Meclis'in yeni başkanı belli oldu. Uzlaşmacı kişiliği ile tanınan ve yeni anayasanın yapılmasında aktif rol alması beklenen AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek üçüncü tur oylamada aldığı 322 oy ile TBMM'nin 25'inci Başkanı seçildi. CHP'nin yemin etmemesi nedeniyle yaşanan kriz başkanlık seçimine de taşındı. Yemin etmeyen milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılıp katılamayacağına ilişkin yaşanan polemiğe TBMM Başkanlığı son noktayı koydu. Yemin etmeyen milletvekillerinin oy kullanmasına izin verilmedi. Böylece CHP ve bağımsızların komisyonlar dahil Meclis'in hiçbir çalışmasına katılamayacağı kesinleşti.
YEMİN ÇAĞRISI
Meclis Genel Kurulu dün saat 14:00'da toplandı. Yemin etmeyen CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP'li vekiller Genel Kurul salonunda yerlerini aldı. TBMM'nin geçici Başkanı Oktay Ekşi, yemin etmek isteyen milletvekili bulunup bulunmadığı sordu. AK Partili Mevlüt Çavuşoğlu kürsüye çıkıp yemin etti. Ekşi kürsüye başka çıkan olmayınca Meclis Başkanlığı seçiminin birinci tur oylamasını başlattı ve "sadece yemin edenlerin" isimlerinin okunacağını açıkladı. Muharrem İnce, Ekşi'nin yanına gidip Danışma Kurulu kararının altında imzaları olduğu için konuşabileceklerini söyledi. Kamer Genç de kürsüye yürüyüp itiraz etti. Ancak Ekşi geri adım atmadı. Kılıçdaroğlu da vekillere "durun" diye el kaldırdı.
322 OYLA BAŞKAN
Meclis Başkanlığı yarışı AK Parti Ankara Milletvekilleri Cemil Çiçek, Zelkif Kazdal, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay arasında geçti. 23 oy alan Kazdal 1'inci turda çekilirken, ilk 2 turda 50 ve 52 oy alan Tunca Toskay'a karşılık Çiçek, 322 oyla TBMM'nin 25. Başkanı oldu.
VEKİLLER MEMNUN
AK Partililer TBMM Başkanlığı'na Cemil Çiçek'in seçilmesi sonrasında Meclis'teki krizin çözümü için ümitli konuştular. Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Cemil Çiçek'in kendisi formüldür, bir rüzgar estirir" derken, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bazen araya zamanın girmesi en iyi çözümdür. 1 Ekim'de Meclis'e girerler" dedi. Devlet Bakanı Faruk Çelik de, "Kriz zirveye tırmandı ancak düşüş süreci başladı" diye konuştu.
MÜHRÜ DEVRALDI
TBMM Başkanlığına seçilen Cemil Çiçek, görevi geçici Başkan Oktay Ekşi'den devraldı. Ekşi, hukukçu kimliği ile değerli bir siyasetçi olan Çiçek'e görevi devretmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
ÇİÇEK'İN İLK İŞİ YEMİN KRİZİNİ ÇÖZMEK OLACAK
TBMM'nin 25. Başkanı seçilen Cemil Çiçek'in ilk işi Meclis'te yaşanan yemin krizini aşmak olacak. Çiçek'in parti temsilcilerinin katılımı ile bir komisyon oluşturması, bu yolla kamuoyuna "sorunu çözeceğiz" mesajı vermesi bekleniyor. Nitekim Çiçek'in ilk mesajları da uzlaşma yönünde oldu ve "Gelip, yemin edin" çağrısı yaptı. SABAH'ın edindiği bilgiye göre, Çiçek'in yemin krizinin aşılması için TBMM çatısı altında tüm siyasi partileri kapsayan bir inisiyatif başlatması öngörülüyor. Partilerin hukukçu kurmaylarından oluşan ortak bir komisyonun çalışması ve Meclis çatısı altında sorunun çözüleceğine ilişkin kamuoyuna mesaj verilmesi planlanıyor. Çiçek, başkan seçilmesinden sonra yaptığı konuşmada Meclis'in Kurtuluş Savaşı sırasında oynadığı role dikkat çekerek, yemin etmeyen CHP ile bağımsız milletvekillerine şu çağrıyı yaptı: "Şimdi bize düşen en önemli görev bu kahramanlara layık olmaktır, Meclis'in itibarını en yukarıda tutmaktır. Bu kutsal mekânı çatışmanın merkezi değil, çalışmanın ve çözümlerin merkezi yapmaktır. Vuruşmanın değil, uygarca konuşmanın ve tartışmanın merkezi yapmaktır. Milletimize insan hakları ve özgürlükler açısından çağdaş değerleri içeren yepyeni bir anayasayı armağan etmek hepimizin borcudur."
BOYKOTÇULARA ÇAĞRI
CHP ve BDP'li milletvekillerini yemin etmeye çağıran Çiçek, "Parlamentoyu sorunun parçası, hatta sorunun kaynağı yapmadan çözümün adresi haline getireceğiz. Bu elimizdedir. Soğuk savaş döneminden kalma alışkanlıkla yumruk sıkarak değil birbirimizin elini sıkarak bunu halledebiliriz. Böyle bir dönem başlatabiliriz" dedi.
TÜRK SİYASETİNİN CEMİL ABİSİ
TBMM'nin 25. Başkanı Cemil Çiçek, Türk siyasetinin "Cemil abisi" olarak tanınıyor. Çiçek, 1984'te Anavatan Partisi'nden Yozgat Belediye Başkanı olarak adım attığı siyasette, bakanlık ve Başbakan yardımcılığından sonra TBMM başkanı da oldu. 1946 yılında Yozgat'ta doğan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Çiçek, Turgut Özal'a gidip, "Yozgat telefon rehberini çevirin, önünüze ilk çıkana beni sorun, tanımazsa beni partinize almayın" diyerek, Anavatan Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1984'te Yozgat Belediye Başkanı seçilen Çiçek, 1987'de Yozgat milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Çiçek, ANAP iktidarında Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. Turgut Özal'ın ardından Mesut Yılmaz ile ters düşen Çiçek, ANAP'tan ayrıldı. 19. dönemde Meclis dışında kalan Çiçek, 2002'e yapılan seçimlerde AK Parti'den tekrar milletvekili oldu. 20, 21, 22, 23 ve 24'üncü dönemde Ankara milletvekili olan Çiçek, 58. ve 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nde Adalet Bakanı olarak görev yaptı. 59. Hükümet Sözcülüğü görevini üstlendi. 60. Hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. İngilizce ve orta düzeyde Fransızca bilen Çiçek, 3 çocuk babası.