biliyor musunuz? Orada da Dolmabahçe Sarayı'nın ahırları vardı ve bu ahırlar daha sonra yıkıldı ve yine aynı zihniyet. O CHP zihniyeti bu seferde kalktı, oraya stadı yaptı. İyi veya kötü kararı bu şekilde verdi. Şimdi burada bu stat var."
"AYLARDIR KEPENKLER KAPANMIYOR, BÖLGEDEN YİNE HAMDOLSUN ACI HABERLER GELMİYOR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim'deki olaylara ilişkin "Günlerdir sosyal medyada asılsız iddialar, ithamlar ve yalan haberler havada uçuşuyor. 'İnsanlar ölüyor, panzerler göstericileri eziyor' diye tweet atan densizlerin, bu tweetlere sahip çıkan onlarca, yüzlerce faşistin olduğunu dahi görüyoruz" dedi.
Sosyal medyada asılsız iddialar, ithamlar ve yalan haberlerin havada uçuştuğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Öyle ki 'Oradaki ağaçlarda bunları sallandıracaksın.' Alışmışlar ya... 'İnsanlar ölüyor, panzerler göstericileri eziyor' diye tweet atan densizlerin, bu tweetlere sahip çıkan onlarca, yüzlerce faşistin olduğunu dahi görüyoruz. Öte yandan medya Taksim'i maalesef yaygın bir kışkırtmaya dönüştürmek için bazı medya kuruluşlarının, özellikle de CHP'ye ait medya kuruşularının son derece sorumsuzca, son derece tehlikeli bir biçimde kışkırtıcı bir yayın yaptıklarını görüyoruz. En basit yalanların, en komik iddiaların, millete sağduyu telkin etmesi gerekirken kişiler ve medya tarafından satın alındığını görüyor, açıkçası buna üzülmüyoruz sadece gülüyoruz."
Polisin görevini zor şartlar altında yaptığını dile getirten Erdoğan, esnafa, çevreye, kamu malına verilen zarara, illegal örgütlerin saldırılarına, kışkırtmalarına, taşlı, sopalı, sapanlı, molotoflu şiddete rağmen güvenlik güçlerinin hukuk ve kendisine verilen yetki dairesinde kalarak görevini ifa ettiğini anlattı.
Erdoğan, evinin manzarası bozulacak diye Boğaz Köprüsü'ne karşı çıkan, bunu da elinin altındaki medya ile solcu bir protestoya dönüştürenleri de Türkiye'de tanıdıklarını ve gayet iyi bildiklerini kaydederek, o günlerin artık geride kaldığını, planı, projesi, politikası olanın, milletin huzuruna çıkıp kendisini anlatabileceğini, yetkiyi de sadece sandıktan ve milletten alacağını aktardı.
"AVM VEYA ŞEHİR MÜZESİ YAPILABİLİR"
Taksim Gezi Parkı ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun dün gerekli açıklamaları yaptığını hatırlatan Erdoğan, asılsız iddiaların tümüne cevap verildiğini dile getirdi.
Erdoğan, kendisinin de burasıyla ilgili kısa bir teknik bilgi vereceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bu yayalaştırma projesinde araçlar ne oluyor? Gümüşsuyu'ndan geliyorsunuz. Biliyorsunuz Ceylan Otel'e doğru giderken AKM'nin önünden giden bölüm, yani Mete Caddesi... Orada araçlar bir defa yerin altına alınacak. Şu anda çalışma kapsamında henüz daha bu başlamadı, orası da olacak. Bir diğeri Elmadağ'dan gelen Cumhuriyet Caddesi... Bunun altından araçlar alınıyor ve Tarlabaşı'na buradan geçiş sağlanacak. Aynı şekilde Taksim İlkyardım Hastanesine varıncaya kadar o bölgede araçlar yerin altına alınmış olacak. Yani Taksim Meydanı'nda artık şu andaki gibi araç görmeyeceğiz. Sadece orada benim halkım çoluğuyla çocuğuyla dolaşacak. Şimdi diyorlar ki; 'orada AVM yapılacak'. Şunu açıkça söylüyorum Topçu Kışlası yapıldığı zaman bunun giriş katı, altı ister AVM yapılabilir veyahut da bir şehir müzesi yapılabilir. Ama burada henüz kesin atılmış bir adım yok. İstiklal Caddesi'nden geliyorsunuz. Orada böyle bir alışveriş imkanı bulabilir misiniz? Şu anda Gezi Parkı'nın Cumhuriyet Caddesi'ne bakan yanında dükkanlar, halı mağazaları, büfeler yok mu? 20'yi aşkın orada dükkanlar var. Niye bu adamlar acaba bunlara isyan etmiyor? Niye bunlarla ilgili bir rahatsızlık duymuyorlar. Bu olmazsa olmaz değil. Belki burada biz bir şehir müzesi de yapabiliriz. Ki bizim ilk düşüncemiz, Divan Oteli tarafındaki bölümü şehir müzesi olarak düşünebiliriz veya bu tarafı düşünebiliriz. Ama bunlar nihai kararlar değildir ve sadece bunu adeta binanın tamamı AVM oluyormuş falan... Böyle bir şey de söz konusu değil."
Başbakan Erdoğan, şu anda İstanbul'un ciddi manada otele ihtiyacı olduğunu, uluslararası bir çok toplantıları yapabilecek otel bulunamadığını, rezidans noktasında da aynı sıkıntının yaşandığını ifade ederek, Türkiye'nin büyük oynadığını, Türkiye'nin güçlü bir ülke ve millet olduğunu her yerde. her şeyi ile ortaya koymaları gerektiğini vurguladı.
"YILIDZ'I, EMİRGAN'I GÖREMEYENLERLE SÖZ DÜELLOSUNA MI GİRECEĞİZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazılarının "Burası Central Park olmalıdır" dediğini dile getirerek, bu kimselere "Central Park kaç dönüm veya hektardır?" diye sorulması halinde bilemeyeceklerini aktardı.
Her önüne gelenin, ağzı olanın konuştuğunu, burada böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirten Erdoğan, "Biz, Yıldız Parkı'nı, Emirgan Korusu'nu göremeyen zavallılarla bu ülkede söz düellosuna mı gireceğiz?" diye sordu.
"EYLEMCİLERDEN EYLEMLERİNİ DERHAL SONA ERDİRMELERİNİ RİCA EDİYORUM"
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu eylemlerin derhal sona erdirilmesini ve Taksim'de esnafa, yayalara, ziyaretçilere daha fazla zarar verilmemesini eylemcilerden rica ediyorum. Galatarasay Lisesi önünde toplan, Taksim Meydanı'na kadar yürü. Acaba orada mağaza sahibi olan bir insan, bu tablodan memnun olabilir mi? Her an tehdit, korku altında. Müşteri bile doğru dürüst gelmez. Böyle yürüyüşleri gördüğü zaman, hele bir-iki de böyle abuk sabuk hareket olduğu zaman vatandaş bu tür yerlerden kaçar. Çünkü, sükun, güven... Bunlar önemli şeyler. Bunlar olmadığı zaman orada siz ticareti de bu tür çeşitli ekonomik hareketleri de göremezsiniz. Samimi duygularla oraya gelen illegal örgütlerin istismarına maruz kalan vatandaşlarımın sadece güvenilir kaynaklara itibar etmelerini diliyor ve arzuluyorum. Özellikle muhalefet partilerine çatışmayı, öfkeyi, nefreti kışkırtan, gerilimi tırmandıran, şiddeti teşvik eden, kışkırtıcı söylem ve tavırlardan uzak durması çağrısı yapıyorum. Özellikle anamuhalefetin genel başkanına sesleniyorum. Şu anda, bu akşam için kendisi Kadıköy'de miting yapma kararı vermiş. Hakkındır, yapabilirsin, problem değil. Fakat o mitingte eğer tahrik ifadeleri kullanacak olursan, bilesin ki, millet seni hiçbir zaman affetmez ve etrafınızda toparladığınız bazı uç aşırı takımlarla bu tür toplantılar bir şey kazandırmaz. Olay miting yapmaksa, burada toplumsal hareketse ben kalkarım onun 20 topladığı yerde 200 bin toplarım, onun 100 bin topladığı yerde partim olarak 1 milyon insan toplarım. Bizim böyle bir sıkıntımız yok. Ama işi buraya getirmesinler."
"BU PROJE HALKA SÖZÜMÜZ"
Erdoğan, bu işi tamamı ile özgürlükler temelinde ele aldıklarını, seçim öncesi ilan ettikleri gibi Taksim Projesi'ni uygulamaya koyduklarını ve projeyi yapacaklarını bildiren Erdoğan, bu projenin halka kendilerinin bir sözü olduğunu söyledi.
AVM, AKM ve Gezi Parkı ile atacakları adımın bütünüyle İstanbul'u dünyaya çok daha farklı tanıtacağına inandığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
"İlla kalkıp bu tür eylemlerde bunlarla görüşün... Tamam görüşelim ama bunlar kim? Ne yazık ki, bunu benim vatadaşım biliyor mu? Bir bakıyorsunuz ki, altından çok karanlık şeyler çıkıyor. Teröre bulaşmış, terörün içinde olmuş ve bunlar istihbari bilgiler içerisine girmiş insan tipleri de bunların içinde. Tabii onlar birbirlerini tanımıyorlar ve bu tür eylemleri yapmak suretiyle de herkes zannediyor ki, bu safiyane olmuş bir şey. Bu tür safiyane davranıyormuş havasında olanlar yanlarında medya desteğini görünce onlar da farklı bir biber gazı sıkıyorlar. Nereye? Bu topluma."
"AYLARDIR KEPENK KAPANMIYOR VE BÖLGEDEN ACI HABER GELMİYOR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, böyle bir Genel Kurul'da ekonomi ağırlıklı konuşmak istediğini belirterek, sözlerini şöyle noktaladı:
"Ancak sizler çözüm sürecine verdiğiniz desteklerle ülke geneline yatırımlarınızı, ekonomide atacağımız adımları yaydınız. Hedef 158, ama ben inanıyorum ki bu yetmez. İnşallah biz 160 milyar doları yakalamalıyız. Hamdolsun canlanma başladı. Aylardır kepenkler kapanmıyor, bölgeden yine hamdolsun acı haberler gelmiyor. Ocaklara ateş düşmüyor. İş adamlarımız, örgütlerimiz bölgeye gidiyor, bölgeyi ziyaret ediyor ve gerek 5. gerek 6. bölgedeki teşviklerden tabii ki bütün girişimcilerimiz, iş adamlarımız, inanıyorum ki en güzel şekilde istifade edecektir. Sabotaj girişimlerine karşı sağlam bir duruş sergileyen, muhalefetin kışkırtcı açıklamaları ve eylemleri karşısında daha dikkatli olalım. Birlik, beraberlik içerisinde inşallah çözüm sürecini tamama erdirelim diyorum."
"BİZ SADECE BU MİLLETE RANT SAĞLAMANIN GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sadece bu millete rant sağlamanın gayreti içerisinde olduklarını belirterek, "Biz hala kişi başına milli gelirin 3 bin 500 dolar olduğu bir Türkiye'de mi yaşamak istiyoruz, yoksa Türkiye'nin 15 bin dolara, 25 bin dolara çıktığı bir Türkiye'de mi yaşamak istiyoruz?" dedi.
Erdoğan, TİM 20. Olağan Genel Kurulu"nda yaptığı konuşmada, Topçu Kışlası'nın yerinde, aynen tarihi rölöveleri neyse, bunlara uygun olarak yapılıp, bunun yanında mevcut yeşili azami ölçüde korumak suretiyle Taksim'de de araçların yeraltına alınıp yayalaştırmanın bitirilmesi ve vatandaşın çoluğuyla çocuğuyla gezebilme imkanını bulması gerektiğini kaydetti.
İşin farklı yerlere çekilmek suretiyle ideolojik yaklaşımla 3-5 gündür estirilen havanın olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz sadece bu millete rant sağlamanın gayreti içerisindeyiz. Biz hala kişi başına milli gelirin 3 bin 500 dolar olduğu bir Türkiye'de mi yaşamak istiyoruz, yoksa Türkiye'nin 15 bin dolara, 25 bin dolara çıktığı bir Türkiye'de mi yaşamak istiyoruz? Bunların zihniyetine bakarsanız, bu millet gecekondularda yaşasın, bu millet insanca yaşamanın olmayacağı o malum yerlerde yaşasın. Biz ne diyoruz; kentsel dönüşüm ve değişimlerle beraber benim insanımın insanca yaşayabileceği yerleri olsun."
BELEDİYE BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE İSTANBUL'A DİKİLEN AĞAÇLAR
Başbakan Erdoğan, belediye başkanlığı döneminde İstanbul'a dikilen 10 yaş üstü grubu ağaçların hiçbir dönem dikilmediğini belirterek, bunun cumhuriyet tarihinin iyi incelenmesi durumunda rahatlıkla görülebileceğini söyledi.
CHP'lilere "Acaba tek partili dönemde İstanbul'a ne kadar ağaç diktiniz?" sorusunun sorulması gerektiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Belediye başkanlığım döneminde şu TEM'in, E-5'in üzerinde ve yanlarında hiçbir dönemde olmayan ağaçlandırmayı yaptım. Şimdi ise yaklaşık 2 milyarın üzerinde Türkiye genlinde fidan diktik. 750 milyona yakın 3 yaş ve üstü ağaç diktik, dikiyoruz. Niye? Çünkü Türkiye'yi biz yeşiller noktasında güçlendirelim istiyoruz. Daha da ileri gidiyoruz şu anda. Türkiye genelinde her yerde milli parklar yapıyoruz, ormanlık alanlar inşa ediyoruz ve bu konuda da ciddi manada orman ve su işleri noktasında, bakanlığımızın yoğun çalışması var. Şimdi burada bazı dostlar gücenebilir, gücenmesinler, gerçeği söyleyeceğim."
"TAKSİM MEYDANI'NDA ŞU ANDA BU GÖSTERİLERİ YAPANLAR DÜRÜST DAVRANMIYOR"
Başbakan Erdoğan, Zekeriyaköy'de onbinlerce ağacın kesilip orada bir üniversite yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"O ağaçların kesilmesine karşı adeta savaş verdim. Acaba şu anda bağırıp çağıranlar, o zaman neredeydi? Bu ağaçlar 15 yaş, 20 yaş grubu üstü ağaçlardı. Niye onlar meydana çıkıp da konuşmadılar o zaman? Bu CHP niye konuşmadı? Şu anda bu çevreciler niye konuşmadı? Üniversitenin açıldığı sıralarda ben cezaevindeydim. O zaman işte dönemin Cumhurbaşkanı, 'Buraya mani olmak isteyenler şimdi nerede' diye sordu? Ama hamdolsun ben şiir okuduğum için cezaevindeydim. Çıktım, çıktıktan sonra o devam eden mahkeme sürecini hamdolsun olumlu bir sonla neticelendirdik. Şu anda o üniversite sahibini buldu. Kimin? Şimdi orası değerli arkadaşlarım, devletin. Şimdi o üniversitenin yönetimi de vakfı da buranın kiracısı konumunda. Hak yerini buldu. Üniversite olduğu için yıkmadık. Ama bir rivayete göre 30 bin, bir rivayete göre 40 bin orada yetişmiş ağaç kesildi. İnsanı üzen bu. Taksim Meydanı'nda şu anda bu gösterileri yapanlar dürüst davranmıyor."
"O TARİHİ TOPÇU KIŞLASI'NI ONUN YERİNDE YAPACAĞIZ"
Erdoğan, bir Başbakan olarak "Benim muhatabım kim?" sorusunu sormak istediğini belirterek, "Eğer benim muhatabımın bu noktada gerçekten bir samimiyeti, bir dürüstlüğü varsa çıksın ortaya ne talep ettiğini söylesin. Eğer tarihi Topçu Kışlası'na karşı çıkmaksa kusura bakmasın, biz o tarihi Topçu Kışlası'nı onun yerinde yapacağız. Niye? O orada vardı" diye konuştu.
Yeşilse yeşilin daniskasını yeni yayalaştırma projesinde gayet güzel bir şekilde peyzaj çalışması, her şeyiyle yapacaklarına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ama bunların inanın böyle bir derdi yok. Bunların belediyelerinin olduğu yerlere bakın, adeta çöl gibidir, sahra gibidir. Biz, 10 yılda 120 şehir ormanı kurduk. Türkiye'ye 900 bin hektar yeni orman kazandırdık. Hiç bunlar televizyonlarda konuşuluyor mu? Gazatelerde okuyor musunuz? Hayır. Bu hükümeti çevre karşıtı, ağaç karşıtı, yeşil karşıtı diye lanse etmek büyük haksızlıktır. Şimdi soruyorum. Allah aşkına 1994 öncesi dönemde şu İstanbul'da hava kirliliğinden dolaşabiliyor muydunuz? Samimi olalım, dürüst olalım. İçme suyu bulabiliyor muydunuz? Niye içme suyu yoktu? Ormanın yok ki içme suyun olsun. Soruyorum, çöp dağlarından bu İstanbul'dan geçebiliyor muydunuz? Şimdi tertemiz bir İstanbul'a, suyu olan bir İstanbul'a kavuştuk diye, hava kirliliği olmayan bir İstanbul'a kavuştuk diye mi bunlar oluyor? Her tarafı yemyeşil bir İstanbul'a kavuştuk diye mi bunlar oluyor?"
"CHP'NİN DURUMU DAHA DA İÇLER ACISI"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Çok enteresan, biz CHP'ye, MHP'ye 'gelin doğuda, güneydoğuda gençler ölmesin bunu engelleyelim' diye çağrı yapıyoruz. Şiddetle karşı çıkıyorlar. Ancak 'ağaçlar katlediliyor' yalanı karşısında CHP, MHP, BDP kol kola eylem yapıyor" dedi.
Erdoğan, TİM 20. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, inşaat çalışmaları süren üçüncü köprü ile ilgili "368 bin ağaç kesilecekmiş" gibi rakamların söylendiğini belirterek, "Nereden yaptın bunun hesabını? Kim verdi sana bu hesabı? Biraz daha ileri gitse, '368 bin 57 tane ağaç kesildi' diyecek, böyle bir mantık olabilir mi?" diye konuştu.
Üçüncü köprünün yapımına yönelik eleştirilerin haksız olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz niye yapıyoruz bu köprüyü? Efendim diyor 'denizin altından olabilirdi'. Bunlar aklı evvel, biz denizin altından da iki tane şu anda hem raylı sistemi yaptık hem tüp geçidi yaptık. Biz bunlara yabancı değiliz. Bunlar hesap kitap işi, biz bunların hepsini yaptık. Yani bir gazetenin köşesinde yazı yazıyorsun diye bu işleri iyi biliyorsun anlamına gelmez. Biz bilenlerle bu işi yapıyoruz."
Erdoğan, İstanbul'a Istranca ormanlarından su getirdiklerini anlatarak, "Istranca ormanlarından İstanbul'a su getirilirken 180 kilometre, o zamanda böyle bağırdılar. Dediler 'hep ağaçları' kesiyorlar. Halbuki biz su tünelleri açtık" dedi.
O dönem bu tür kesimlerin olduğu yerlerde 780 bin fidan ve ağaç diktiklerini aktaran Erdoğan, şimdi o ağaçların gürül gürül olduğunu söyledi.
"HEDEF, İNSAN VE İNSANA HİZMET"
Başbakan Erdoğan, hedeflerinin insan ve insana hizmet olduğunu dile getirerek, insana hizmet için yeri geldiğinde 3-5 ağacın sökülüp, yerine 50 ağacın dikilebileceğini kaydetti.
Meselenin çoraklığa gitmek değil, daha yeşil bir ülkeyi tesis etmek olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Aslolan insanın mutluluğudur, her şey insan için bir araçtır. Bunu yapmak zorundayız. Çok enteresan, biz CHP'ye, MHP'ye 'gelin doğuda, güneydoğuda gençler ölmesin bunu engelleyelim' diye çağrı yapıyoruz. Şiddetle karşı çıkıyorlar. Ancak 'ağaçlar katlediliyor' yalanı karşısında CHP, MHP, BDP kol kola eylem yapıyor. CHP'nin durumu daha da içler acısı. Oy verdiği, onay verdiği projenin, yani Taksim Projesi'nin şu anda karşısında duruyor. Kendi kararlarına, kendileri protestoyla karşı çıkıyorlar. 'Bu projede CHP'nin oyu varsa istifa ederim' diyen siyasetçi istifa etmesi gerekirken, göstericileri tahrik etmek, oradan rant sağlamak için gece gündüz çalışıyor. Varım, hadi gel. Varın bu eylemlerin samimiyetini siz takdir edin."