Tutuklu iki milletvekilinin tahliye talepleri reddedildiği için TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmeyen CHP'ye sosyalistlerden destek geldi. Atina'da yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısının son oturumunda, CHP'nin sunduğu tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili karar tasarısı oy birliği ve alkışlarla kabul edildi. Karar tasarısında, "Seçilmiş parlamento üyelerinin halk tarafından kendilerine verilmiş görevleri yerine getirmelerinin yargı veya başka yollarla engellenemeyeceği teyit edilmektedir" denildi. 91 ülke ve 6 uluslararası örgütten 300 delegenin katılımıyla Atina'da yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısının dün yapılan son oturumunda CHP, tutuklu milletvekilleri ile ilgili bir karar tasarısı sundu. "Sosyalist Enternasyonal, Birleşmiş Milletler Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu hükümleri ve AİHM'nin içtihatları doğrultusunda, usulüne uygun olarak seçilmiş parlamento üyelerinin halk tarafından kendilerine verilmiş görevleri yerine getirmelerinin yargı veya başka yollarla engellenemeyeceği teyit edilmektedir" denilen karar tasarısı okunduktan sonra Sosyalist Enternasyonal Genel Başkanı Yorgo Papandreu tarafından genel kurul delegelerinin oyuna sunuldu. Sosyalist Enternasyonal Konseyi Genel Kurulu, CHP'nin karar tasarısını alkışlarla ve oybirliğiyle kabul etti.
EN ÇOK SORULAN SORU
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konsey toplantısında yaptığı ve "tutuklu milletvekilleri" krizine geniş yer ayırdığı konuşmasının olumlu yankı bulduğunu söyledi. Karar tasarısının oybirliği ve alkışlarla kabul edilmesinin önemli olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, birçok katılımcının "Türkiye'de neler oluyor?" diye sorduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, To Vima gazetesine de Türkiye'de genel seçimler sonrası yaşanan gelişmeleri anlattı. Seçimlerin dünyada eşine az rastlanır bir katılımla ve olaysız biçimde gerçekleştiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, iç siyaset alanında yaşanan gerginliklerin, demokratik sistem, insan hak ve özgürlükleri bağlamındaki görüş farklılıklarından kaynaklandığını ifade etti. CHP lideri, "CHP olarak biz, milletin iradesi üzerinde herhangi bir vesayeti kabul etmiyoruz. Sorun bu noktada ortaya çıkmaktadır" diye konuştu. Tutuklu milletvekilleri konusundaki en önemli sorunun, uzun tutukluluk süresi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, gazeteye verdiği demeçte şu vurguları yaptı:
GÜMÜLCİNE'DE
AK Parti hükümeti bu davaları, muhalif düşüncede olan kişi ve kurumları sindirmek için kullanmaktadır.
Biz yeni bir anayasanın çağın gerçeklerine uygun biçimde yapılmasını savunuyoruz. Sayın Başbakan ve partisinin ne kadar samimi olduğunu göreceğiz. Kılıçdaroğlu temasları çercevesinde Batı Trakya'yı da ziyaret ederek İskeçe ve Gümilcine'de soydaşlarla bir araya geldi.
BDP, AK Parti örneğine kızdı
SOSYALİST Enternasyonal Toplantısı'na katılan BDP Parti Meclisi üyesi Büşra Ersanlı, toplantılarda Türkiye ile AK Parti'nin örnek gösterilmesinden rahatsızlığını dile getirdi. Ersanlı, "Türkiye'de ciddi temsili ve yasal krize rağmen Arap ülkeleri tarafından örnek olarak görülüyorsa demek ki Türkiye hakkında bazı şeyler bilinmiyor" ifadelerini kullandı. Toplantıya gözlemci parti sıfatıyla katılan Ersanlı, yasalarla ilgili Türkiye'de ciddi bir sorun olduğunu belirterek Hatip Dicle'nin aldığı oyların AK Parti üzerine geçirilmesinin temsili bir gasp olduğunu savundu.
Gül'ün danışmanına hakaret davası
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün danışmanlarından Yusuf Said Müftüoğlu hakkında, Twitter'da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na hakarette bulunduğu iddiasıyla dava açıldı. Müftüoğlu, Twitter'da, referandumda oy kullanamayan Kılıçdaroğlu için şöyle yazmıştı: "Arkadaşlar öğrendim ben meseleyi: AK Parti Kılıçdaroğlu'nun hoşafına müshil atmış, adam cırcır olmuş, o yüzden kullanamamış oyunu."
ANKARA