TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazete ve haber ajansı temsilcileriyle dün bir araya geldi. Gaziantep'teki cenaze namazından yansıyan "birlik" görüntüsünü kalıcı kılacak çağrı yapan Çiçek, kamuoyunda tartışılmak üzere 11 maddelik "Teröre Karşı Ulusal Mutabakat" önerisinde bulundu:
1- iddeti ve terörü benimseyen hiçbir anlayış veya hareket tarzı kabul edilemez. Terör örgütlerine katılmış herkese, yasalarla tanınan imkanlardan yararlanarak silahlarını bırakmaları çağrısında bulunuyoruz.
2- Sorun sadece güvenlik tedbirleri ile çözülemez. Terörle mücadele, hükümetin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ortak sorumlulukla, uyum içinde hareket etmesini gerektiren bir görevdir.
3- Mücadele, demokratik hukuk devletinin temel ilkeleri ve insan haklarına saygı sınırları çerçevesinde yürütülecektir. Konu partiler üstü ve toplumsal dayanışma sergileyecek şekilde ele alınmalı.
4- Her türlü terör eylemi ve şiddete karşı çıkılması hükümetin ve siyasi partilerin olduğu kadar tüm demokratik kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin ve yurttaşların da görevidir.
5- Terörle mücadeye, vatandaşın can-mal güvenliği ile temel hak ve özgürlüklerinin korunması, yasaların güvenlik güçlerine verdiği yetki doğrultusunda devam edilecektir.
6- Daha demokratik, daha eşitlikçi ve daha özgürlükçü bir devlet toplum ilişkisi tesis edecek yeni anayasa mutabakatla hazırlanacaktır.
GÜÇLÜ YEREL YÖNETİM
7- Güneydoğu Anadolu bölgesindeki yerel yönetimler, üniter ve ulus devlet yapısına, idarenin bütünlüğüne zarar vermeyecek şekilde daha güçlü idari ve mali yapıya kavuşturulması benimsenecek.
8- Terörle mücadelenin önemli bir yönü de etkin uluslararası işbirliğinin sağlanmasıdır.
9- Şehit ailelerinin, terör mağdurlarının ve yakınlarının durumlarının iyileştirilmesi için tedbirler alınacak.
10- Biz bu mutabakata taraf olanlar her türlü işbirliğine partiler üstü yaklaşacağımızı ilan ediyoruz.
11- Bütün yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini korumak ve daha da geliştirmek için birlikte çalışacağımızı beyan ediyoruz.
'Kıbrıs gibi milli mesele'
Öneri metnini kendisinin yazdığını belirten Çiçek, "Yanlış bulan, eksik bulabilen olabilir, nereden çıktı denebilir. Vicdanen rahatsız olduğum için bu konularda, ortaya bir şey koymaya çalıştım. Kıbrıs, Türkiye için milli meseledir. Farklı görüşler iktidar olur ama Kıbrıs konusuna bakış değişmez. Terör de mili bir meseledir. Benim 'terörist' dediğime bir başkası 'gerilla' , 'özgürlük savaşçısı' diyorsa, aranacak mutabakatları farklı noktalara götürebilir" dedi. CHP sözcüsü Haluk Koç "Bir milletvekilince değil, hükümetin atölyelerinde kalema alındığı belli" diye konuştu.
Teröre karşı yeni konsept
PKK'nın eylem şeklini değiştirmesi, milletvekili kaçırmaktan şehirlerde bomba patlatmaya kadar her türlü yönteme başvurması üzerine hükümet de yeni adımlar atacak. Yeni döneme ilişkin kararların dünkü Bakanlar Kurulu ile bugün yapılacak MGK ve yarınki AK Parti MKYK toplantısında da ele alındıktan sonra kesinlik kazanması bekleniyor. Terörle mücadelede 5 yeni adım şöyle: "Yeni dönemde PKK ve Kürt sorunu kesin çizgilerle ayrılacak. Kürt sorunun çözümü için demokratik açılımlar devam edecek. Terörle mücadelede polis özel harekât timleri daha etkin kullanılacak, ancak 1990'ları hatırlatan görüntülerin ortaya çıkması, illegal yapıların oluşması önlemnecek. Profesyonel orduya geçilmesi çalışmasında yeterli ilerleme sağlanamaması masaya yatıracak. KCK soruşturması devam edecek. KCK ile irtibatlı olan yerel siyasetçiler ile ilgili hukuki sürece hız verilecek. Bölgede psikolojik üstünlüğü ele geçirmek için halkın morali yükseltilecek, sınır ötesi operasyon masaya yatırılacak."