Suriye'nin sınır ihlallerine karşı Türkiye'nin NATO'dan istediği patriotların Maraş ve Urfa'da kırsal bir alana konuşlandırılması bekleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan da nihai yerin TSK tarafından belirleneceğini ve Türkiye'ye gelecek olan askerler için tezkereye gerek olmadığını belirtti. Erdoğan D-8 Zirvesi'ne katılmak için geldiği İslamabad'da patriotlarla ilgili şu bilgiyi verdi: "Sayısal olarak şu kadar olacak, bu kadar olacak ifadesini kullanmak yanlıştır. Ancak atılan adım şudur; şu anda bizim topraklarımız aynı zamanda 4. maddeye göre NATO'nun da topraklarıdır. Burada NATO ile yapılan görüşmelerde, burada savunma esaslı olmak üzere böyle bir adım atılmaktadır. Bunun nereye yerleştirilip yerleştirilmeyeceği Silahlı Kuvvetlerimizin mensuplarının da uygun görmesiyle, onlar nereyi uygun görürlerse oralarda bu yerleşim olacaktır. Bu tamamıyla savunma esaslı olarak yani karşı tarafın muhtemel bazı saldırılarına karşın alınacak tedbirlerdir. Sayısal olarak ne kadar buraya NATO asker gönderir veya güvenlik elemanı gönderir bunu şu anda bilmemiz zaten mümkün değil, önemli değil. Bunun için NATO'nun şu anda bir uygulaması olacağı için de TBMM'den de herhangi bir izne gerek kalmayacaktır."
ALMANYA ÖNERDİ
Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin önceliği patriotların 910 kilometrelik sınırı tamamen koruması. Patriotların dönüşümlü yerleştirilmesi beklenmiyor. Almanya'nın patriot vermeyi kendisinin teklif ettiği, yer olarak da Maraş ve Urfa'da bölgenin askeri uzmanlar tarafından belirleneceği öğrenildi. Almanya federal meclisinden onay alındıktan sonra patriotların yerleştirileceği belirtilirken bu aşamada Hollanda veya ABD'den dönüşümlü patriot yerleştirilmesi söz konusu değil.
DÜNYA TÜRKİYE'Yİ TARTIŞIYOR
Türkiye'nin
NATO'dan resmen Patriot füze sistemi talep etmesi dünyada geniş şekilde tartışıldı.
Türkiye'ye füze konuşlanmasına karşı çıkan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, "Rusya, Suriye-Türkiye sınırının silahlandırılmasının bölgede gerilimin tırmanmasına yol açacağını düşünüyor" açıklaması yaptı ve askeri yolların yerine siyasi çözüme odaklanması gerektiğini belirtti.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, olumlu yaklaştıklarını belirterek "Ben bu talebin reddedilmesi için bir neden görmüyorum" dedi.
BBC, NATO'nun Patriot füze bataryalarını Türkiye'ye konuşlandırma yönünde karar almasının, ittifakın dayanışmasının güçlü bir işareti ve Suriye hükümetine, çatışmaların Türk topraklarına sıçramaması gerektiği yönünde açık bir uyarı oluşturacağı yorumu yaptı.
Wall Street Journal, resmi onayın, Almanya ve Hollanda parlamentolarında yapılacak görüşmeler nedeniyle NATO Dışişleri Bakanlarının Aralık toplantısına kalabileceğini yazdı.
Alman Başbakanı Angela Merkel'in konunun Federal Meclis'te tartışılmasını sağlayacağı ifade ediliyor. Almanya'nın, 170 asker tarafından çalıştırılan iki Patriot bataryasını sağlaması üzerinde durulduğunun ifade edildiği haberde, Hollanda hükümetinin de, bir katkı yapma olasılığını incelediğini bildirdiği kaydedildi.