Gazeteci Hrant Dink cinayetiyle ilgili ana davada mahkeme, cinayetin azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal'in, akıl hastası olup olmadığı yönünde rapor hazırlanması için Adli Tıp'ta gözlem altına alınmasına karar verdi. İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen 2'si tutuklu 19 sanıklı davanın dün yapılan 19'uncu duruşmasında tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ile Yasin Hayal katıldı. Tutuklu sanık Hayal, bir önceki duruşmada Trabzon Pelitli'den cezaevine gelip kendisini tehdit eden kişiler olduğu iddiasını tekrarlayarak, bu kişilerin cezaevine yine geldiğini ve kendisine saldırdığını öne sürdü. Hayal, önceki duruşmadaki iddiasıyla ilgili Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade verdikten sonra cezaevine dönerken, cezaevi kapısı önünde 4 kişinin saldırısına uğradığını iddia etti. Hayal, saldırı olayının cezaevinin kamera kayıtlarından tespit edilebileceğini söyledi.
4 KİŞİ DAHA VARDI
Avukat Eda Salman ise Hayal'in ruhsal bozukluğu olup olmadığı ve bir ilaç kullanıp kullanmadığının tespiti için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilmesini talep etti. Talep üzerine salonda gülüşmeler olurken, söz alan Hayal, sağlık yönünden bir sıkıntısı olmadığını söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Rüstem Eryılmaz, "Cezaevine sorduk, 6 aydır ziyaretçin olmadığını söylediler. Nasıl oluyor" diye sordu. Hayal ise son saldırı olayının aleni yapıldığını öne sürdü. Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin ise duruşmada Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin olay yeri krokisi ve bölgedeki güvenlik kamera kayıtlarını izletti. Olay yerinde tetikçi Ogün Samast dışında 4 kişiyi daha tespit ettiklerini belirten Çetin, bu kişilerin tespit edilmesini talep etti.
ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ...
Mahkeme Başkanı Eryılmaz ise olay yerinde iki noktadan cep telefonuyla konuşan şüpheli kişinin tespiti için bu alandaki tüm baz istasyonlarından yapılan tüm görüşmelerin tespitine itiraz ettiğini bildirdi. Mahkeme başkanı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) yazısında bu uygulamanın şüpheli ya da sanık olmayan çok sayıda kişinin görüşme kayıtlarının alınmasını gerektireceği için özel hayatın gizliliğinin ihlal edileceği belirtilerek, bu talebin reddedildiğini bildirdi. Mahkeme başkanı olay yerinde Osman Hayal'in de olduğu iddiasının araştırılması için Osman Hayal'in fotoğraflarının Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nde çekilmesi talebine de henüz yanıt gelmediğini kaydetti. Duruşma sonunda mahkeme heyeti, Hayal'in avukatının talebi doğrultusunda akıl hastası olup olmadığı yönünde rapor hazırlanması için Adli Tıp'ta gözlem altına alınmasına karar verdi. Ara kararda ayrıca, tanık Cemal Yıldırım'ın tüm aramalara rağmen bulunamadığı için dinlenmesin vazgeçildiği, tanığın emniyet ifadesinin gelecek duruşmada okunmasına hükmedildi. Cinayetin faili Ogün Samast'ın dosyası, olay tarihinde 18 yaşından küçük olduğu için ayrılmış, yargılandığı Çocuk Mahkemesi'nde 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.