Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemesiyle ilgili, "Her şey kendi mecrasında devam ediyor gördüğünüz gibi, herhangi bir boşluk söz konusu değil. Bir kriz, bir problem devam ediyor gibi görülmesin" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'a hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, "Generallerin istifa edeceklerini, emekliliklerini isteyeceklerini üçlü zirvede biliyor muydunuz, haberiniz var mıydı?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
'SAYGIYLA KARŞILADIK'
"Herhangi bir kriz söz konusu değil. Tabii Koşaner, askeri yönünden saygı duyduğumuz ve değerli bir komutandır. Bir süredir kendisi ayrılmayı düşünmüş. Biz kendisinin devam etmesini arzu etmemize rağmen kendisi bu kararı verince onu da saygıyla karşıladık. Diğer komutanlar zaten bildiğiniz gibi emeklilik süreleri gelmişti, emekli olacaklardı. Dolayısıyla yeni komuta heyetinin sorumlulukları alacakları için Askeri Şûra'daki bütün çalışmaları onların götürmeleri anormal karşılandı. Dolayısıyla bunu normal görmeniz gerekir bu açıdan. Her şey de kendi mecrasında devam ediyor gördüğünüz gibi, herhangi bir boşluk da söz konusu değildir." Gül, "Önceki günkü toplantıda kuvvet komutanlıklarıyla ilgili görüşme yapılıp yapılmadığı" yönündeki soruyu yanıtlarken kuvvet komutanlarının yarın başlayacak YAŞ öncesinde atanabileceklerinin işaretini verdi. Gül, şunları söyledi:
'BUNLAR AYRI KONULAR'
"Onlar ayrı, bunlar ayrı konular. Şüphesiz ki, yeni komuta heyetinde olacak kişiler bu askeri şurayı zaten yönetecekler. Sayın Başbakan, Askeri Şûra'nın başkanı olarak... Onlar kendi istişarelerini kendi kararlarına bağlayacaklardır. O bakımdan herkes Türkiye'de herhangi bir kriz, herhangi bir problem devam ediyor gibi görmesin. Şüphesiz ki, yaşananlar kendi çapında bir olağanüstü durumdur ama her şey mecrasına girmiştir, yörüngesine girmiştir ve normal prosedürler işleyecektir." Gül, tutuklu generallerin YAŞ'taki durumları ile ilgili bir soru üzerine de "Mahkemelerin kararı ayrıdır, hükümetlerin, Cumhurbaşkanını veya devletin diğer organlarının ülkemizin kuvvetler ayrılığı prensibi olduğunu hepimiz biliyoruz. O açıdan yapılabilecek şu anda tabii bir şey yok. " diye konuştu.
ANKARA
DIŞ BASIN
Mesaj ters tepti
ABD'nin
New York Times son ayrılmalarla ordunun "ülke siyasi sistemini sarsacak kadar güçlüyüm" mesajı verdiğini, ancak Başbakan Erdoğan'ın hızlı hareket edip "yeni lideri" seçmesiyle bu mesajın ters tepmiş göründüğünü yazdı. Gazete Washington'daki Dış İlişkiler Konseyi uzmanı Steven Cook'un "Bu tek hareket yanında, ordunun deposunda kalan fazla birşey yok. İstifalar aynı zamanda bir demokrasi olarak Türkiye ile ilgili çok şey söylüyor, bu ülkenin vatandaşları, AK Parti'den hoşlanmayanlar bile, artık askeri kuralları kabul etmeye hevesli değil" sözlerine yer verdi.
TSK'da moral kaybı
Wall
Street Journal, komutanların ayrılmasını değerlendirdiği yorumunda, orduya yönelik olarak on yıl önce düşünülemeyecek olan eleştirel tavrın silahlı kuvvetlerde hızlı bir güç ve moral otorite kaybı yaşandığı duygusu yarattığını yazdı. Gazete konuya ilişkin değerlendirmesini "Ortadoğu Köşesi"nde şöyle yaptı: "Güvenlik uzmanları büyük ölçüde bu hareketin, NATO'da ABD'den sonraki ikinci en büyük ve uzun süre ülkenin hâkim gücü olarak görülen Türk ordusunun, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisiyle giriştiği uzun süreli iktidar mücadelesinde kanatlarının kırpıldığının onayı olduğu görüşünde."
Güç oyunu istifaları
NATO, Türkiye'yi sarsan görevden ayrılmalara ilişkin sorulara "Yorum yok" diye karşılık verdi. BBC'nin konuyla ilgili haberinde Balyoz davasındaki TSK ile ilgili iddialara yer verilerek, "Toplu istifa, Türkiye'de özel yankı buldu. 1997'de ordu öncülüğündeki mücadele ülkenin ilk İslamcıların kurduğu hükümeti istifaya zorladı. Komutanların ortak istifasının bir NATO üyesi olan Türkiye'de daha önce görülmeyen birşey olduğu düşünülüyor. Brüksel'de bir NATO sözcüsü, istifalar hakkında yorum yapmaktan kaçındı" dedi. CNN'de ise "Güç oyunu istifa getirdi" yorumu yapıldı.