Genelkurmay Başkanlığınca planlanan Anadolu Yıldızı 2011 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın Ege Denizi'nin uluslararası sularında, Türk arama-kurtarma bölgesi içinde yapılan deniz safhası başarıyla tamamlandı.
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı birliklerinin katılımıyla yapılan tatbikatın deniz safhası, Midilli ve Sakız adaları arasındaki Ege Denizi'nin uluslararası sularında Türk arama kurtarma bölgesinde gerçekleştirildi.
Tatbikat kapsamında düzenlenen senaryoyla söz konusu bölgede bir kaza sonucu batmakta olan gemiye yönelik arama kurtarma çalışması yapıldı.
Batan geminin, uydu yardımlı arama-kurtarma sistemi (COSPAS-SARSAT) üzerinden TSK arama kurtarma koordinasyon merkezine tehlike sinyalinin ulaşmasının ardından, Sahil Güvenlik arama Kurtarma Koordinasyon Merkezince arama kurtarma harekatı başlatıldı.
Mevcut imkanların yeterli olmaması sebebiyle TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden yardım talebinde bulunuldu.
Bunun üzerine, söz konusu merkez tarafından Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezleri ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı görevlendirilerek ortak arama kurtarma harekatı düzenlendi.
Harekat kapsamında, ilk olarak Hava Kuvvetleri komutanlığına ait CN 235 tipi arama kurtarma uçağı tarafından söz konusu alanda, cansalındaki kazazedelerin yeri, duman atılarak belirlendi. Daha sonra Sahil Güvenlik Komutanlığına ait botlar cansalındaki temsili kazazedeleri kurtardı.
Denize düşen diğer temsili kazazedeler ise Sahil Güvenlik botları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlıklarına ait helikopterlerden indirilen ''Yüzücü kurtarıcılar'' tarafından helikopterlere çekilerek kurtarıldı.
HAVADA YAKIT İKMALİ
Öte yandan, TGC Barbaros Fırkateyni'nden kalkan helikopterin gerçekleştirdiği havada yakıt ikmali eğitimi, ilgiyle izlendi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait ''Seahawk'' tipi helikopter, fırkateynin helikopter platformundan kalkarak kısa süreyle alçak irtifada gösteri uçuşu yaptı.
Gösteri uçuşunun ardından, helikopter, söz konusu platforma yaklaşık 7 metre alçalarak havada yakıt ikmali eğitimini gerçekleştirdi.
Helikopterin bu eğitimi, tatbikata katılan çok sayıda yabancı askeri gözlemci ve davetliler tarafından ilgiyle izlendi.
Bazı yabancı askeri gözlemcilerin söz konusu eğitimin fotoğrafını çektiği gözlendi.
Tatbikatın deniz safhasının tamamlanmasının ardından TGC Barbaros Fırkateyni, Foça Limanı'na doğru demir aldı.
Tatbikatın deniz safhasına, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait iki fırkateyn ile bir helikopter, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait arama kurtarma uçağı ile arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait arama kurtarma helikopteri ile iki bot ve Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığına ait iki Skorsy tipi helikopter ile bir arama kurtarma timi katıldı.
Askeri yetkililerden, Ege Denizi'nin uluslararası sularında, Türk arama-kurtarma bölgesindeki tatbikata katılan unsurlara, Yunanistan'a ait uçaklar ya da deniz unsurları tarafından herhangi bir taciz ya da önleme faaliyeti yapılmadığı öğrenildi.
Tatbikatı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Çıkarma Filosu Komutanı Tümamiral Veysel Kösele, Genelkurmay Başkanlığı Yunanistan Kıbrıs Daire Başkanı Tümamiral Serdar Dülger ve Genelkurmay Başkanlığı Komuta Kontrol Dairesi Başkanı Tümgeneral Nezih Damcı da izledi.
Tatbikat süresince TGC Barbaros Fırkateyni Komutanı ve askeri yetkililer tarafından katılımcılara tatbikata yönelik bilgiler aktarıldı.