Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün yapılacak AK Parti'nin 4. Olağan Kongresi'nde uzun bir süredir beklenen "en uzun konuşma"sını yapmak için kürsüye çıkacak. Sekiz dile çevrilecek konuşmayı Ankara Arena Spor Salonu'nda yurtdışından 50'ye yakın ülkeden temsilci, 30 bin AK Parti'li ve 1490 delege dinleyecek. Erdoğan televizyonlardan canlı olarak yayınlanacak, gelecek 11 yılın yol haritasını çizeceği konuşmasında tarihi mesajlar verecek. Güncellenmiş 2023 vizyonuyla ilgili kitapçık dağıtılacak olan Kongrede Erdoğan'ın değineceği ana başlıklar şöyle:
HER YILA 1 MESAJ
1- AK Parti'nin gelecek 11 yıl vizyonunun başlangıç noktasını yeni anayasanın Türkiye'ye kazandırılması oluşturuyor. Erdoğan, ilk ve önemli adımın yeni anayasa çalışmalarını bitirmek ve yeni ve sivil anayasayı Türkiye'ye kazandırmak olduğunu söyleyecek. Aynı zamanda siyasi partiler ve seçim kanununda da bir takım yenilikleri açıklaması bekleniyor.
2- Terörle mücadele konusunda silahlı mücadelenin yeni konseptine ilişkin ipuçları verirken diyalog zemini için gerekli ortamı tanımlayacak. "Büyük gücün terör sorunu olamaz" diyecek.
3- Başbakanın, terör örgütü PKK'nın silah bırakması konusunda önemli mesajlar vermesi bekleniyor.
4- TSK'daki dönüşüm konusunda vurucu gücü yüksek, mobil, yüksek teknolojiyle donanmış, profesyonelleşen kimliğe değinecek. Ayrıca sivil-asker ilişkilerinin anayasal çerçevesine dikkat çekecek.
5- Erdoğan, önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde veto edilen yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ilişkin düzenlemeyi yeniden gündeme getirecek. AB müzakerelerinde Türkiye'nin elini rahatlatacak bu uygulama yerinden yönetim ve Türkiye'de kamu yönetiminin hızlanması açısından önemli bir adım olarak kabul ediliyor.
6- Başbakanın gündem maddelerinden biri de başkanlık sistemi çerçevesinde olacak. Erdoğan "Başkanlık, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığını tartışalım, halk istiyorsa olsun, istemiyorsa ısrarım yok" demişti.
7- Gelecek 11 yılda uygulanacak reformları da yıl bazında açıklayacak olan Erdoğan'ın 4. yargı paketi olarak bilinen reform paketinden bazı detaylara da konuşmasında değinmesi bekleniyor.
8- Erdoğan'ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin dönem başkanlığında çıkmaza giren AB ile müzakerelerin yeniden hız kazanması için yeni bir yol haritası açıklaması bekleniyor. Ayrıca, medeniyetler ittifakı girişiminin, bugün gelinen noktada nefret suçları ile mücadele için neden gerekli olduğunu anımsatması planlanıyor.
9- Yurtdışından katılımcıların da dinleyeceği konuşmasında Erdoğan Irak Başbakanı Nuri el Maliki'ye de davet göndererek dış politikada yeni vizyonun işaretini vermişti. Erdoğan konuşmasında bölgede istikrar ve barış vurgusu yapacak. Bölgenin mezhebi gerilimlerden ve çatışmalardan arındırılmasını isteyecek. Bunun yanı sıra Esad yönetiminin gitmesi ve İsrail-Filistin sorunun çözümü de Erdoğan'ın bölgesel öncelikleri arasında yer alacak. AK Parti Kongresi'ne Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Irak Ulusal Meclis Başkanı Nuceyfi, Hamas lideri Halid Meşal, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder gibi isimler katılıyor.
10- AK Parti'nin gelecek vizyonunda önemli yer tutan eğitim konusunda 4+4+4'e ilave olarak üniversite reformu ve YÖK'e ilişkin çerçeve plan, eğitim-istihdam ilişkisi ana eksende yer alacak.
11- Erdoğan Türkiye'nin genç nüfusu, iş gücünün eğitimi ve mesleksizlik probleminin çözümüne ilişkin reçetesini de paylaşacak. Başbakanın, Türkiye'nin genç nüfusuna vurgu yapıp, 2023 sonrasında ülke nüfusunun yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatması ve buna yönelik önlemler açıklaması bekleniyor.
ÖZEL LOCA HAZIRLANDI
Saat 10.00'da başlaması planlanan Arena Spor Kompleksi'nde yapılacak Büyük Kongrede, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı eşi Emine Erdoğan yalnız bırakmayacak. Erdoğan çiftinin salondaki konukları ve delegeleri rahatlıkla selamlaması için özel yürüyüş platformu yapıldı. Erdoğan'ın konuşması da 3 işaret dili tercümanı tarafından çevrilecek.
2 loca siyasi parti temsilcilerine tahsis edildi.
Konuk devlet başkanları için her türlü konforun düşünüldüğü 7 özel loca hazırlandı.
Eski HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş'a Bakanlar Kurulu sırasının arkasında yer verildi.
Engelli konuklar için salona girişlerinde akülü araçlar kullanılacak.
Televizyonlara canlı yayın için yer ayrıldı.
Kongre için Özhan Eren'in bestelediği şarkı için 81 il teşkilatından partililerin rol aldığı klip çekildi.
Salon Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çeşitli konuşmalarında kullandığı sözlerin yer aldığı afişler ile Atatürk, Türk Bayrağı ve Recep Tayyip Erdoğan'ın posteri ile donatıldı.
Delegelerin oturacağı ak sandalyeler görevliler tarafından deterjanlı su ile temizlendi. Salonun dışına da ikram çadırları ve 100 seyyar tuvalet kuruldu.
Bazı gazetelere akreditasyon yasağı uygulandı. Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin tepki gösterdiği uygulamaya göre Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Aydınlık, Evrensel başta olmak üzere bazı gazete ve televizyona akredite listesinde olmadıkları için giriş kartı ya da davetiye gönderilmedi.
ERDOĞAN'DAN YABANCI KONUKLARINA YEMEK
Başbakan Tayyip Erdoğan kongreye katılmak için Türkiyeye gelen 33 konuğuna AK Parti Genel Merkezinde dün bir akşam yemeği verdi. Yemeğe Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Ali Osman Mohamed Taha, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani, Pakistan Eyalet Başbakanı Shahbaz Sherif, Bosna Hersek eski Devlet Başkanı Haris Silajd, Lübnan eski Devlet Başkanı Emin Jamayel, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Pakistan eski Başbakanı Yousaf Raza Gilani, HAMAS lideri Halid Meşal gibi isimler katıldı. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi Türkiye'ye bugün geleceği için yemeğe katılamadı. Çevre ülkelerdeki çeşitli partilerin liderleri de yemekte yer aldı.
SON 5 ANKET
POLLMARK (Temmuz 2012): AK Parti 51.5, CHP 24.8, MHP 12.7, BDP 6.8
DENGE (Ağustos 2012): AK Parti 51.2, CHP 25.1, MHP 12.7, BDP 7.1
KONSENSUS (Eylül 2012): AK Parti 53.7, CHP 23.8, MHP 13.1, BDP 4.6
ANAR (Eylül 2012): AK Parti 52.8, CHP 22.4, MHP 14.0, BDP 7.2
KONDA (Eylül 2012): AK Parti 51.2, CHP 24.8, MHP 13.8, BDP 5.2