TBMM Genel Kurulu'nda 4+4+4 Eğitim Yasa Teklifinin 13 maddeden oluşam ilk bölümü kabul edildi. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifinin görüşmeleri sabah dün saatlerine kadar sürdü. Üç günlük maratonda ilk iki günde 1'inci bölümün tamamını kabul eden Meclis, dün gazetemiz baskıya girdiği dakikalarda 27 maddelik 2'nci bölümün 21 maddesini yasalaştırdı. Genel Kurul'da dünkü görüşmelerde Eğitim Yasa Teklifi'nin 9'uncu maddesine sıra geldiğinde önergeler verildi.
ALEVİLİK DE OKUTULACAK
AK Parti tarafından verilen önergede "İlköğretim kurumları 4 yıl süreli zorunlu ilkokullar ile 4 yıl süreli zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam hatip ortaokullarından oluşur" ifadesi yer aldı. Bu ifadeyle birlikte "Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in hayatı isteğe bağlı seçmeli ders olarak orta okullarda okutulur. Okutulacak diğer seçmeli derslerle imam hatıp ortaokulları ve diğer orta okullar için oluşturulacak program seçenekleri Bakanlıkça belirlenir" ifadesi de 9'uncu maddeye eklendi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Bugün bir gurur, onur günü. Sadece milletimizin değil, Anayasa'nın 24'üncü maddesinin de emri. Dayatma söz konusu değil. Seçimlik okutulacağı yazıyor. Hangi inançtan eğitim verilmek isteniyorsa sistem buna müsait" dedi. CHP'lilerin "Alevilik dahil mi?" denilmesi üzerine Canikli, "Elbette" dedi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Bu önergelerle ilk defa okullarda ders müfredatının hangi derslerden oluşacağı düzenleniyor. Kuran-ı Kerim ibret verici şekilde oy uğruna siyasete alet edilmekte. AKP, özgürlükçü ve demokrat olmadığını, vatandaşların kutsal kitapları ve inançları arasında bir ayrım yapacağını ilan etti" diye konuştu. Konuşmaların ardından MHP'nin ısrarı üzerine elektronik oylama yapıldı. Önerge AK Parti ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. CHP ret verirken, BDP oy vermedi. 391 milletvekili oy kullanırken, 306 kabul, 85 ret oyuyla madde kabul edildi. Sonuç AK Partililer tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. MHP'nin ilmuhal derslerinin de seçmeli verilmesi talebi ile BDP'nin anadilde eğitime ilişkin önergesi ise kabul edilmedi.
KATSAYI KALDIRILDI
Görüşmeleri sırasında AK Parti'nin verdiği önerge ile meslek lisesi mezunlarına kendi alanlarında tercih yapmaları durumunda üniversite sınavında ek puan getiren katsayı düzenlemesi kaldırıldı. Ancak daha sonra verilen bir başka önerge ile bu yıl uygulamanın devam etmesi benimsendi. MHP grubu "Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz" önergesi verdi. Ancak komisyondasalt çoğunluğu sağlayamadığı gerekçesiyle önerge reddedildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyareti sonrası Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın açıklamasının ardından Meclis'e geldi. Muhalefet kulisinde bir süre aralarında BDP'li isimlerin de olduğu vekillerle sohbet eden Erdoğan, yarım saat kadar sonra Genel Kurul Salonu'na girmeden Meclis'ten ayrıldı.
SEÇMELİ KURAN DERSİ TALEBİ HALKTAN GELDİ
Başbakan Tayyip Erdoğan, dün akşam İran dönüşünde yaptığı basın açıklamasında kanun tasarısıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Halkımızın bize düz lisede, ortaokulda Kuran-ı Kerim ve Peygamberin hayatı seçmeli ders olsun talebi var. Kimse buna mecbur edilmiyor. İsteyen girecek isteyen girmeyecek. KESK'in mensubunu tekme tokat o derse mi sokacaklar, çocuklarını tekme tokat o derse mi sokacaklar. Otoriter, totaliter bir rejim yok."
CHP SALONU TERK ETTİ
4+4+4 görüşmelerinin ikinci bölümü CHP'nin protestosuyla başladı. CHP'li milletvekilleri muhalefetin yönelttiği eleştirilere yanıt ve FATİH Projesi'yle ilgili bilgi vermek için kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'i protesto ederek Genel Kurul Salonu'nu terk etti. Salonda sadece CHP'li Grup Başkanvekilleri kaldı. AK Parti'li milletvekilleri de bu tavrı alkışlayarak protesto etti.
YENİ SİSTEM BÖYLE OLACAK
TBMM Genel Kurulunda, zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran yasa teklifinin kabul edilen 1'inci bölümü şunları öngörüyor:
Zorunlu ilköğretim çağı, 6-14 yaş yerine 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
İlköğretimin, özel idare bütçelerinden yıllık gelirin en az yüzde 20'si oranında elde edilecek gelirleri; ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılacak. İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nda yapılan bu değişiklikler, Milli Eğitim Kanunu'nda da yapılıyor.
İlköğretim kurumları tanımlanırken, "imamhatip ortaokulları" da bu tanımda yer aldı. Buna göre, ilköğretim kurumları; 4 yıllık zorunlu ilkokullar, 4 yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşacak.
Ortaokul ile imam-hatip ortaokullarında; lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulacak.
TOP BAKANLIKTA
Ortaokul ve liselerde, Kur'an-ı Kerim ve "Hz. Peygamberimizin hayatı", isteğe bağlı, seçmeli ders olarak okutulacak. Bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam-hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri, Bakanlıkça belirlenecek.
Ortaöğretim ise ilköğretime dayalı, 4 yıllık zorunlu, örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumlarını kapsayacak..
Zorunlu ortaöğretim, 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanacak. Bakanlar Kurulu, uygulamayı bir eğitim-öğretim yılı erteleyebilecek.
LATİNCE ŞİİRLE MESAJ
BDP'nin anadilde eğitime ilişkin önergesinin kabul edilmemesinin ardından söz alan BDP'li Sırrı Süreyya Önder, Latince bir şiir okudu. İlk etapta vekiller Önder'in hangi dilde konuştuğunu anlayamadı. Latince şiirin ardından Türkçe konuşan Önder, "İşte ilkokula başlayan bir Kürt çocuğu Türkçeyle sizin az önce karşılaştığınız durumla karşılaşıyor. Biraz empati yapın ve ana dilde eğitimin önündeki engelleri kaldırın" diye konuştu.