SEÇİM SENARYOLARINA YANIT VERDİ
YEREL SEÇİM ÖNE ALINABİLİR: Yerel seçimleri erkene almıyoruz. CHP'den, MHP'den teklif gelirse bakarız. Mevsim şartlarının çok sıkıntılı döneme gelmesi nedeni ile... Aslında bu süre 6 ay değil, fiilen 3 aydır. 3 aylık süre zaten propaganda süresidir. Muhalefetten teklif gelirse çalışılır. Gelmezse, bizim bir teklifimiz olmaz.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI: ('Cumhurbaşkanlığı seçimi yasası iptal edilirse' sorusu üzerine) Doğmamış çocuğa külot biçmeyelim. Neticeyi bekleyim.
ÜÇ DÖNEM KRİTERİ DEĞİŞİR Mİ?: Kişisel olarak benim düşüncemi sorarsanız böyle bir düşüncem söz konusu değil. Bizim tüzükte o dönem cümleleri ben yazıp çizmiyordum. 3 dönemden sonra bir dönem ara verip tekrar milletvekili olma durumu vardı ama o hüküm bizim tüzüğe girmemiş. 'Toplam 3' diye girmiş. Yeni kongrede bir tüzük tadiliyle, '3 dönem ara arda milletvekili olan bir dönem ara verip milletvekili olabilir' diyeceğiz.
BU YIL SANDIK VAR MI?: Bu sene seçim yok. Nereden çıktı? Siz eskisine alıştınız. (Esprili bir dille) Çeyiz sandığı bekliyorsanız göndeririz yoksa seçim sandığı yoktur.
KOALİSYONLAR BAŞARILI DEĞİL: Ben, koalisyon hükümetlerinin olduğu ülkelerin başarılı olduğuna inanmıyorum. Amerika'da başarı var. Onların sistemi koalisyona izin vermiyor. Fransa'da da öyle. Bu ülkeler rahat gidiyor. Koalisyonda başarılı uygulamayı Almanya yaptı ama ne getirir götürür bilemem. Tek başına iktidar ülkeyi sıçratır.
26 MADDEDEN TAVİZ YOK: Masadan kaçan taraf olmayacağız. 4 parti kendi arasında mutabakata varamıyorsa, anayasayı yapacak gücü olan partilerle konuşuruz. CHP mi olur, MHP mi olur? BDP ile olmaz, yeterli sayısı yok. Baktık ki bu çıkmıyor. 9.5 yılı nasıl getirdiysek öyle devam ederiz. '26 madde yeni anayasa olmamalıdır' teklifine sıcak bakmayız. 'Zenginleştirelim' derlerse destek veririz. Ama içinin boşaltılmasına karşıyız. O sayfa kapanmıştır.
BAŞKANLIK DA OLABİLİR YARI BAŞKANLIK DA
BAŞKANLIK VEYA YARI BAŞKANLIK: Başkanlık da olabilir yarı başkanlık da. "Tıpatıp Amerikalıların ya da Fransızların sistemini alalım" demiyoruz. Hangi ülkede hangi sistem var, hangisi başarı elde etmiş biliyoruz. Kitapların içine kapanıp kalmadık.
DİKTA TEPKİSİ: 'Başkanlık sistemi diktaya götürür' diyenler var. Amerika, Fransa diktaya mı gitti? Başkanlık, yarı başkanlık sisteminde parlamenter demokrasi yok mu? Niye çekiniyoruz? Hakikat güneşini yakalamak için fikirler tartışılsın.
HALKIN SEÇTİĞİ CUMHURBAŞKANI: Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi bizim gündemimizde eskiden beri var. Halk seçtiğinde cumhurbaşkanı çok daha güçlü olur. Bu profil başkanlık ya da yarı başkanlığın uygulanışını ortaya koyuyor. Ama yetkiler ve sistem noktasında bir başka şey ortaya çıkıyor. Çalışılması lazım. Karşı çıkanlar, 'Hiçbir zaman içimizden başkan çıkaramayız' endişesini taşıyorlar.
İKİ MECLİSLİ SİSTEME MESAFELİ DURUŞ: Hepsi olabilir. Tek de olabilir, çift de olabilir. Tartışılsın. Amerika çift çalışıyor. Denetimi hassas hale getirir ama bence süreci ağırlaştırır. Türkiye'de senatonun kalkmasının nedeni de sürecin ağırlaşması yüzündendir.
TOBB KONUŞMASINA BDP'DEN YANIT
Başbakan Erdoğan'ın, önceki gün TOBB'da Kandil'e yönelik olarak dile getirdiği sert eleştirilere BDP'den yanıt geldi. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Dağlardaki insanları kışkırtmak yerine, dağdan indirmenin yollarını bulmalısınız ve aramalısınız" dedi. Buldan Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "Eğer bugün Türkiye'de milyonlarca insan Öcalan'ı kendisine önder olarak ilan etmişse, bu gerçek mutlaka görülmelidir. Öcalan'ın yapacağı çağrı dağlardaki insanları etkileyecektir" dedi.