Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürmesiyle başlayan siyasi gerilimin sona ermesi için formül arayışı devam ediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Milli irade üzerinde vesayet kabul etmeyiz" sözlerinin ardından gözler tansiyonu düşürecek reçeteye çevrilirken, Meclis'i boykot kararı alan BDP de hükümetten "Çözüm formülü" bekleyişine girdi. BDP, son 24 saat içinde hükümet kanadından tutuklu vekillerin durumuna ilişkin somut bir öneri gelmemesi durumunda yemin törenine katılmayacak.
BOZDAĞ'DAN ÇAĞRI
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, SABAH'a yaptığı değerlendirmede BDP'lilere şöyle seslendi: "Boykot tutarlı bir yaklaşım değil. Demokrasi için mücadele meşru zeminde yapılmalı. Onun yeri de TBMM'dir. Orada herkes fikirlerini özgürce dile getirmeli. Millet BDP'ye boykot için değil Meclis'e gelmesi için oy vermiştir. Onlar da milletin mesajına uymalı ve parlamentoya gelmeli." Hükümet programı ve seçim beyannamesinde yeni anayasa ile birlikte bütün yasaları gözden geçirme taahhüdünde bulunduklarını anımsatan Bozdağ, "Yeni dönemde 24. Parlamento umarız demokrasi ve siyaset reformuna imza atmayı başarır. Sayın Başbakan da 'Gelin anayasayı ön şartsız birlikte yapalım' dedi. Herkes bu çağrıya kulak vermeli" dedi.
'FORMÜL AÇIKLAYIN'
BDP Eşbaşkanı Hamit Geylani ise iktidar partisinden somut reçete istedi. Geylani, şunları söyledi: "Başbakan formülünü açıklamalı. Seçim Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik yapılabileceğini söylemeli. Somut adım atsınlar biz de üzerimize düşeni yapalım. Adalet Bakanlığı bu konuda ne yapacak bilmek istiyoruz. Hukuksuzluğun kaldırılması iradesi ortaya konulsun. Yapacakları düzenlemeyi de kamuoyuna deklare etsinler. Yeni anayasa için konsensüsün en önemli ayağı BDP'dir. Arkadaşlarımız bırakılsın, bu anayasayı birlikte yapalım. Meclis iradesini ortaya koymazsa Ankara'ya gelmeyiz." Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, gelişme olması durumunda tavır değiştirebileceklerini belirterek, "Parlamento'dan çekilmedik sadece boykot ettik. Hükümet, Meclis çözüm bulmalı" diye konuştu.
DİCLE İÇİN SON HAMLE
Öte yandan Dicle'nin avukatları, Anayasa'nın 85. maddesini gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor. Avukatlar başvurunun bugün yapılabileceğini söyledi. Anayasa'nın 85. maddesine göre milletvekilliği düşürülenlerin bir hafta içinde Anayasa Mahkemesi'ne itiraz hakkı bulunuyor.