İŞTE 1924'TEKİ O TANIM
1924 Anayasası'nın 88'inci maddesinde yer alan "vatandaşlık" kavramı; "Türkiye ahalisine din ve ırk farkı olmaksızın vatandaşlık itibariyle (Türk) ıtlak olunur" şeklinde tanımlanıyor.
Hizmete devam edeceğim
2014'te aday olup olmayacağım konusuna vakti geldiğinde karar vereceğim. Arkadaşlarımızla konuşacağız, o zaman karar veririm. Adaylık meselesini Başbakan ile kendi aramızda biraz konuştuk. Çocukluğumdan beri siyasetin içindeyim. Cumhurbaşkanlığı görevim sona erdikten sonra da milletimin hizmetinde olmaya devam edeceğim. Ama nasıl olur bilemem.
Başkanlık'ta demokrasi zarar görmemeli
Parlamenter sistemde de Başkanlık sisteminde de temel prensipler olması gerekir. Sistem değişikliği zor. Bu değişimin konjonktürel olması lazım. Çok iyi tahlil edilmesi gerekiyor. Başkanlık sistemi düşünülürse içinde noksanlıklar olmamalı. Ne kadar demokratik olduğuna bakmamız gerekir. Demokratik kriterlerin çok yüksek olması gerekir.
Anayasa yapımı konusunda uzlaşma komisyonunun maksimum anlayışı göstermesi gerekiyor. Bu iş bu sene içerisinde bitirilmeli. Bu fırsat kaçarsa yazık olur. Böyle bir Meclis bir daha bulunamayabilir. Ancak Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısının değiştirilmemesi gerektiği kanaatindeyim.
Hukukta zihniyet meselesi var
Tutukluluğun bir cezaya dönüşmesi üzücü. Tutukluluk başvurulabilecek en son çare. Hukukta bir zihniyet meselesi var. Bakış açısının daha toleranslı olması gerekir. Bazı tutukluların yaşları ortada. Bu süreçte bunların sağlık problemleri dikkate alınmalı.
Ergenekon ve Balyoz gibi davalar konusunda savcılar hayalden üretiyor denilemez. Ama askeri disiplin içerisinde bulunan insanlar daha farklı davranamaz. Kurunun yanında yaş da yanıyor. Masumiyet ilkesinin ön plana çıkarılması gerekir. Daha titiz davranılmalı.
Bazı gazetecilerin uzun süre tutuklu kalması Türkiye'nin demokrasisini gölgelendirdi.
Suriye'deki olayları fırsat görüyorlar
Suriye'de büyük bir yıkım yaşanıyor. Kendi halkına karşı bir ülke ilk defa balistik füze kullandı. Suriye'nin kendi kendini imha etmesini fırsat görenler var. Bu iş uzun sürerse Selefiler iktidara gelebilir ama halk baskıcı bir yönetimi kabul etmez. Uluslararası camia daha fazla sorumluluk almalı.
Biz hep Irak'ın birliğini savunduk. Eskiden bize İlişkilerinizi iyi tutun' diyenler şimdi ilişkilerimiz iyiyken bundan rahatsız oluyorlar. İlişkilerimizi zayıflatmayız ama Türkiye aleyhine konuşmalar yapılıyor. Bu çok üzücü oluyor.
AB ile müzakere süreci bizi güçlü yapıyor. O formülleri alıp uyguladığımız zaman o ülkelerden biri oluyorsun. AB'nin bize olan ilgisi artıyor. Önemli olan bizim yerimizde saymamamız.